Sisteme open-source care au schimbat lumea

Termenul open-source (sursă deschisă) atribuit unui produs software indică faptul că acesta este pus la dispoziția tuturor, în mod gratuit, creatorul oferind codul sursă și de cele mai multe ori documentația necesară înțelegerii lui. Oricine poate transforma, îmbunătăți sau corecta erorile, astfel încât acesta să corespundă nevoilor sale. Principiul open-source există de aproximativ 20 de ani, în perioada de început a dezvoltării software (programe informatice), codul sursă fiind transmis de un dezvoltator către altul pentru a se ajuta reciproc și a avansa în demersul inițiat. Pe măsură ce industria a început să ia amploare și competitivitatea a crescut, dezvoltatorii au îmbrățișat ideea de software open-source.

În 1997, Eric Raymond a publicat o analiză reflectivă asupra principiilor software-ului gratuit. Aceasta a dus la adoptarea deciziei ca produsul Netscape Communicator Internet să devină open-source. Aderarea acestuia la mișcarea open-source a ajutat enorm procesul de dezvoltare a conceptului, fără de care lumea ar fi diferită astăzi întrucât acesta a stat la baza dezvoltării unei multitudini de tehnologii. În 1998, Eric Raymond a pus bazele Open Source Initiative (OSI).

Pentru a înțelege mai bine diferențele, trebuie spus că termenul closed-source definește acele coduri-sursă care aparțin companiei sau persoanei care le-a creat, respectiv deținătorul drepturilor de proprietate intelectuală sau deținătorul patentului. Proprietarul codurilor este singurul care are dreptul de a aduce modificări asupra acestora.

Sistemul de operare Linux

Istoria Linux a început în anul 1991 odată cu proiectul finlandezului Linus Torvalds, care își propunea la acea vreme să creeze un sistem de operare gratuit care să rivalizeze cu produsul celor de la Microsoft, Windows. De atunci, kernel-ul (nucleul) Linux a cunoscut nenumărate schimbări care au dus la îmbunătățiri considerabile, transformându-l într-o alternativă demnă de luat în seamă.

Dacă Windows-ul este așa de răspândit, de ce ar vrea cineva să folosească o alternativă a acestuia? Unul dintre riscurile majore care ar apărea în situația în care toți utilizatorii ar folosi același sistem de operare este acela că programele malițioase s-ar răspândi mult mai repede. Mulți oameni, în special cei care au cunoștințe tehnice, nu agreează existența unei singure variante de software, lucru care l-a motivat și pe Linus Torvalds în anii ’90 să se închidă în dormitorul casei mamei sale și după ceva vreme să posteze următorul mesaj „I’m doing a free operating system. Just a hobby, won’t be big and professional… (Fac un sistem gratuit de operare Doar un hobby, nu ceva mare sau profesional…)”. La puțin timp după această postare mai mulți programatori amatori l-au susținut în efortul său și astfel a luat naștere sistemul de operare Linux.

În zilele noastre, Linux este unul dintre cele mai populare sisteme de operare, un procent de 98 % dintre supercalculatoare îl folosesc.

Sistemul de operare Android

Prima variantă beta a sistemului de operare Android pentru telefoane mobile a fost lansată în noiembrie 2007. La scurt timp a apărut pe piață, în luna septembrie a anului 2008, Android 1.0, varianta comercială.

În prezent, un procent de 85% dintre telefoanele de tip smartphone folosesc sistemul de operare Android ce are la bază kernel-ul de Linux. Utilizarea acestuia a crescut exponențial din anul 2009, moment la care ocupa doar 3,9 % din piață. Unul dintre motivele pentru care sistemul Android a devenit atât de popular este caracterul său open-source. Sistemul de operare Android este utilizat de cei mai mulți dintre producătorii de telefoane inteligente și tablete. Această strategie este complet diferită față de cea a competitorului principal, iOS. Apple folosește iOS doar pentru produsele proprii, acest sistem de operare fiind un produs closed-source.

Geographical Information System (GIS)

Geographical Information System (GIS) este un sistem destinat capturii, stocării și analizei datelor geografice și a celor bazate pe geolocație. Un sistem GIS oferă cercetătorilor posibilitatea de a recunoaște forme de relief și este folosit în industrii din domeniile mineritului, gazelor și apelor, dar și într-o varietate de aplicații din domeniul transporturilor.

Soluția GIS originală, MOSS (Map Overlay and Statistical System) a fost creată de U.S. Department of Interior în anul 1978 și a avut caracter open-source. Aproape toate sistemele construite de atunci, de la GPS la servicii de localizare, au fost proiectate pornind de la scheletul open-source al aplicației originale.

WordPress

WordPress este unul dintre cele mai populare sisteme de tip web content management, inclusiv blogging, fiind bazat pe fundamente de tip open-source. Fără acest fundament, platforma care stă la baza a peste 30% din paginile web nu ar fi existat. Există peste 30.000 de plugins-uri (componente informatice), care adaugă website-urilor și blogurilor funcționalități legate de securitate, analiză și comerț electronic. Toate acestea sunt, de asemenea, open-source.

Mozilla Firefox

Dacă Mozilla nu ar fi dezvoltat produsul Firefox, domeniul web browserelor (navigatoarelor pentru Internet) ar fi fost unul total diferit. Ar fi existat doar soluții de tip closed-source și anume Safari, care este destinat dispozitivelor Apple și utilizatorilor acestora și alte două tehnologii deținute de doi giganți – Chrome (Google) și Internet Explorer (Microsoft). Pornind de la succesul pe care l-a avut Firefox, tot mai mulți producători au dezvoltat web browsere. În acest sens un exemplu elocvent este Google, care a demarat proiectul open-source Chromium care aflat la originea Google Chrome.

Programele informatice prezentate mai sus sunt folosite de foarte mulți oameni însă nu toți știu că acestea au la origine coduri open-source. Succesul acestor sisteme, dar și al multor altora care au pornit de la coduri-sursă deschise, s-a datorat faptului că programatorii au avut la dispoziție o platformă care le-a permis să experimenteze și să împărtășească rezultatele muncii lor în mod altruist.

Abstract

The world would have been dramatically different if it wasn’t for open source technology. Everyone would have used a proprietary technology resulting in increasing costs of products. The development of open-souce software like Android made the technology available for everyone. Yet, the emergence of Open Source Initiative, including Mozilla Firefox, managed to increase competition in terms of worldwide web browsers. Open source technology has changed the world around us, as it offers the potential for a more flexible technology and a quick innovation. Proprietary solutions would have been the only option, not accessible for those who couldn`t afford to use them.

Autor: Costin Stana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*