Valul emoției, sub voalul pandemiei

Sloganul Bienalei de Artă de la Veneția din 2019 pare să fi prezis cu acuratețe momentele pe care omenirea urma să le trăiască în următorii ani: „Fie ca timpurile în care trăiți să fie interesante (May you live in interesting times)”. Pe fondul crizei pandemice, generarea scenariilor și prospectarea viitorului…
Vezi articol
Share

Traficanţi în pandemie. Tendinţe şi evoluţii

De la debutul pandemiei de coronavirus şi până în prezent, traficul internațional de droguri nu a cunoscut schimbări în evoluţie comparativ cu perioada anterioară, rămânând o sursă importantă de profit pentru structurile infracţionale implicate. Mutaţiile înregistrate pe linia traficului de droguri de risc/ mare risc, în principal cele generate de…
Vezi articol
Share

Jihad și extremism. Efectele pandemiei

Pe 8 iunie 2021, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a emis documentul „Council Conclusions on the impact of the COVID – 19 pandemic on the threat posed by terrorism and violent extremism”. Concluziile, prezentate în timpul președinției portugheze a Consiliului UE, evaluează nivelul amenințării teroriste la adresa…
Vezi articol
Share

Awareness în era digitală

Digitalizarea aduce cu sine numeroase oportunități de dezvoltare a societății. Apariția noilor tehnologii și îmbunătățirea celor deja existente pe piață permit reducerea birocrației, creșterea productivității muncii și a competiției, încurajarea inovării, reducerea costurilor. De asemenea, acestea contribuie la schimbul rapid de informații și creșterea nivelului de accesibilitate a acestora, respectiv…
Vezi articol
Share

Dezinformarea, pandemia din umbră

A devenit foarte ușor, în prezent, să cădem victime ale știrilor false. Fenomenul fake news a fost amplificat de o serie de factori tot mai prezenți în viața socială, după sfârșitul secolului al XX-lea. Societatea de consum și noile tehnologii de comunicare au mărit apetitul pentru informații. Jurnalismul a început…
Vezi articol
Share

Infodemia. Fake-news pentru fiecare

Din momentul în care COVID-19 a fost declarată pandemie la nivel global de Organizația Mondială a Sănătății, spațiul public – în special mediul online – a fost asaltat de fake news cu privire la infecție. Prezentarea unor cauze eronate ale răspândirii infecției, promovarea unor medicamente drept tratamente eficiente împotriva SARS-CoV-2,…
Vezi articol
Share

Soldatul lui Allah. Fatwa DAESH

Dinamica, impredictibilitatea şi volatilitatea reprezintă numai trei dintre caracteristicile mediului internaţional de securitate, ele fiind şi cele care i-au imprimat în timp diferite evoluţii. În sine, apariţia pandemiei COVID-19 se află la intersecția acestor concepte, luând prin surprindere chiar şi pe acei cercetători care se ocupau cu realizarea de predicţii…
Vezi articol
Share