Jihad și extremism. Efectele pandemiei

Pe 8 iunie 2021, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a emis documentul „Council Conclusions on the impact of the COVID – 19 pandemic on the threat posed by terrorism and violent extremism”. Concluziile, prezentate în timpul președinției portugheze a Consiliului UE, evaluează nivelul amenințării teroriste la adresa statelor membre și măsurile necesare pentru prevenirea și contracararea radicalizării în statele UE, în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, documentul s-a înscris în cadrul dezbaterilor generale ale Consiliului privitoare la consecințele pandemiei asupra criminalității.

Pandemia le-a oferit teroriștilor nu doar provocări ci și oportunități. Deși restricțiile aplicate în perioada pandemiei au determinat restrângerea operațiunilor, grupările teroriste au tendința de a se adapta rapid și de a exploata starea de nesiguranță și instabilitate pentru a-și atinge scopurile.

Adaptarea la criza pandemică

Grupările teroriste încearcă să obțină un anumit grad de legitimitate prin implicarea în viața socială, în special în zonele unde guvernarea este deficitară. Unele organizații tind să privească această situație drept o oportunitate, chiar dacă este numai temporară, pentru a recruta noi membri și a obține finanțare. Chiar dacă cele mai multe entități teroriste nu au resursele necesare pentru a implementa un răspuns medical de amploare, chiar și cele mai modeste eforturi pot servi la obținerea unui feedback pozitiv din partea grupului social. Grupări jihadiste precum Lashkar-e-Taiba și Jaisj-e-Mohammed s-au oferit să asigure servicii esențiale și asistență medicală oamenilor afectați de virus în Pakistan. În Afganistan, talibanii au promis liberă trecere lucrătorilor din domeniul sanitar, oferind chiar și un ajutor material pentru asigurarea unora dintre servicii.

Jihadiștii sunniți fie au afirmat că pandemia nu este nici mai mult nici mai puțin decât un complot al dușmanilor Islamului, fie au explicat, ca în cazul al Qaeda sau Daesh, că starea actuală este o pedeapsă din partea lui Allah pentru infideli, singura salvare fiind convertirea la Islam.

Grupurile pro-Daesh și-au intensificat campania de diseminare a materialelor propagandistice, în special în limba engleză, pentru a ținti cetățenii occidentali aflați în carantină. Într-o publicație online, al Qaeda a lansat mesaje prin care încuraja convertirea la Islam, în timpul perioadei de izolare.

Radicalizarea opiniilor

Nu doar teroriștii, ci și extremiștii au încercat să profite de pe urma nesiguranței, anxietății și schimbărilor provocate de pandemie, ținta principală a mesajului radical devenind audiența online.

Într-un context marcat de nesiguranță, anxietate și nerăbdare s-a constatat și o intensificare a activităților pe platformele extremiste. De exemplu, canalele criptate de pe Telegram, asociate grupărilor ideologice de extremă dreapta, au înregistrat o creștere a numărului de utilizatori. Un canal care promova supremația albilor a cunoscut o creștere de 800% pe durata pandemiei, în vreme ce un canal similar, de extremă dreapta a crescut cu aproximativ 600 de utilizatori, doar în luna martie. O evoluție ascendentă a fost consemnată și în cazul canalelor jihadiste.

Pe fondul politicilor de izolare determinate de măsurile de combatere a pandemiei, teroriștii par mai puțin expuși, având timpul necesar pentru a identifica grupurile online animate de sentimente de frustrare și nemulțumire, sensibile la discursurile radicale. În mediul actual, suprasaturat de date, se pot ascunde și activități de recunoaștere, cercetare și supraveghere, de evaluare a potențialelor ținte, de schimb de informații cu celelalte celule teroriste. Demonstrând o mare capacitate de adaptare, organizațiile teroriste s-au reorientat către mediul online, găsind acolo mijloace pentru a recupera terenul pierdut în contextul restricțiilor generate de pandemie.

Abstract

The health crisis that has lately turned the world upside down opened up a series of new opportunities for terrorist entities interested in gaining strategic advantages. Terrorists have always been ready to speculate and adapt themselves to change and they have proved so once more during the COVID – 19 pandemics.

Autor: Vlad Voinea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*