Parteneriat: Serviciul Român de Informații – Universitatea București. Master Studii de Securitate – Analiza Informațiilor

Pe data de 18 octombrie 2012, a avut loc deschiderea programului de master „Studii de securitate -Analiza informaţiilor”, organizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (FSAS) din cadrul Universităţii Bucureşti, în parteneriat cu Serviciul Român de Informaţii.

O zi obişnuită de joi din viaţa Facultăţii a marcat, în doar câteva zeci de minute, un reper semnificativ în ceea ce priveşte orizontul de pregătire şi formare atât al celor înscrişi – absolvenţi de instituţii de învăţământ superior – cât şi pentru studenţii care au asistat la eveniment. Aula FSAS din strada Schitu Măgureanu s-a umplut, înainte de ceremonia de deschidere, de studenţi, profesori şi personalităţile care au participat la eveniment, fapt care a adus o notă de bun augur atât de necesară în astfel de ocazii.

Reprezentarea din partea instituţiilor organizatoare a fost una de cel mai înalt nivel: Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul ambasador George-Cristian Maior, pro-rectorul Universităţii Bucureşti, doamna profesor dr. Maria Voinea, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, domnul Marian Preda, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, domnul Iulian Fota, consilierul onorific al primului ministru, domnul Daniel Dăianu, domnul Dan Dungaciu, coordonator al programului masteral, prim-adjunctul Directorului SRI, domnul general – maior Florian Coldea şi adjunctul Directorului SRI, domnul general de brigadă Ion Grosu.

Asistenţa a fost completată de cadre universitare ale FSAS şi ale Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, de experţi ai SRI, de reprezentanţi ai mass-media şi mai ales de studenţi. Prezenţa acestora a constituit unul dintre elementele cele mai importante în planul fixării reperelor şi obiectivelor masterului, aşa cum au evoluat de la prima promoţie a masterului “Analiza Informaţiilor” (2008 – 2010) şi cum au fost ele prezentate în alocuţiunile distinselor personalităţi care au luat cuvântul.

Discursurile participanţilor au reliefat importanţa pe care o are abordarea academică a problematicilor de securitate în sublinierea rolului analizei informaţiilor, respectiv al competenţelor analitice, în planul luării unor decizii corecte, cu efecte pozitive pe coordonatele dezvoltării, stabilităţii şi competitivităţii unei organizaţii sau a unui stat.

„În primul rând studenţilor şi profesorilor Universităţii Bucureşti aş vrea să le transmit mulţumirile noastre, ale Serviciului Român de Informaţii, pentru felul în care acest parteneriat s-a dezvoltat prin acest program, la care noi ţinem foarte mult. (…) Gradul mare de incertitudine cu privire la multe evoluţii din plan economic, din plan geopolitic, din plan social, impun construirea unor aparate de cunoaştere capabile, pe de o parte, să înţeleagă aceste realităţi şi să transmită decidenţilor în stat informaţia utilă în luarea deciziilor în faţa acestor provocări.(…) Am considerat, astfel, că o asemenea reformă este necesară şi mă bucur că am reuşit să impunem o componentă analitică în cadrul Serviciului, deosebit de puternică şi capabilă să transmită nu doar informaţie beneficiarilor, ci şi analiză strategică, analiză tactică pe o multitudine de probleme: de ordin geopolitic, de ordin economic, de ordin militar, în legătură cu dezvoltări strategice, şi cred că ar putea ajuta la luarea unor decizii corecte în legătură cu interesele naţionale ale României.(…) Aceste programe au rolul de a familiariza opinia publică cu aceste probleme, a pregăti studenţi capabili să înţeleagă că informaţia este utilă nu doar pentru stat ca atare, ci şi cetăţeanului în evoluţia sa” a spus Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul ambasador George-Cristian Maior.

„Analiza informaţiilor înseamnă şi o metodă, a învăţa să gândeşti (…) este un lucru foarte important. A învăţa să gândeşti informaţia te ajută indiferent în ce domeniu vei activa, fie că este administraţie, fie că este economie, fie că este securitate naţională.”
Coordonatorul programului masteral, domnul Dan Dungaciu

„Securitatea naţională, în largă măsură, trebuie înţeleasă dintr-o perspectivă mult mai complexă (…), este nevoie de o economie puternică, de oameni pregătiţi nu numai în structurile de informaţii, în administraţia publică, în organizaţiile economice, este nevoie de profesori din mediul universitar care să educe tinerii”.
Consilierul onorific al primului ministru, domnul Daniel Dăianu

„Securitatea naţională, ca şi intelligence-ul, nu mai sunt de mult apanajul exclusiv al statului (…), sunt în egală măsură o preocupare intelectuală (…), mai ales că ideea aceasta se regăseşte şi în Strategia Naţională de Apărare a Ţării”.
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, domnul Iulian Fota

„Salut această întâlnire la nivel înalt. Vreau să vă spun că nu este prima, este, de fapt, o continuare a unei tradiţii. Universitatea în care ne aflăm este cea dintâi din ţară şi, în domeniul ştiinţelor umane, pe locul 270 în topul Shanghai.”
Pro-rectorul Universităţii Bucureşti, doamna profesor univ. dr. Maria Voinea

„Astăzi, avem un master mai puternic, un master adaptat la schimbările sociale, la schimbările globale, care are în componenţa listei de profesori personalităţi de certă valoare (…). Este un exemplu de deschidere a Facultăţii, de deschidere a Serviciului Român de Informaţii către mediul universitar (…).”
Decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, domnul profesor univ. dr. Marian Preda

Autori: Bogdan Antipa și Dan Fifoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*