Emiratele Arabe Unite, model de guvernare high-tech

Principalii actori geopolitici s-au înscris într-o cursă fără precedent pentru dobândirea poziției de lider în dezvoltarea și utilizarea Inteligenţei Artificiale (IA), care este asemănată, adesea, cu vechea competiție pentru înarmare nucleară din secolul trecut. Finalitatea acestui demers este dificil de preconizat, întrucât se desfășoară fără nicio reglementare, are loc la toate nivelurile și este lipsită de o viziune unitară în abordarea tehnologiei ce se erijează în motorul Revoluţiei Industriale 4.0. Premiul este obținerea titulaturii de Artificial Intelligence (AI) – Made in…, iar cine va reuși să completeze punctele de suspensie va domina lumea.

Momentul debutului acestei competiții nu este foarte clar. Interferența factorului politic în progresele înregistrate de către sectorul privat, în domniile cercetării şi dezvoltării (R&D) sau tehnologiilor emergente şi disruptive (TED), precum și transformarea IA în elementul central al sistemului geostrategic actual au avut o dinamică bruscă. Cu toate acestea, putem considera un moment de referință afirmația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, din data de 1 septembrie 2017, făcută la deschiderea anului școlar: ,,Cine va domina în IA, va conduce lumea”. Interesant este, însă, contextul lansării declaraţiei, întrucât la data respectivă poporul rus sărbătoreşte și Ziua Cunoașterii. Pusă în acest context, declarația președintelui Putin demonstrează hotărârea Moscovei de a avansa în Societatea Cunoașterii – Society of Knowledge.

Monitorizarea strategiilor naţionale asumate la nivel guvernamental poate contribui la stabilirea capabilităților reale de inteligență artificială pe care statale le dețin. Întocmirea şi configurarea planurilor de utilizare a IA, pe baza cărora va putea fi operaţionalizat un ecosistem naţional al IA, implică un mecanism plurivalent ce presupune: resurse materiale şi financiare, pregătire profesională şi personal acreditat, cunoștințe şi expertiză în cercetare și dezvoltare (R&D), un cadru legislativ coerent, principii etice aplicabile, instrumente guvernamentale și politici publice.

Pionierat în Orientul Mijlociu

Nivelul cel mai avansat de instituţionalizare a IA este atins în mica monarhie federală a Emiratelor Arabe Unite (EAU). Guvernul este motivat să construiască într-un interval de doar 14 ani (2017-2031) cel mai performant ecosistem național privind IA. În acest sens, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, deținând tripla poziție de Vicepreședinte şi de Prim-ministru al EAU, respectiv de monarh constituţional al emiratului Dubai, a lansat, în octombrie 2017, Strategia EAU privind IA – UAE Strategy for Artificial Intelligence 2031 -, iniţiativa reprezentând un act de pionierat în regiune. Marcând un nou stadiu de inovație construit pe principiile guvernării inteligente (smart government), demersul a fost continuat prin dezvoltarea unui întreg Program Național pentru IA (National Program for AI: Building a Responsive AI Nation).

Scopul acestuia este de a planifica investițiile în cele mai noi tehnologii și instrumente digitale pentru îmbunătățirea performanței și eficienței guvernamentale. Toate aceste acţiuni sunt subsumate proiectului UAE Centennial 2071 – The World’s Leading Nation, prin care autorităţile își propun ca într-o jumătate de secol să transforme EAU în cea mai puternică țară din lume cu ajutorul IA. Guvernul a elaborat nu mai puțin de 40 de strategii ce vizează toate sectoarele societății, iar în fiecare dintre acestea o parte importantă îi este dedicată noii tehnologii (Government AE, Federal governments’ strategies and plans).

Ministerele viitorului

Totodată, IA trece printr-un unic și amplu proces politico-administrativ oficializat odată cu formarea a două ministere ce au în portofoliu gestionarea problemelor viitorului. Mai întâi, Ministry of Cabinet Affairs, care datează din 2006, a fost transformat într-un deceniu în Ministerul Viitorului – Ministry of Cabinet Affairs and Future (februarie 2016). Ulterior, la 20 octombrie 2017, a fost creat primul Minister pentru IA din lume – Ministery of State for Artificial Intelligence, responsabilitatea conducerii fiindu-i delegată lui Omar Sultan Al Olama, la vârsta de doar 27 de ani. Ministrul de Stat pentru IA, conștient de implicațiile tehnologiei, susţine că IA nu este nici rea, nici bună, ci se află între aceste extreme.

Strategia Emiratelor Arabe Unite privind Inteligența Artificială trebuie implementată în nouă sectoare de activitate: transport, sănătate, energie regenerabilă, apă, educație, tehnologie, mediu, trafic, spațiu. De asemenea, la baza Strategiei se află cinci piloni: administrativ, educativ, al politicilor publice, strategic și legislativ. Primul pilon, cel administrativ, este coordonat de Consiliul Emiratelor Arabe Unite privind IA – UAE AI Council. Pilonul educativ vizează dezvoltarea abilităților personalului din domeniul tehnologic și organizarea de cursuri pentru oficialii guvernului. Prin Pilonul politicilor publice sunt oferite cetățenilor servicii cu ajutorul inteligenței artificiale, primul deziderat fiind integrarea completă a IA în modul de funcţionare a sistemului securităţii naţionale, respectiv a celui medical. Pilonul strategic se ocupă de formularea planurilor pe termen mediu și lung, iar pilonul legislativ este cel prin care sunt elaborate legi pentru utilizarea în siguranță a IA.

