Confruntări pe frontul secret. Spionajul românesc împotriva Puterilor Centrale

Ca urmare a lipsei de informații a conducerii statului în contextul răscoalei din 1907, comisarul Iancu Panaitescu a fost însărcinat să organizeze, în cadrul Ministerului de Interne, o nouă structură de poliție centralizată cu atribuții informative. Pe 17 martie 1908 a fost înființată, prin Legea de organizare a poliției, Direcțiunea…
Vezi articol
Share

Contraspionaj în slujba statului. Intrarea României în Primul Război Mondial

În accepțiunea clasică, menirea contraspionajului este de a împiedica accesarea secretelor de stat de către adversari. Cu toate acestea, pe parcursul istoriei și până în zilele noastre, spionii caută cu înfrigurare și prin toate mijloacele acces în mediile decizionale, pentru a determina decizii favorabile statului pe care îl reprezintă. Succesul…
Vezi articol
Share

Iuliu Maniu. Destinul unui părinte fondator

Cu mici excepţii, venite preponderent din mediul intelectual românesc, cei mai mulţi români ştiu despre Iuliu Maniu doar faptul că a fost un politician şi un exponent al unei minorităţi religioase (greco-catolică) care a sfârşit tragic, fiind declarat trădător de neam de către regimul comunist. Centenarul Marii Uniri reprezintă momentul…
Vezi articol
Share

Informaţii din spatele liniilor inamice. Siguranţa Generală în Transilvania (1914-1919)

Primul Război Mondial constituie un reper fundamental în evoluția societății europene, întrucât sfârșitul conflagrației nu a consacrat doar noi granițe, ci și mutații în mentalul colectiv, în modul de raportare la o societate în care fiecare se aștepta să se implice mai activ. Din perspectiva României, evoluțiile din perioada 1914-1916…
Vezi articol
Share

Conferinţa de pace de la Paris, o bătălie câştigată

La sfârșitul primei conflagrații mondiale, România se afla în rândul Puterilor Antantei încercând să găsească răspunsuri la întrebări legitime referitoare la valabilitatea Tratatului de alianță încheiat în august 1916 și la măsura în care acesta fusese afectat de semnarea păcii separate de la București cu Puterile Centrale. Conferința de Pace…
Vezi articol
Share

Secrete în vreme de război

Poziţia strategică a teritoriilor româneşti a exercitat întotdeauna o atracţie pentru ţările vecine, dar mai ales pentru marile puteri europene. Pe lângă conflictele armate clasice în care statul român a fost implicat, trebuie amintit şi un alt gen de război, cel purtat pe frontul secret. Primul Război Mondial. Perioada neutralităţii…
Vezi articol
Share

Istoria Serviciilor de Informaţii din România la începutul secolului al XX-lea – Secţia militară secretă din Transilvania şi rolul său în campania pentru apărarea României Mari

În timpul primei conflagrații a secolului al XX-lea, din structurile informative ale statului român făceau parte cea din Ministerul de Interne – Siguranța Generală a Statului, cea a Ministerului Apărării Naționale- Serviciul de Informații al Armatei, dar și alte structuri informative: Serviciul de Informații și Contrainformații româno-rus, Serviciul de Informații…
Vezi articol
Share