În 20 de ani de regim democratic, Serviciul Român de Informaţii a parcurs etape succesive de maturizare şi transformare. Astăzi, SRI este o instituţie de intelligence modernă, un stâlp solid al statului român, o garanţie a securităţii naţionale şi un partener respectat în sistemul de securitate euro-atlantic.
Într- un mediu în care dinamica riscurilor şi ameninţărilor este tot mai mare, cel mai important avantaj câştigat de Serviciul Român de Informaţii, după 20 de ani de evoluţie şi acumulări, este flexibilitatea. SRI are, astăzi, capacitatea instituţională şi intelectuală de a răspunde competent provocărilor variate la adresa securităţii naţionale, ceea ce, într-o lume atât de complexă şi imprevizibilă, este un atu strategic pentru România.
20 de ani de construcţie a democraţiei româneşti au însemnat un efort constant de adaptare şi conformare a Serviciului la rigorile şi mecanismele de control democratic. Fără îndoială, de-a lungul acestor ani, drumul nu a fost lin, fiind uneori pigmentat atât de critici obiective, cât şi de scenarii sau derapaje ezoterice irelevante pentru o analiză serioasă. Poate că transparenţa şi libertăţile democraţiei nu sunt sinonime culturii secretului, specifică muncii de intelligence. Dar libertatea şi securitatea, deşi aflate într-o tensiune etimologică, pot face casă bună împreună, într-un cadru reglementat şi într-o concepţie realistă despre libertate în lumea postmodernă. Aceasta este filosofia după care îşi ghidează Serviciul activitatea. Până la urmă, o societate lipsită de securitate nu are decât o singură libertate, aceea de a face rău celuilalt, adică un coşmar, chiar şi pentru cel mai pasionat democrat. Din această perspectivă, merită subliniat faptul că prima misiune a Serviciului Român de Informaţii este Apărarea Constituţiei, cu toate obligaţiile, drepturile şi libertăţile garantate de legea noastră fundamentală. SRI este un gardian tăcut şi pragmatic al ordinii democratice a statului român, care îşi face datoria cu mijloacele specifice intelligence-ului.
Ultimii ani au însemnat progrese remarcabile ale Serviciului în materie de inovaţie, tehnologie sau surse deschise, care au îmbogăţit excelenta performanţă din munca tradiţională de informaţii, ajutând instituţia să furnizeze evaluări corecte şi utile securităţii naţionale.
Un astfel de moment aniversar ar fi incomplet fără un cuvânt despre oamenii care au construit de-a lungul timpului Serviciul Român de Informaţii, de la zona de selecţie şi pregătire, muncă operativă şi analiză, până la cea tehnică şi logistică. În urma acestei contribuţii permanente, s-a născut generaţia actuală de ofiţeri de informaţii care, prin efortul lor intelectual, fac din SRI un loc de concentrare a cunoaşterii profunde despre ameninţările securităţii naţionale. Serviciul Român de Informaţii este format din oameni preponderent tineri, o elită intelectuală a cărei medie de vârstă spune totul despre înnoirea instituţiei.
Vitalitatea resursei umane a Serviciului nu a diminuat însă nivelul de pregătire. Dimpotrivă, experienţa SRI este unanim apreciată de partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană. Este o preţuire care ne obligă. Fiecare ofiţer de informaţii va trebui să se adapteze cerinţelor pe care mediul de securitate inter n şi cel exter n le impun, perfecţionându-se continuu. În acest fel vom oferi, ţării şi partenerilor noştri, garanţia că Serviciul are cei mai pregătiţi oameni şi deţine cele mai potrivite mijloace de contracarare a oricărui pericol, indiferent de forma pe care o îmbracă.
În final, doresc să aduc mulţumiri directorilor care şi-au făcut datoria faţă de ţară, cadrelor de conducere, ofiţerilor de informaţii care au lucrat sau lucrează în cadrul Serviciului. Tuturor le doresc reuşite şi împliniri pe toate planurile. La mulţi ani!
Autor: George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii