Gherilele kurde. Femeile din prima linie

YJA STAR sau Unitățile Femeilor Libere reprezintă una dintre aripile armate ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), entitate creată în 1978, în Turcia, de un grup de etnici kurzi animați de ideile socialismului și naționalismului, cu scopul formării unui stat independent numit Kurdistan. Acțiunile întreprinse de-a lungul anilor de către PKK au condus la desemnarea partidului drept organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Pornind de la concepția socialistă a PKK, indusă de liderul (în prezent încarcerat) Abdullah Ocalan, partidul promovează noțiunea de egalitate în drepturi între femei și bărbați. În consecință, la nivelul anului 2004, după ani buni de luptă armată a femeilor în cadrul structurilor eterogene ale PKK și după dobândirea unui rol tot mai important (realizarea de congrese, numirea în funcții de conducere), au fost puse bazele YJA STAR.

Efectivele sale sunt cantonate în zona munților Qandil (situați în nordul statului irakian), fief al PKK, de unde lansează atacuri împotriva soldaților turci participanți la Operațiunea ”Claw” (demarată de Turcia în 2019 pentru distrugerea PKK). Scopul gherilei este de a proteja arealul din Qandil, pe care și l-a însușit, și în cadrul căruia își au refugiul liderii PKK. Însă YJA STAR nu ezită nici să execute atacuri în zona sud-estică a Turciei asupra armatei naționale.

Promisiunea unui nou statut

Trupele YJA sunt recrutate din rândul tinerelor de etnie kurdă, fiind folosite diverse strategii care înregistrează un constant succes, dovedit de faptul că gherila nu duce lipsă de personal dispus să își părăsească familiile pentru a se alătura unei organizații teroriste cantonate într-o zonă muntoasă dificilă. Pentru a atrage noi membri, PKK se folosește de procedeul „demonizării” adversarului (Turcia) pe care îl acuză de genocid, de încălcarea drepturilor etnicilor kurzi și ale liderilor acestora (ex.: interzicerea dreptului la vizită pentru Abdullah Ocalan aflat în închisoarea Imrali), un accent important fiind pus pe ideea că lupta este dusă împotriva unui sistem injust (reprezentat de statul turc condus de regimul AKP).

De asemenea, strategiile de recrutare, precum și cele ulterioare de îndoctrinare, pun accent pe faptul că YJA permite femeilor să dobândească un alt statut şi să lupte împotriva asupririi. PKK afirmă că femeile sunt oprimate și transformate de statul turc în victime, aspect exagerat, dar nu complet fals, în condițiile în care uciderea și violența domestică asupra femeilor reprezintă o reală problemă în Turcia. Astfel, membrele YJA STAR ajung să creadă că femeile care depind de bărbați sunt sclave și nu pot fi fericite pentru că trebuie să se subordoneze bărbaților sau soților. Uneori femeile care se alătură gherilei au deja asemenea convingeri, inspirate de modul de viaţă al etnicilor kurzi. PKK transmite constant că nicio femeie nu ar trebui să accepte o condiție inferioară și ar trebui să lupte împotriva oprimării exercitate de bărbați.

Partidul nu ascunde dificultățile vieții de luptătoare, însă transmite încurajări explicând că toate acestea pot fi depășite prin spiritul de camaraderie care guvernează YJA. În pofida vicisitudinilor, trupelor YJA STAR li se alătură uneori și tinere din Europa (preponderent Germania), care sub influența mass media subordonată PKK, intră în contact cu ideile promovate de partid (lupta împotriva genocidului populației kurde, egalitatea între sexe, eliberarea de constrângerile sistemului) și aderă la acestea. Desigur, un rol în atragerea noilor recruți îl are și propaganda specifică care prezintă frecvent tinere luptătoare, în cadrul unor videoclipuri. Îmbrăcate în uniforma YJA, având arma de asalt Kalașnikov alături, tinerele susţin că lupta lor are un scop nobil și că împreună pot depăși orice obstacole.

Pregătirea ideologică

Îndoctrinarea noilor adepte este realizată prin discursuri ale unor lideri ai PKK, cântece sau sloganuri despre revoluție și, nu în ultimul rând, discuții „amicale” cu instructorii care le inoculează filosofia partidului într-o manieră uşor de asimilat. Toate aceste procedee au un impact puternic asupra unor tinere care provin dintr-o societate relativ tribală, pregătindu-le mental inclusiv pentru „sacrificiul suprem” (sinucidere cu bombă), pentru binele și supraviețuirea grupului.

Întotdeauna expunerile liderilor sunt receptate cu maximă seriozitate și reverență, ideile transmise motivând tinerele luptătoare să ceară să fie trimise mai repede la luptă. În timp, luptătoarele îmbrățișează filosofia organizaţiei (inspirată de ideologia lui Ocalan), alături de cultul pentru liderul PKK. Una dintre ideile promovate este aceea că forța militară nu este suficientă, fiind dat exemplul statului sirian care se lăuda în trecut cu forța sa armată, dar care a sucombat în războiul cu Daesh. O atenţie deosebită este acordată ideologiei politice și bunei înțelegeri a vieții, aspecte indispensabile pentru continuitatea organizației.

