Scamatorii virtuale. Tehnologia câștigurilor ilicite

Începutul secolului al XXI-lea a fost marcat de consecințele „revoluției informatice”, care a transformat radical societatea contemporană, generând nu numai oportunități, dar și un număr în continuă creștere de amenințări asimetrice și atipice la adresa securității statelor și, implicit, a cetățenilor. În acest context, prețurile accesibile au permis conectarea comunităţilor…
Vezi articol
Share

Bătălia algoritmilor. Sisteme de apărare cibernetică

În vara anului 1956, profesorul american John McCarthy a lansat pentru prima dată conceptul de inteligență artificială și domeniul de cercetare asociat acestui concept, concentrând astfel eforturile unei mici comunități de informaticieni. De la acest moment, cercetarea în domeniul inteligenței artificiale a evoluat semnificativ, atât la nivelul comunităților academice, cât…
Vezi articol
Share

Rolul comunicării permanente în securitatea mediului virtual

Pentru majoritatea populaţiei, atacurile cibernetice cu cel mai mare impact sunt cele care intră în categoria cybercrime, motivate de obţinerea unor câştiguri financiare (ransomware, troieni bancari etc.). Indiferent de tipologie, însă, ameninţarea cibernetică este o realitate, iar efectele acesteia sunt resimţite tot mai clar, de la structuri de nivel înalt…
Vezi articol
Share

Gardienii datelor personale

Companii de servicii a căror activitate este perturbată, manipulări ale electoratului de către puteri rivale sau cereri de răscumpărare pentru date personale sunt doar câteva exemple de știri intens mediatizate. Ele ne arată cât de important este să fim pregătiți pentru amenințările provenite din mediul virtual. Pot fi zădărnicite eforturile…
Vezi articol
Share

Terorismul – de la graffiti, la ofensiva cibernetică

Spațiul cibernetic oferă agresorilor cibernetici o mare diversitate de oportunități, amplificate de o serie de caracteristici specifice – dinamism, conectivitate, anonimat, lipsa de trasabilitate și accesul rapid și facil la aplicații malițioase – și le permite astfel implicarea în agresiuni cibernetice împotriva aproape oricui, din orice colț al lumii. Societatea…
Vezi articol
Share

De ce avem nevoie de securitate cibernetică?

Mediul virtual, generat de infrastructurile cibernetice, incluzând conținutul informațional procesat, stocat sau transmis, și acțiunile derulate de utilizatori, este deja o parte integrantă a vieții personale și profesionale, însă securitatea este un element luat în calcul mult prea rar. Noile tehnologii implică însă noi riscuri care pot afecta grav individul…
Vezi articol
Share

Blestemul aurului negru

Infrastructurile critice reprezintă de multă vreme o ţintă a ameninţării teroriste, între cele mai expuse din această perspectivă fiind infrastructura energetică, unul dintre cele mai vulnerabile sectoare economice. Atât la nivelul întregului spectru economic, cât şi, în particular, în domeniul energetic, există riscul producerii a două tipuri de atacuri: clasice…
Vezi articol
Share