După douăzeci de ani. Restaurația talibană

După retragerea etapizată a trupelor Statelor Unite ale Americii și ale Alianței Nord-Atlantice din Afganistan, finalizată în luna august, în contextul stagnării negocierilor de pace intra-afgane, talibanii au preluat controlul asupra Palatului Prezidențial din Kabul, la 15.08.2021, și ulterior, asupra întregului teritoriu afgan. La începutul lunii septembrie, talibanii anunțau cucerirea…
Vezi articol
Share

Jihad și extremism. Efectele pandemiei

Pe 8 iunie 2021, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a emis documentul „Council Conclusions on the impact of the COVID – 19 pandemic on the threat posed by terrorism and violent extremism”. Concluziile, prezentate în timpul președinției portugheze a Consiliului UE, evaluează nivelul amenințării teroriste la adresa…
Vezi articol
Share

Soldatul lui Allah. Fatwa DAESH

Dinamica, impredictibilitatea şi volatilitatea reprezintă numai trei dintre caracteristicile mediului internaţional de securitate, ele fiind şi cele care i-au imprimat în timp diferite evoluţii. În sine, apariţia pandemiei COVID-19 se află la intersecția acestor concepte, luând prin surprindere chiar şi pe acei cercetători care se ocupau cu realizarea de predicţii…
Vezi articol
Share

Africa, noua oază a Califatului

Pandemia de COVID-19 a afectat socio-economic sănătatea și securitatea cetățenilor din întreaga lume și a reprezentat un catalizator al amenințării teroriste. Contextul a fost exploatat de grupurile salafist-jihadiste care au intensificat activitățile de propagandă și radicalizare, prin răspândirea ideologiei extremiste în mediul online, dar şi campaniile de recrutare și provocare…
Vezi articol
Share

Spionii terorii. Serviciul secret al DAESH

AMNI sau AMNIYAT (Al-Markaz Almuwahhad Al-Amni), mai puțin cunoscutul serviciu secret al organizației teroriste DAESH, a fost instrumentul strategic utilizat de fostul lider suprem Abu Bakr Al-Baghdadi pentru impunerea doctrinei organizației și controlul zonelor cucerite în Irak și Siria. DAESH, care urmărea înființarea unui „Stat Islamic” pe principiile Sharia, era…
Vezi articol
Share

De la Munchen la Paris. Zece repere ale terorismului de ieri şi de astăzi

Organizaţiile teroriste se adaptează permanent la măsurile de combatere adoptate pe plan internaţional, ceea ce imprimă acţiunilor teroriste un caracter ridicat de imprevizibilitate şi, implicit, constituie o provocare suplimentară pentru autorităţi. Astăzi, terorismul nu mai este doar o problemă a altora, ceva ce se întâmplă doar în Orientul Mijlociu, Africa…
Vezi articol
Share

Căile propagandei. Persuasiune, emoţie, doctrină

Mişcările sociale revoluţionar-carismatice (fascismul, legionarismul, comunismul, islamismul) sunt capabile să producă angajamente entuziaste vizavi de idealuri naţionale, comunitare sau globale care pot afecta indivizii, conducându-i către comportamente bizare şi aproape inexplicabile. Exemplele manifestărilor sociale ale ultimului secol sunt elocvente: Holocaust, sinucideri în masă, convertiri religioase şi ideologice radicalizante propulsoare ale…
Vezi articol
Share