The Foundry sau intelligence la un alt nivel

La nivelul Alianței Nord-Atlantice a existat recent o importantă presiune instituțională pe tema reformării rapide a componentei de intelligence pentru a face față noilor provocări existente la nivel global, în special în domeniul combaterii terorismului. Într-o abordare restrânsă, intelligence-ul militar a suferit cea mai profundă transformare, în special pe fondul participării la operațiunile contra-insurgente din Irak și Afganistan, în acest sens armata americană (US Army) jucând un rol cheie.

Eforturile US Army au urmărit eficientizarea și transformarea componentei analitice militare astfel încât aceasta să ajungă la capabilitățile specifice unui serviciu de informații, urmărindu-se astfel standardizarea procedurilor de lucru, atât la nivel operațional, cât mai ales în planul instruirii și pregătirii de specialitate a personalului. Soluția Statelor Unite ale Americii a fost denumită generic „The Foundry” (topitoria), iar rezultatele pozitive obținute prin implementarea acesteia au dus la extinderea ei atât în SUA, la nivelul NSA (National Security Agency), cât și la nivel aliat, prin implementarea unui sistem intitulat NATO Foundry.

O realitate neconvențională

Componenta de intelligence militar a SUA trebuia să obțină nu doar soluții rapide pentru propria transformare cât mai ales să genereze rezultate care să sprijine operațiunile de combatere a terorismului din Irak și Afganistan. Implicarea forțelor armate în operațiuni de acest tip găsea componentele de intelligence militar subdimensionate și lipsite de proceduri și suport doctrinar adecvat. În esență, componenta militară a fost nevoită să își reorienteze efortul de la executarea de sarcini de cercetare și supraveghere specifice unui mediu operațional în care era vizată eliminarea unui adversar militar convențional, la implementarea unor măsuri specifice unui serviciu de informații intern, într-un mediu ostil, în care instituțiile specifice ale țării gazdă pur și simplu nu existau.

Provocarea consta în faptul că, deși constituia cea mai numeroasă forță armată de la nivel NATO, armata americană nu dispunea de specialiști în combaterea terorismului și crimei organizate, fiind nevoită să acopere concomitent atât planul operațional cât și dimensiunile educației, instruirii și transformării organizaționale. Foundry a fost astfel soluția ce și-a propus să contopească cele două direcții, într-o abordare măsurabilă și cuantificabilă.

Ce înseamnă Foundry

Sistemul de pregătire profesională Foundry a constat în primul rând în identificarea și ierarhizarea tuturor pozițiilor din componenta de intelligence militar și asocierea, pentru fiecare funcție, a unui pachet de cursuri, exerciții, stagii de pregătire, perioade de mentorat și calificări.

Foundry a fost totodată asociat ghidului carierei pentru personalul structurilor de informații militare, fiind totodată automatizat în sistemul centralizat de evidență a personalului.

Pentru a rezolva presiunile de încadrare venite dinspre componentele operaționale sau de instruire, personalul operativ propriu sau extern provenit din serviciile de informații naționale a fost inițial implicat în dezvoltarea pachetelor de pregătire. Ulterior, sarcinile de predare sau evaluare au fost fie externalizate către contractori civili, fie repartizate personalului propriu încadrat deja în domeniu, ca parte a menținerii sau perfecționării nivelului atins deja.

Pachetele de cursuri specifice au fost consolidate în modulul TSP (Training Support Package), cuprinzând cursuri detaliate, exerciții practice, studii de caz, materiale auxiliare, inclusiv cu variații care să evite rutina în cazul existenței mai multor serii de predare. În timp, datorită faptului că efortul SUA în Irak și Afganistan devenit o colaborare inter-agenție, pachetul Foundry a fost dezvoltat pentru a acoperi și nevoile de instruire specifice altor structuri din cadrul NSA.

Fiecare deprindere sau calificare pe linie de intelligence a fost așadar asociată unui curs sau unei forme de pregătire. Fiecare dintre acestea a primit coduri de identificare și au fost acceptate ca etape de dezvoltare profesională și pentru alte instituții.

Sistemul american adaptat necesităților NATO

Întrucât operațiunile din Irak și Afganistan au implicat mai multe state membre NATO, ale căror componente de intelligence militar căutau soluții de dezvoltare, SUA au acceptat să împărtășească experiența în domeniu și aliaților lor. Astfel a luat naștere NATO Foundry, un sistem adaptat al cursurilor americane, disponibile, în forme particularizate, atât statelor aliate, cât și celor partenere. Deschiderea SUA în acest sens a coincis cu un amplu efort al NATO de a-și redefini sistemul de informații militare. Recent, la nivelul NATO a fost înființat un organism dedicat pregătirii specifice pe linie de intelligence, o mare parte a pachetului de cursuri disponibil fiind specific operațiunilor de combatere a terorismului și anti-insurgență, după modelul Foundry.

Cooperarea României cu Ambasada SUA, prin intermediul ODC (Office for Defense Cooperation), asociază în mod automat doar instrumentele militare ale celor două țări. Experiența armatei americane în domenii corespunzătoare competențelor și responsabilităților Serviciului Român de Informații, așa cum sunt ele consolidate în Foundry, pot oferi un reper al compatibilității, mai ales că includ lecții învățate, asimilate în urma operațiunilor desfășurate de SUA în mai multe teatre de operațiuni, cuprinzând elemente de cunoaștere despre numeroase organizații teroriste.

Abstract

„The Foundry” is an american military concept, that resulted as a consequence of the interventions in Afghanistan and Iraq. The US Army had to adapt to the realities of the conflict by reinforcing its analytical ability on the field.
American experience was shared with the allies in a moment when NATO was reshaping its military intelligence.

Autor: Cristian Zavate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*