Un parteneriat pentru resurse umane de calitate în intelligence

O instituţie fundamentală pentru România, Serviciul Român de Informaţii aniversează două decenii de existenţă, de evoluţie, de transformări, de realizări. O vârstă a maturităţii, similară (deloc întâmplător) cu cea a României post-comuniste şi cu cea a altor (multe) instituţii (re)născute odată cu sfârşitul “iernii” comuniste, printre ele şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti.

Începând din anul 2008, cele două instituţii derulează în colaborare un program de master, “Analiza Informaţiilor”, care îşi propune implicarea specialiştilor din ambele instituţii în formarea unor resurse umane înalt competente în domeniul analizei informaţiilor, necesare atât la nivelul instituţiilor statului, cât şi al societăţii civile şi mediului privat.

Masterul – care se adresează atât proaspeţilor absolvenţi ai programelor de licenţă, cât şi specialiştilor din departamentele de analiză-sinteză ale diverselor instituţii de stat, companii private, organizaţii neguvernamentale, mass media – urmează modelul numeroaselor programe similare derulate în universităţi de prestigiu din lumea occidentală.

El este consecinţa a două procese simultane şi sincronice: nevoia de adaptare a sistemului de educaţie la cerinţele pieţei muncii (într-o economie globalizată, înalt competitivă) şi necesitatea reformei relaţiilor civili-militari (parte a unor transformări sintetizate de domnul ambasador George Cristian Maior sub forma conceptului de “postmodernitate strategică”).

Programul constituie o dovadă a creşterii transparenţei instituţionale, a promovării de către noile structuri de securitate din România a unei deschideri reale către sfera civilă, prin conectarea la cele mai noi preocupări de cercetare din instituţiile de învăţământ superior ale căror domenii sunt apropiate de intelligence, de studiile de securitate în general, dar şi a interesului managementului academic pentru includerea specialiştilor practicieni de elită în programele de formare, în special la nivelul celor de masterat profesional.

Programul este şi rezultatul nevoii de promovare a culturii cooperării în sfera activităţii analitice, cu relevanţă atât în planul securităţii organizaţiilor, instituţiilor publice sau private, cât şi al securităţii naţionale sau globale. Astfel, cele două instituţii partenere dezvoltă atât o cooperare internaţională cu instituţii similare, cât şi una internă, în beneficiul societăţii româneşti în ansamblu.

Receptivitatea foarte mare de care s-a bucurat acest program de master este o dovadă de maturizare a societăţii româneşti, care a înţeles rolul fiecărei instituţii în noua ecuaţie de securitate şi, pe fondul dovezilor evidente de reformă profundă a instituţiilor de securitate, a valorilor şi strategiilor promovate de acestea, a depăşit perioada suspiciunilor, etichetărilor, lipsei de cooperare.

Conştient de importanţa strategică, crucială, pe care o au pentru România serviciile de informaţii în noua poziţie a României de membru al UE şi al NATO şi în contextul noilor provocări şi riscuri generate de evoluţiile sociale, demografice, economice, geopolitice, în calitate de cetăţean şi de partener instituţional, îmi exprim satisfacţia pentru faptul că, după 20 de ani de la înfiinţare, Serviciul Român de Informaţii are o viziune modernă, eficientă, democratică a procesului de intelligence, diferită de cea a instituţiilor cu responsabilităţi similare care l-au precedat. Actualul SRI, “Noul Aliat” al partenerilor occidentali, dar mai ales al nostru, al partenerilor interni, este rodul viziunii şi eforturilor conducerii sale, este rezultatul calităţii ridicate a resurselor umane din sistem, este un exemplu de normalitate şi de eficienţă între instituţiile statului, este o sursă de securitate şi stabilitate cum sunt, din păcate, puţine instituţii publice de importanţă naţională din România.

Sursa imaginii: Agerpres

Autor: Marian Preda, Decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială Universitatea din Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*