Democrația, de la grecii antici până la generația Z

Evaluarea competiției pentru supremație mondială dintre democrație şi autoritarism nu se poate limita la o analiză geostrategică şi nici măcar geopolitică, întrucât confruntarea se exprimă şi într-o dimensiune civilizațională. Pe fondul acestei constatări, vom prezenta, în continuare, o evoluție a democrației ca sistem politic de valori în cadrul civilizației occidentale.…
Vezi articol
Share

Cooperarea anglo-americană. De la acorduri politice la parteneriat în informații

În activitatea de intelligence, cooperarea externă este menită să extindă accesul unei agenții de informații și securitate la mijloace superioare de culegere și analiză a informațiilor, inclusiv la tehnologii ori metodologii specifice, la costuri mai mici decât cele pe care le-ar implica dezvoltarea acestora în mod individual. Fost responsabil pe…
Vezi articol
Share

Un spion bine plasat. Cum a fost prevenit Armaghedonul nuclear

La mijlocul anilor 1950, Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu prima ameninţare reală la adresa superiorităţii strategice în plan internaţional de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În acel moment, SUA ajunseseră la convingerea că Uniunea Sovietică deţinea capabilităţi superioare în domeniul rachetelor balistice şi că ar fi…
Vezi articol
Share

Comunitatea informativă a Statelor Unite

Începând cu data de 17 februarie 2006, Comunitatea Informativă americană este alcătuită din 16 agenţii guvernamentale federale, servicii, departamente sau organizaţii din cadrul Executivului american, ce desfăşoară activităţi informative în vederea asigurării securităţii naţionale a Statelor Unite ale Americii. Conducerea Comunităţii de Informaţii este asigurată de Directorul Comunităţii Naţionale de…
Vezi articol
Share