Spionii terorii. Serviciul secret al DAESH

AMNI sau AMNIYAT (Al-Markaz Almuwahhad Al-Amni), mai puțin cunoscutul serviciu secret al organizației teroriste DAESH, a fost instrumentul strategic utilizat de fostul lider suprem Abu Bakr Al-Baghdadi pentru impunerea doctrinei organizației și controlul zonelor cucerite în Irak și Siria.

DAESH, care urmărea înființarea unui „Stat Islamic” pe principiile Sharia, era organizată după modelul unui stat clasic, în perioada de maximă expansiune existând sisteme de taxare și impozitare, asistență medicală, instituții de învățământ, pază și ordine publică, structuri de securitate și intelligence etc.

Ca și structură ierarhică, liderului DAESH i se subordonau doi adjuncți (unul responsabil cu operațiunile din Siria, iar celălalt cu acțiunile din Irak), un grup de consilieri care arbitrau diferendele religioase, ordonau execuțiile și se asigurau că toate acțiunile sunt în concordanță cu doctrina entității, un „cabinet” care se ocupa cu supravegherea departamentelor de finanțe, media, securitate, ostatici, recrutare. Ultimul palier ierarhic era reprezentat de liderii locali care raportau în fața celor doi adjuncți.

Deși poate apărea tendința de a cataloga membrii organizațiilor teroriste ca fiind „barbari”, oameni fără educație, „o gașcă de desculți” care acționează la ordin fără să gândească, o privire mai atentă dezvăluie o realitate diferită și poate surprinzătoare. Analiza interviurilor luate mai multor dezertori jihadiști și audierile în cadrul primelor procese ale luptătorilor străini reîntorși din teatrele de operații ale DAESH, a arătat că entitatea teroristă a adoptat metode de spionaj și contraspionaj moderne, creând servicii de intelligence după modelul CIA, FBI, DGSI ori KGB.

Învăluite în mister, structurile de intelligence și securitate jihadiste (AMNI), au fost inițial formate prin încorporarea unor ofițeri cu experiență care au dezertat din structurile militare ale fostului președinte irakian Saddam Hussein.

AMNI, derivat din cuvântul arab „amn” care înseamnă „încredere, securitate, siguranță”, este similar ca formă și conotație cu variantele regăsite în limbile altor state din zonă. În limbajul utilizat de teroriștii DAESH, „emni” se traduce ca intelligence și reprezintă structura responsabilă cu colectarea datelor (atât din interiorul, cât și din exteriorul DAESH), dar și cu planificarea actelor de terorism la nivel global.

Informațiile publicate de site-ul Mediapart (Franța) și săptămânalul Der Spiegel (Germania) ne-au permis să înțelegem mai bine ce este și cum funcționează AMNI.

Cum s-a aflat despre existența AMNI

În 23 iunie 2015, pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, serviciile franceze îl așteptau pe fostul luptător jihadist Nicolas Moreau (alias Abu Saif The Korean). În timpul interogatoriului, Abu Saif a menționat, accidental, denumirea serviciului secret al DAESH, AMNI. Potrivit investigatorilor Mediapart, spionii francezi s-au infiltrat, ulterior, în interiorul serviciului secret, în rapoartele acestora AMNI fiind prezentat ca „prioritatea strategică a DAESH”, care deține capabilități de „a reține și a executa ostatici, de a detecta tentative de infiltrare ori de a da sentințe potrivit legii Sharia”.

 

Atenția spionilor francezi s-a concentrat pe măsurile foarte restrictive pe care AMNI le impunea propriilor membri (aveau acces la telefoane cu GPS și internet doar în Internet Cafe-uri, „toată lumea spiona pe toată lumea”). Surprinzător, ofițerii jihadiști aveau numeroase surse secrete umane în rândul populației civile. În orașul irakian Mosul, căzut în mâinile jihadiștilor, „nu exista angajat care să nu fie informator AMNI”. Relevant este și exemplul unui cetățean irakian cu opinii contrare doctrinei oficiale care a fost predat AMNI de către soția sa, un reputat chirurg, gestul femeii condamnându-l practic la moarte.

Cinci luni mai târziu, publicația online The Daily Beast a relatat povestea unui fost spion jihadist dezertor. Potrivit mărturiei sale, în cadrul AMNI funcționau mai multe departamente: Amn Al-Dakhili (echivalentul Ministerului de Interne, responsabil cu menținerea legii și ordinii din fiecare provincie), Amn Al-Askari (informațiile militare), Amn Al-Dawla (serviciul de contraspionaj) și Amn Al-Kharji (structura responsabilă cu operațiunile din afara Califatului).

În august 2016 media internațională anunța decesul liderului AMNI, (și purtător de cuvânt al DAESH) Abu Muhammad Al-Adnani Al-Shami, fiind menționat și succesorul acestuia, Ali Musa Al-Shawakh (alias Abu Loqman sau Abu Ayoub Al-Ansari).

Haji Bakr „creierul” AMNI

Jurnalist Der Spiegel, Christoph Reuter a fost primul care a analizat un manuscris de 31 pagini realizat de jihadistul cunoscut sub pseudonimul Haji Bakr, în 2014, înainte de moartea sa. Fost colonel al forțelor aeriene în armata lui Saddam Hussein, Haji Bakr, alias Samir Abd Muhammad Al-Khlifawi, a gândit structura organizațională a Califatului și a serviciului secret AMNI. Cu privire la manuscrise, Reuter afirmă că „acestea dezvăluie directivele de acțiune ale serviciului secret, unele dintre ele deja consacrate (preluate de la alte servicii de intelligence), dar și altele noi, adaptate la situația anarhică din Siria”. Documentele sunt considerate codul sursă al celei mai de succes armate teroriste din istoria recentă.

