Obiective și principale direcții de acțiune ale asociației cadrelor militare în rezervă și în retragere din SRI

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații are în Statutul său, ca obiective principale, apărarea onoarei și demnității ofițerilor de informații, întărirea solidarității și unității de grup socio-profesional și satisfacerea ori promovarea drepturilor și intereselor îndreptățite, oportune și legitime ale acestora.

Între direcțiile de acțiune, un loc central îl ocupă, în continuare, apărarea onoarei și demnității cadrelor militare în rezervă și în retragere care și-au desfășurat activitatea în structurile de informații ale statului român, în contextul unei intense campanii mediatice negative de condamnare și instigare împotriva acestora, de culpabilizare și pedepsire colectivă.

Conducerea Asociației este preocupată ca fiecare membru al acesteia să promoveze moderația și discreție în acțiuni și atitudini, să mențină spiritul de camaraderie și să-și înscrie comportamentul în litera legii și în strictă conformitate cu prevederile Statutului.

În numeroase ocazii, membrii Asociației și-au dovedit atașamentul față de patrie, pe care au slujit-o cu credință și devotament și au sprijinit toate acțiunile favorabile intereselor țării, consolidării statului de drept și a democrației.

De subliniat că membrii asociației, respectând Statutul și onoarea ofițerului de informații, nu au folosit datele și informațiile cunoscute în timpul activității și nu s-au angrenat în scenarii politicianiste.

Asociația a salutat și sprijinit apariția în peisajul publicistic a unor lucrări despre locul, rolul și menirea serviciilor de informații sau cu tematică specifică activității de informații, temeinic documentate, cu o solidă argumentație care reliefează cu obiectivitate activitatea organelor de informații, cu valențele ei pozitive sau negative.

Cu titlu de exemplificare menționăm “Securitatea poliție politică, dosare și informatori”, “Dosarele securității”, “Cenzura ideologică și securitatea”, “Sindromul securității”, “Iredentismul maghiar și securitatea”, “Trădarea de patrie nu este o metaforă”, “Timișoara … no comment”, “Un risc asumat”, “Serviciile secrete” și multe altele, scrise de profesioniști autentici, cum sunt: generalii Cosma Neagu, Stănescu Ion, Tăbăcaru Dumitru, Rogojan Aurel, Mălureanu Vasile, coloneii Rațiu Gheorghe, Teodorescu Filip, Radu Tinu etc.

Regretabil este că nu s-a reușit realizarea unui dialog constructiv cu societatea civilă pe fondul refuzului unor segmente cu rol de informare a cetățenilor de a se apleca cu profesionalism și rigoare asupra activității serviciilor de informații și de prezentare a ei în mod real și credibil.

Un aport semnificativ la o mai bună înțelegere a activității puse în slujba țării, desfășurată de aparatul de informații, l-au avut și intervențiile oportune în mass-media ale altor cadre cu autoritate și prestigiu profesional.

În paralel, conducerea asociației a acționat sistematic și cu perseverență pentru inițierea și îmbunătățirea unor acte normative menite să satisfacă ori să promoveze drepturile și interesele îndreptățite ale membrilor săi.

O altă problemă care a stat în atenția conducerii Asociației a fost asigurarea unei legături mai strânse cu factorii responsabili ai Direcției Medicale, precum și cu conducerea Casei OPSNAJ, împreună cu care s-a analizat periodic modul în care se respectă și se aplică prevederile Legilor nr.80/1995 și nr.95/2005, stabilindu-se de comun acord un set de probleme și măsuri punctuale.

În afara unor acțiuni cultural-educative, conducerea Asociației a manifestat preocupare pentru sprijinirea morală ori, după caz, materială a unor membri care se aflau în situații deosebite.

Totodată, a demarat o acțiune de evaluare pentru dezvoltarea Casei de Ajutor Reciproc prin crearea posibilității înscrierii și a membrilor Asociației din sucursalele teritoriale, venind astfel în sprijinul lor.

În acțiunile întreprinse ne-am bucurat de sprijinul permanent și important al conducerii Serviciului Român de Informații, sub egida căruia ne desfășurăm activitatea, și căruia ii adresăm sincere mulțumiri, exprimând, totodată, recunoștința noastră.

Manifestăm convingerea că asociația noastră va fi în continuare un factor activ în îndeplinirea obiectivelor statutare și va avea o eficiență sporită în susținerea tuturor problemelor care privesc viața cadrelor militare în rezervă și în retragere din Serviciul Român de Informații.

Autor: Niculae Ioniță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*