BSDA 2010

În perioada 13 – 15 aprilie 2010, a avut loc expoziţia internaţională Black Sea Defense and Aerospace (BSDA 2010), organizată de compania „TNT Productions România”, cu susţinerea Ambasadei SUA la Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi cu sprijinul oficial al Serviciului Român de Informaţii.

Expoziţia a creat premisele unei mai bune cunoaşteri a misiunilor Serviciului Român de Informaţii, a preocupărilor în zona cercetării-dezvoltării şi a expertizei specializate pe componenta producţiei de aparatură şi tehnică specifică activităţii de intelligence, realizate în cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate, precum şi a cercetărilor şi studiilor de securitate realizate de Centrul Surse Deschise şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.

În ziua alocată de către organizatori Serviciului Român de Informaţii, a avut loc un exerciţiu al structurilor de intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică din cadrul Brigăzii Antiteroriste.

Scenariul exerciţiul a pornit de la semnalarea existenţei, în interiorul unui obiectiv, a două colete suspecte de a conţine dispozitiv exploziv improvizat. Aceasta a determinat deplasarea, pentru asigurarea perimetrului de siguranţă, a unei echipaj de intervenţie contrateroristă şi a specialiştilor pirotehnişti.

Cei care au urmărit evenimentul au putut observa dispunerea echipei pirotehnice, în funcţie de topografia locului, stabilirea strategiilor de intervenţie, bazate pe informaţiile puse la dispoziţie de reprezentanţii obiectivului, modalităţile de determinare de la distanţă a nivelului de radiaţii emis de coletul suspect, îmbarcarea acestuia, pentru neutralizare prin disrupere, în conteiner-ul sferic anti-bombă.

În acest context, au mai fost prezentate caracteristici ale costumului greu de protecţie balistică al operatorului pirotehnic, ale tehnicii şi aparaturii specifice acestei activităţi, precum şi modalităţile de analizare a zonei, după neutalizarea coletelor suspecte, în vederea îndepărtării oricărui pericol posibil, atât pentru specialişti, cât şi pentru obiectiv.

Autor: Oana Magdalena Ciobanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*