Cât de greu este să păstrezi un secret

Factorul uman este considerat cea mai importantă vulnerabilitate din triada om – proces – tehnologie, care constituie sistemul de protejare a confidențialității datelor sensibile. Studiile arată că 90% dintre organizații se confruntă lunar cu cel puțin o amenințare de securitate cauzată de componenta umană a acestui sistem. Statistica amintită este…
Vezi articol
Share

Poveşti despre lumea secretelor

Odată cu schimbările produse la nivelul societăţii, Serviciul Român de Informaţii şi-a adaptat abordarea privind misiunea de prevenţie, inclusiv prin intensificarea comunicării cu societatea civilă, cu scopul de a oferi o mai bună înţelegere asupra activităţii pe care o desfăşoară şi importanţei asigurării securităţii naţionale. În general, oamenii sunt atraşi…
Vezi articol
Share

Permis de cunoaştere. Zece dezvăluiri despre informaţiile clasificate

Schimbarea cadrului legal privind protecţia informaţiilor clasificate, realizată în anul 2002, a însemnat începutul configurării unui sistem naţional de protecţie a acestor categorii de informaţii, precum şi armonizarea legislaţiei naţionale cu standardele NATO şi UE în materie. Într-o scurtă definiţie, în categoria informaţiilor clasificate secret de stat intră datele de…
Vezi articol
Share

Drepturile şi libertăţile informaţiei

Trăim într-o societate informațională, în care producerea și consumul de informație sunt două dintre cele mai importante activităţi. Informația este recunoscută drept resursă esenţială. Noile tehnologii reprezintă fundamentul mediului informațional în care ne desfăşurăm existenţa. În acest context putem înţelege valoarea informaţiei şi nevoia de a o proteja pentru ca…
Vezi articol
Share

Secrete bune, secrete rele

În filmul „The Circle” (Cercul), eroina principală încearcă să ducă o viaţă profesională şi personală fără secrete, în care urmează crezul companiei pentru care lucrează. În momentul în care pierde pe cineva drag realizează că expunerea în public, fără responsabilitate şi control, poate duce la dezastru. Decizia pe care o…
Vezi articol
Share

Reperele istorice şi actuale ale conceptului „need to know“

Accesul la informaţie reprezintă un principiu fundamental al funcţionării oricărui stat democratic. Fiecare cetăţean este îndreptăţit să se implice în procesele de decizie ale societăţii, dar, în acelaşi timp, trebuie să fie conştient că promovarea intereselor legitime ale statului presupune şi protecţia acelor date a căror diseminare îi poate aduce…
Vezi articol
Share