Spionaj și decizie geostrategică. Uniunea Sovietică

Orice acțiune prin care un stat urmărește să își îndeplinească obiectivele geostrategice se realizează pe baza unei decizii a factorilor politici. Decizia reprezintă, însă, ultima etapă a unui proces complex care implică, în prealabil, obținerea de informații și analiza lor. Pentru a-și asigura fondul de date necesar, factorii responsabili mizează…
Vezi articol
Share

Geostrategie şi analiză geoistorică. Orientul Mijlociu

Un stat este nevoit să dispună, frecvent, măsuri politico-militare complexe pentru a se putea adapta contextului geostrategic aflat într-o permanentă transformare. Adoptarea măsurilor trebuie să se bazeze, însă, şi pe cunoaşterea realităţii prezente ca rezultat al trecutului geoistoric. Stabilind modul în care geografia i-a influenţat propria istorie, statul poate determina…
Vezi articol
Share

SRI la 25 de ani – Imperativul consolidării performanței, într-o nouă dinamică operativă

Serviciul Român de Informaţii aniversează, într-un context intern şi extern deopotrivă provocator, un sfert de secol de activitate. Societatea românească se află în plin efort de consolidare democratică şi asanare judiciară. Instituţiile publice sunt obligate să facă pasul decisiv spre modernizare, competenţă şi respect faţă de valorile statului de drept.…
Vezi articol
Share