Comemorarea eroilor Serviciului Român de Informații

Serviciul Român de Informaţii şi-a comemorat eroii pe data de 23 decembrie 2013, la Monumentul Luptătorului Antiterorist de pe Bulevardul Vasile Milea din Capitală.

Ziua Luptătorului Antiterorist, marcată pe data de 24 decembrie a fiecărui an, după ce, la aceeaşi dată, în urmă cu peste 24 de ani, o echipă a Unităţii de luptă Antiteroristă (U.S.L.A.) condusă de lt. col. Gheorghe Alexandru Trosca, şeful statului major al U.S.L.A., din care mai făceau parte maiorul Eugen Trandafir Cotună, şeful Serviciului de protecţie apropiată şi subofiţerii Andrei Ştefan, Costache Ion, Muicaru Ion, Neagoe Teodor, Oprea Emil şi Surpăţeanu Florin Constantin, a fost solicitată la ordinul lui Nicolae Militaru, ministrul interimar al Apărării, să se prezinte la Minister pentru a asigura protecţia clădirii şi a celor aflaţi în interior împotriva unor potenţiali terorişti.

Profitând de noua poziţie dobândită şi de bulversarea care se crease în acele zile, Nicolae Militaru (după opinia specialiştilor în domeniu, agent dovedit al serviciului militar de informaţii sovietic – GRU) i-a cerut colonelului Ion Ardeleanu, comandantul U.S.L.A., ca echipa de super-profesionişti antiterorişti să fie condusă întocmai de către Gheorge Trosca, vechiul său inamic.

După evenimentele din 1989, adevărul a ieşit la iveală, descoperindu-se că masacrul a fost o acţiune premeditată a lui Militaru îndreptată împotriva colonelului Trosca.
Ajunse la faţa locului, Automobilele Blindate de Infanterie (A.B.I.) au fost distruse în totalitate, iar toţi membri echipajului ucişi pe loc.

Luptătorii antiterorişti au fost avansaţi postmortem, iar colonelul Gheorge Trosca a primit titlul de erou-martir al Revoluţiei, însă în 2011 acest titlu i-a fost retras, ca urmare a unei evaluări şi propuneri a CNSAS, invocându-se motivul „poliţiei politice” pe care Trosca ar fi făcut-o în două cazuri concrete, în decursul carierei.

Serviciul Român de Informaţii a considerat ca fiind un gest de onestitate profesională faţă de cei care şi-au jertfit viaţa într-un moment important din istoria României şi în 2012, sub directoratul ambasadorului George Cristian Maior, a ridicat la locul tragediei un monument din marmură albă pe care sunt inscripţionate numele eroilor.

La 24 de ani, în amintirea nefericitului eveniment petrecut în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, directorul SRI a spus: „Vă rog din nou să meditaţi la ceea ce a reprezentat acel moment în istoria noastră naţională şi ne gândim la aceşti oameni buni care s-au sacrificat pentru nişte valori la care trebuie să reflectăm permanent şi pe care trebuie să le promovăm prin acţiunile şi faptele noastre de zi cu zi. Oameni de o moralitate şi de un profesionalism desăvârşite au plătit cu viaţa acest lucru. Ar trebui să ne gândim foarte serios şi la felul în care am putea, într-un fel, să îndreptăm lucrurile spre o anumită justiţie în legătură cu acele evenimente, pe de-o parte, iar pe de altă parte să reflectăm la ceea ce face Brigada Antiteroristă, Direcţia Generală Antiteroristă din Serviciul Român de Informaţii, zi de zi, pentru ca noi să ne putem duce copiii la şcoală în siguranţă, pentru ca noi să trăim în siguranţă şi să ne ferim de asemenea catastrofe, care pot periclita securitatea cetăţeanului şi securitatea naţională. Este întotdeauna un moment trist pentru mine”, a conchis Maior.

Fără cuvinte… Dumnezeu să îi ţină în amintirea noastră! (F.P.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*