Moștenirea gulagului. Frăția criminală

Hoții în lege sau grupările de criminalitate organizată vorbitoare de limba rusă, așa cum sunt descrise la nivel internațional de organele de urmărire penală, au destructurat vechea ordine specifică grupărilor infracționale și au dus criminalitatea organizată la un alt nivel. Aceste grupări criminale domină în prezent lumea criminalității organizate, nu…
Vezi articol
Share

Criminalitate și tradiție în Balcanii de Vest

Potrivit datelor publicate de Consiliul Europei în „Cartea albă a criminalității organizate transnaționale”, pe continent sunt active aproximativ 3.600 de grupuri infracționale organizate internațional. La nivel global, Oficiul ONU pentru combaterea traficului de droguri şi prevenirea criminalităţii estimează că între 2% și 5% din Produsul Intern Brut global este spălat…
Vezi articol
Share

Bani albi din piața neagră

Operațiunile de spălare de bani constituie elemente-cheie în lanțul infracțional orchestrat de rețelele de criminalitate organizată transfrontalieră și constau în introducerea banilor murdari în circuitul financiar legal. În lipsa acestei secvențe, structurile criminale nu ar putea valorifica produsul activităților ilegale desfășurate. Dincolo de scopul primar, de a oferi o aparență…
Vezi articol
Share

Criminalitate organizată şi proliferare. Zece repere pentru înţelegerea pericolelor

Grupările de criminalitate organizată urmăresc obţinerea de profituri ilegale din trafic de droguri, criminalitate informatică, migraţie ilegală, contrabandă sau evaziune fiscală de mare amploare, activităţi ce alimentează economia subterană şi privează bugetul naţional sau comunitar de fonduri financiare importante. Monopolul pe care îl pot obţine într-o regiune sau domeniu de…
Vezi articol
Share

Semnele răului. Semiotica şi crima organizată

Semiotica şi crima organizată sunt domenii ce aparţin unor lumi diferite, însă între ele există o legătură puternică. Semiotica poate ajuta instituţiile cu atribuţii în aplicarea legii să înţeleagă mai bine grupările criminale, modul lor de organizare, ierarhiile din cadrul acestora. Cu ajutorul semioticii poate fi stabilită apartenenţa unei persoane…
Vezi articol
Share

Crima organizată și securitatea națională

Într-o definire uzuală, crima organizată se referă la „grupări infracționale transnaționale sau locale implicate în activități criminale, care au ca principal obiectiv beneficiile financiare”. În accepțiunea Legii nr. 39/2003 și a Codului penal, crima organizată reprezintă activitățile desfășurate de orice grup constituit din cel puțin trei persoane, între care există…
Vezi articol
Share

De la corupție la omuleții verzi

Odată cu dispariția Cortinei de Fier, izbucnirea conflictelor naționaliste și vidul legislativ și de putere au făcut ca statele și sistemele economico-sociale nou create să fie penetrate cu ușurință de elemente infracționale constituite cu timpul în rețele de criminalitate organizată transfrontalieră. La acestea s-au adăugat și fostele mecanisme infracționale naționale…
Vezi articol
Share