Convergentă primului pilon este modificarea agendei World Government Summit (WGS), eveniment anual, organizat în Dubai, în cadrul căruia lideri globali se reunesc pentru identificarea unor metode eficiente de guvernanță. Începând cu anul 2017, interesul autorităților din Emirate pentru domeniului R&D a adus inteligența artificială în centrul dezbaterilor summit-ului. De asemenea, pentru a-și asigura vizibilitatea la nivel internațional și pentru a deține o poziție privilegiată, EAU și-au asumat organizarea periodică de conferințe în format WGS pe tema inteligenței artificiale. La prima ediție a fost prezent și Elon Musk, președintele companiei TESLA, considerat una dintre cele mai importante personalități din domeniul noilor tehnologii. Acesta și-a prezentat îngrijorările privind evoluția IA și nu a ezitat să prezică un viitor distopic.

Academie pentru inteligența artificială

O inițiativă recentă în cadrul celui de-al doilea pilon este cea a înfiinţării primei instituţii academice din lume special concepută pentru studierea inteligenței artificiale. Exponent al gradului avansat de instituţionalizare a IA la nivelul societăţii statului din Golful Persic, Universitatea pentru IA (Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence – MBZUAI) din Abu Dhabi oferă programe de studii în domeniile vederii artificiale, procesării limbajului natural și machine learning. Din 10 ianuarie 2021, 101 de studenţi din 31 de ţări au început pregătirea în domeniu, prin frecventarea cursurilor oferite de MBZUAI.

Realitatea mediului de securitate din Orientul Mijlociu, caracterizată prin riscuri și amenințări extrem de difuze, obligă statele să aibă o viziune strategic-anticipativă ferm conturată, în vederea conservării stabilităţii regionale. Așadar, în domeniul securității naționale, EAU și-au propus să asigure apărarea statului și să mențină ordinea cu ajutorul IA, motiv pentru care lucrează la implementarea accelerată a tehnologiilor emergente și disruptive în funcţionarea marilor sisteme publice. Cu alte cuvinte, pentru EAU este vital ca statul să fie capabil să prevină situațiile de criză, iar pentru aceasta apelează la IA atât la nivel intern, cât și extern. În planificarea politicii externe, guvernul Emiratelor pornește de la premisa că IA poate fi folosită ca instrument de mediere a situației tensionate din regiune, dacă sunt dezvoltate formate de cooperare pentru cercetare și sunt utilizate aceleași sisteme digitale. IA deja redefinește modul în care este asigurată securitatea națională a Emiratelor. Gradual, într-o perioadă de doi ani (2018-2020), ofițerii de pe Aeroportul Internațional din Abu Dhabi au fost înlocuiți cu algoritmi de recunoaștere facială care procesează cantități impresionante de date furnizate de structurile de intelligence. Echipamentele ce compun infrastructura sistemului de securitate au fost selectate din rândul produselor prezentate la Expoziția Internațională pentru Securitate și Reziliență – International Exhibition for National Security and Resilience.

Puterea tehnologiei

Strategia Emiratelor Arabe Unite privind Inteligența artificială reprezintă un document etalon pentru realitatea și nivelul societății căreia i se adresează. Planificarea strategică a urmărit să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, permițând construirea rapidă a un ecosistem performant de IA în această țară. EAU au înțeles că IA este o resursă predictibilă pe care o pot valorifica. Premisa care fundamentează profilul tehnologico-strategic al EAU este schimbarea raportului dintre state pe scena internațională. Astfel, țările mici sau diferite cultural de Vestul ce a dominat lumea timp de câteva secole, dobândesc capacitatea de a înclina balanța în favoarea lor cu ajutorul inteligenței artificiale. Puterea devine o noțiune direct influențată de implementarea și exportarea inteligenței artificiale. Noile tehnologii estompează variabilele ecuației puterii cunoscute anterior, iar IA poate transforma un stat mic, într-un actor puternic.

Entitatea statală, sau non-statală ce va fi asociată cu IA, (Made in …) va deţine o poziţie privilegiată în ecuația de securitate a secolului al XXI-lea. Însă rămâne de văzut dacă actualii lideri globali în domeniul tehnologiei vor tolera o astfel de situație.

Abstract

The United Arab Emirates (UAE) is the first country in the Middle East to build its National Artificial Intelligence Strategy: UAE Strategy for Artificial Intelligence 2031 (October 2017). In fact, it has elaborated an entire National Program for AI: B.R.A.I.N. – Building a Responsive Artificial Intelligence Nation. The purpose of this program is to plan investments in state-of-the-art technologies and tools to improve the government’s performance and productivity. All these actions are included in the UAE Centennial 2071: The World’s Leading Nation project, through which the leaders aim to turn the UAE into the most powerful country in the world by using AI, especially in governance and security, in a half-century (2021-2071).

As a result of the power that AI offers, it will be necessary to rethink the measurement of national power and reconsider the World Order. While it is foreseeable that UAE will ensure a world-leading position if AI is associated with Made in UAE, the question is whether contemporary global leaders will agree with this or not?

Autor: Sorina Gabriela Banu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*