Cunoaştere şi prevenire. Resursele tehnice

În martie 2019, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Khalil Rabee Zoltan, cetăţean român de naţionalitate palestiniană, din Popeşti Leordeni, la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de terorism (hotărârea nr.79/29.03.2019, în dosarul penal nr.5727/2/2018 din 19.07.2018; sentinţa a rămas definitivă în iunie 2019).

Cercetările faţă de Khalil Rabee Zoltan au fost efectuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, la sesizarea Serviciului Român de Informaţii. Într-un comunicat de presă, DIICOT anunţa că suspectul se afla într-o fază avansată a (auto)radicalizării „pe linia ideologiei unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu”.

Potrivit mass-media, suspectul a fost interceptat în timp ce discuta despre un atac terorist, fiindu-i atribuită declaraţia „Fac kamikaze şi tăcem cu toţii”. În computerele sale au fost găsite hărţi ale metroului bucureştean şi imagini din staţii de metrou, elemente ce au determinat autorităţile să suspecteze că tânărul plănuia un atac la metroul din Bucureşti.

De ce sunt necesare mijloacele tehnice

Interceptarea unei convorbiri poate fi esenţială pentru prevenirea unui atac terorist. Din fericire, există numeroase exemple de atentate teroriste dejucate, unele dintre ele pe baza unor date obţinute prin surse tehnice. Însă şi alte tipuri de ameninţări la adresa securităţii diferitelor state au fost anihilate prin valorificarea informaţiilor provenite din surse tehnice.

În întreaga lume, acestea sunt parte integrantă a surselor de informaţii şi completează sau sprijină culegerea de informaţii prin surse umane sau prin alte modalităţi specializate.

Evoluţia tehnologică a accelerat semnificativ în ultimul deceniu şi a determinat transformări importante în majoritatea domeniilor de activitate. A fost firesc aşadar ca serviciile de informaţii să înglobeze tehnologia în activitatea proprie, dintr-o dublă postură: de consumator de înaltă tehnologie şi de furnizor de securitate prin valorificarea mijloacelor tehnice.

Serviciile de informaţii recurg la sursele tehnice din diferite motive. Uneori mediul care generează ameninţări la adresa securităţii este greu de penetrat, alteori timpul rămas până la un eventual incident este prea scurt, iar cunoaşterea preliminară este obligatorie. În alte cazuri factorul uman eşuează.

Prin urmare, utilizarea tehnologiei în activitatea de informaţii prezintă mai multe avantaje, între care se numără acoperirea unor zone tactice de real interes, restrângerea costurilor de realizare a unor misiuni şi creşterea rapidităţii de extragere a unor date valoroase pentru asigurarea securităţii naţionale.

Culegerea informaţiilor

Obţinerea de date prin surse tehnice este o etapă dintr-un ansamblu de activităţi al căror scop este realizarea securităţii naţionale sau promovarea intereselor unui stat. Ceea ce diferă este modul de operare a surselor tehnice, corelat bineînţeles cu arsenalul tehnologic din dotarea structurilor de securitate şi cu normele legale specifice fiecărui stat.

Dacă în trecut realizarea unor fotografii de la mare distanţă era un deziderat greu de atins, în prezent spionajul se desfăşoară cu ajutorul dronelor, aeronavelor sau sateliţilor.

Diferite metode şi mijloace tehnice pentru culegerea de informaţii au ca obiectiv principal preluarea de imagini, utilizarea și identificarea sistemelor de comunicații și de criptare a acestora, stabilirea coordonatelor și activității ţintelor de interes.

Pe segmentul de captare a imaginilor, o resursă de interes pentru activitatea de informaţii este reprezentată de sistemele de supraveghere video, în condiţii de legalitate şi în afara oricărui deziderat de supraveghere în masă a populaţiei. Supravegherea nu este monopolul serviciilor de informaţii, fapt dovedit de multitudinea echipamentelor de monitorizare şi protecţie aflate la îndemâna oricărui cumpărător.


Concomitent, s-au intensificat dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor de comunicaţii prin Internet, care poate fi inclusiv mediul de manifestare al unor activităţi cu risc crescut în planul securităţii.

Similar, tehnologia de tip GPS asociată echipamentelor de comunicaţii şi mijloacelor de deplasare poate fi valorificată în procesul de obţinere a datelor necesare asigurării securităţii unui stat.

Sub auspiciile legalităţii

În conformitate cu reglementările legale din ţara noastră, obţinerea de date prin intermediul surselor tehnice presupune, în anumite situaţii, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului.

Potrivit art. 14, alin. (1) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare, această restrângere poate surveni doar în cazul inexistenţei altor posibilităţi sau existenţei unor posibilităţi limitate de cunoaştere, prevenire sau contracarare a riscurilor sau ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, respectiv în condiţii de necesitate şi proporţionalitate faţă de situaţia concretă. Articolul menţionat impune obţinerea unei autorizaţii legale înaintea acestui demers.

Potrivit aceleiaşi legi, între activităţile care implică folosirea surselor tehnice se regăsesc: interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor electronice; instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare sau prin alte mijloace tehnice ori constatări personale; localizarea, urmărirea şi obţinerea de informaţii prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere etc.

Instrumente împotriva ameninţării

Rezultatele obţinute de către serviciile de informaţii prin utilizarea surselor tehnice sunt integrate într-un mecanism care urmăreşte îndeplinirea misiunii fundamentale de asigurare a securităţii naţionale. Aceasta se transpune în informarea beneficiarilor îndreptăţiţi să ia măsuri cu privire la o serie de aspecte rezultate din analiza informaţiilor furnizate de mai multe categorii de surse.

Tehnologia este o componentă a progresului, iar folosirea judicioasă a beneficiilor ei este indispensabilă atingerii scopurilor de securitate naţională. Asimilarea instrumentelor tehnice de către entităţile cu atribuţii în domeniu este relevantă din perspectiva cunoaşterii, prevenirii şi contracarării riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii, ce capătă, din ce în ce mai frecvent, o dimensiune tehnologică.

Abstract

The technological development has a great impact on the security of a nation, creating both opportunities and risks for the intelligence agencies. Technology offers many tools that can be used in the process of collecting data and information, but it also provides instruments for persons or entities with malicious intent. Therefore, it is important to internalize and exploit the benefits of the technology in knowing, preventing, and fighting various security threats.

Autor: Camelia Popovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*