Antrenamentul militar

Pregătirea fizică, militară și tactică a membrelor YJA STAR este realizată în taberele din zona greu accesibilă a Munţilor Qandil, în apropierea frontierei dintre Irak şi Iran, PKK fiind o structură foarte bine organizată care dispune de instructori cu experiență și expertiză dobândită pe parcursul multor ani de conflict cu statul turc. Chiar dacă nu se poate afirma că gherila feminină și celelalte structuri ale PKK beneficiază de o instruire militară de nivelul celei specifice armatelor profesioniste ale statelor dezvoltate, se poate aprecia că instrucția este una solidă, având în vedere că operează de foarte mulți ani și induc continuu pagube armatei turce.

Ulterior recrutării, îndoctrinării și pregătirii, YJA, independent sau alături de HPG (Forțele de Apărare a Poporului), recurge la atacuri surpriză împotriva infanteriei turce aflate pe teritoriul irakian, profitând de faptul că grupurile de militari sunt dispersate, mai puțin numeroase şi nu pot beneficia de un sprijin aerian imediat din cauza distanței față de bazele aeriene ale Turciei. Atacurile la care YJA STAR ia parte se derulează rapid, retragerile având loc imediat după schimbul de focuri. Elementul surpriză, care este asigurat de grupurile mici și mobile, are un rol esențial în strategia de luptă a gherilelor feminine. Conform tacticilor stabilite și respectate cu rigurozitate de luptătoare, asalturile sunt derulate constant în zone pe care acestea le cunosc foarte bine, având în vedere că PKK este prezent în nordul Irakului de zeci de ani.

Exceptând mitralierele de diferite calibre, organizaţia utilizează explozivi și lansatoare de grenade. Cea mai folosită armă rămâne, totuşi, pistolul-mitralieră AK-47.

Argumentul antiterorist

Sarcina PKK este complicată deoarece Turcia, pe lângă strategia de ocupare a zonelor considerate strategice pentru gruparea teroristă, derulează și atacuri aeriene cu ajutorul avioanelor F16. În contrapartidă, PKK nu deține decât capabilități terestre, constituite de gherilele HPG și YJA STAR.

Partidul onorează membrele care își pierd viața în luptă, comemorându-le sacrificiul, anual sau cu ocazia diverselor festivități, și atribuindu-le denumirea de „eroine”. Implicit, PKK folosește moartea soldaților gherilei pentru a recruta noi membre, pe care le invită să adere pentru a urma exemplul celor care s-au remarcat în luptă și pentru a fi parte a procesului istoric demarat de PKK.

PKK și subsidiara sa, YJA STAR, își consideră acțiunile justificate și resping acuzațiile de terorism care le sunt aduse. Alături de argumentul luptei împotriva opresiunii la care sunt supuse de statul turc, aceste grupări invocă, în prezent, acţiunile întreprinse împotriva Daesh. Pentru a semnala doar un episod al acestei argumentaţii amintim că YJA STAR, în ansamblul forțelor PKK, a fost implicată la sfârșitul anului 2015 în recucerirea orașului irakian Sinjar (Irak), aflat la acel moment de aproape un an sub controlul Daesh. Similar, cu un an înainte, gherilele kurde și-au adus contribuția la oprirea ofensivei jihadiștilor împotriva oraşului Erbil, din Irak.

Cu toate că se află într-o evidentă inferioritate tehnologică, PKK şi YJA au reușit, de-a lungul timpului, să provoace pierderi mari statului turc, în principal umane, dar și de tehnică militară. Loviturile YJA au o amploare redusă, adesea gherila anunțând uciderea unui soldat sau rănirea altor câțiva. Însă toate acestea se adaugă multor altora întreprinse de-a lungul anilor de luptă armată pentru îndeplinirea idealului kurd. Potrivit surselor deschise, PKK este responsabil pentru aproape 40.000 de decese (militari și civili). De asemenea, din punct de vedere economic, pagubelor create de gherilele kurde li se adaugă și cheltuielile de înzestrare militară necesare susținerii luptei contra acestora.

Abstract

The Kurdish women guerrilla YJA STAR enlists young girls using strategies such as offering the possibility to fight for the Kurdish rights and against the unjust system. Thus, the leadership claims that joining the group helps obtaining the freedom against the male oppression. Despite lacking technology YJA compensates through a good knowing of the environment it operates, speed and the ”moral values” transmitted to young fighters. Withal, YJA’s fight against Daesh deserves to be remembered as a distinctive element that sets the organization apart from others and supports its rhetoric that being on the list of terrorist organizations is unjust.

Autor: Adrian Tanasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*