Conceptul lui Haji Bakr a fost unul arhaic, întâlnit la marile imperii antice sau medievale. Pentru început, în orașele pe care DAESH urma să le cucerească, Haji Bakr înființa o dawa (școală islamică) pentru a câștiga simpatia localnicilor. În aceste școli, recrutau și pregăteau viitorii spioni, majoritatea tineri, ce aveau ca principale sarcini culegerea de informații despre propriile familii, realizarea unor liste cu cele mai influente persoane din regiune sau cu membri și lideri ai facțiunilor rebele opozante. Ei ofereau, de asemenea, detalii referitoare la cei care încălcau legile Sharia.

O altă măsură luată de Bakr a fost aceea de a-și căsători spionii cu fetele provenite din familiile cele mai înstărite, asigurând „infiltrarea fără ca acestea să-și dea seama”. Profitând de sensibilitățile religioase ale musulmanilor, Bakr a folosit Islamul pentru camuflarea acțiunilor prin care urmărea preluarea puterii.

AMNI a creat tabere conspirate de pregătire militară, iar luptătorii neexperimentați, proveniți din Occident, statele Arabe ori din Balcani au fost instruiți de cetățeni ceceni sau uzbeci, care reprezentau „forța de elită” a organizației. Pentru a nu fi identificați și a nu li se cunoaște numărul exact, dar și pentru a intimida, luptătorii foloseau măști.

Haji Bakr a realizat organigrama AMNI, desenând întregul lanț de comandă care includea un emir sau comandant responsabil de crime sau răpiri, lunetiști, comunicații criptate, dar și un emir care să supravegheze ceilalți emiri.

Operațiuni orchestrate de AMNI

The New York Times a publicat un interviu realizat de jurnalista Rukmini Callimachi cu Harry Sarfo, un fost luptător jihadist de naționalitate germană, încarcerat într-o închisoare de maximă siguranță din Bremen, Germania, care a afirmat că Abu Muhammad Al-Adnani Al-Shami selecta, pentru execuția atentatelor teroriste din Europa, agenți AMNI nou convertiți, fără trecut infracțional (oameni curați). Astfel, sute de agenți au fost trimiși în Occident și mii în Turcia.

Abdelhamid Abaaoud, șeful operațional al atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris, în urma cărora au murit 130 de persoane, era agent AMNI. Conform unor analiști citați de The Irish Times, marocanul era liderul filierei europene a Amn Al-Kharji și se ocupa cu instruirea și pregătirea atentatorilor.

Este de remarcat faptul că Mehdi Nemmouche, primul atentator jihadist din Europa, autorul atacului din 24 mai 2014 asupra a patru persoane în Muzeul Evreiesc din Bruxelles, l-a contactat telefonic pe Abdelhamid Abaaoud înainte de execuție.

Într-un discurs devenit celebru, din septembrie 2014, publicat în traducere de blogul Jihad Watch, Abu Muhammad Al-Adnani Al-Shami a prevestit atacurile care aveau să aibă loc în Europa (Nisa, Berlin, Londra, Barcelona): „să le zdrobiți capul cu o stâncă sau să-i măcelăriți cu un cuțit, să-i aruncați dintr-un loc înalt sau să-i sufocați sau să-i otrăviți”.

Totuși, în ciuda acestor exemple care par să fie rezultatul unei coordonări bine pusă la punct, jihadiștii nu trebuie supraestimați, multe dintre practicile lor rămânând rudimentare.

Metamorfoza AMNI în epoca post-Califat

Moartea lui Abu Bakr Al-Baghdadi și dispariția structurii statale a acestuia nu vor provoca mutații majore în spectrul operațional al DAESH și nici în cel al grupărilor afiliate din Africa și Asia, dar marchează decesul simbolic al organizației care și-a propus refacerea Califatului. Destructurarea unei organizații nu este consecința decapitării liderului acesteia, ci mai degrabă rezultatul pierderii sprijinului din partea simpatizanților. Ca și în cazul lui Abu Muhammad Al-Adnani Al-Shami și al altor lideri de rang înalt ai organizației teroriste, moartea unui lider atrage după sine ascensiunea altora, care preiau, de cele mai multe ori, discursul predecesorului.

Astfel, una dintre întrebările principale cu care se confruntă experții în domeniul prevenirii și combaterii terorismului este legată de strategia de supraviețuire pe care DAESH o va adopta în urma prăbușirii Califatului, AMNI aflându-se în centrul acestei strategii. Va reveni DAESH la operațiunile de gherilă inițiale și la propaganda masivă din online? Vor apela la celulele adormite, operativi AMNI, instruiți să execute atacuri sângeroase în Europa pentru a demonstra că gruparea nu este înfrântă? Se poate atribui eșecul DAESH și faptului că nu au putut operaționaliza structuri de intelligence profesioniste?

Abstract

Although widely believed to be „savages” and barefoot soldiers, the DAESH members are surprisingly well organized. The terrorist organization even has a secret service known as AMNIYAT (Al-Markaz Almuwahhad Al-Amni).

Bakr`s files make clear that DAESH is not just a terrorist organization, but was set up by the former Baathist state intelligence operators with the intent to build a new state. Journalists like Christoph Reuter from Der Spiegel and Rukmini Callimachi from The New York Times revealed the highly subversive actions undertaken by the AMNI on behalf of the DAESH, outlining DAESH’s aspirations to attack the West.

Autor: Alexandra Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*