Repere ale evoluţiei Serviciului Român de Informaţii din perspectiva managementului resurselor materiale şi financiare

Împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii ne oferă răgazul unui moment de reflexie asupra a ceea ce am realizat, după parcurgerea unui drum marcat de momente şi rezultate ce se constituie deja în repere de referinţă ale existenţei noastre. În ultima decadă a secolului trecut, Serviciul Român de Informaţii, ca întreg sectorul public din România, a trecut prin transformări substanţiale, atât la nivel organizatoric, dar mai ales la nivel funcţional, procesele interne fiind supuse provocărilor adaptării continue la evoluţiile conceptuale şi acţionale ale mediului de securitate.

Instrumentele de realizare a reformelor interne au fost diverse, opţiunile fiind în mare măsură determinate de contextul schimbărilor de ansamblu ale societăţii româneşti specifice anilor ’90. Un factor determinant al rezultatelor de etapă a fost nivelul de disponibilitate a resurselor materiale şi financiare necesare îndeplinirii obiectivelor asumate, indicator racordat, în mod inerent, la evoluţia economiei naţionale.

După anul 2001, bugetul Serviciului a înregistrat o evoluţie ascendentă, această perioadă fiind marcată de o dezvoltare susţinută a infrastructurilor proprii, logistice şi de comunicaţii. În egală măsură, dezvoltarea patrimoniului a contribuit la consolidarea identităţii instituţionale atât la nivel central, cât şi local.

Redefinirea profilului strategic al României din perspectiva statutului de membru al NATO şi UE, cu un impact deosebit asupra activităţii de informaţii, a indus un nou impuls proceselor de adaptare instituţională derulate în cadrul Serviciului, inclusiv în ceea ce priveşte racordarea la standardele şi practicile occidentale de management al resurselor materiale şi financiare.

Începând cu anul 2008, Serviciul Român de Informaţii a adoptat o nouă concepţie de planificare strategică a activităţii, în scopul asigurării coerenţei şi a unui control mai bun asupra politicilor sectoriale şi costurilor asociate domeniilor sale de responsabilitate.
În acest mod, au fost asigurate reperele de racordare conceptuală la cerinţele sistemului de planificare a politicilor publice ale instituţiilor guvernamentale, cu menţinerea, evidenţierea și consolidarea unor elemente de particularitate cerute de specificul activităţii noastre.

Asigurarea informaţiei în timp real presupune un grad ridicat de versatilitate şi o capacitate sporită de reacţie la cerinţele mediului de securitate actual. Premisa fundamentală la care ne raportăm este aceea că dinamica acţională trebuie susţinută de o flexibilitate corespunzătoare în gestionarea resurselor, cu menţinerea obiectivului de asigurare a predictibilităţii asupra nevoilor Serviciului, în contextul unui demers mai larg de construcţie a bugetului instituţiei, pe programe. Desfăşurarea procesului de dezvoltare instituţională pe programe evidenţiază mult mai clar priorităţile şi permite evaluarea gradului în care îndeplinirea misiunilor poate fi afectată de constrângerile financiare, indiferent de sursa lor.

Ca o concluzie, la 20 de ani de la înfiinţare, putem aprecia că palierul de management al resurselor materiale şi financiare a avut o contribuţie distinctă şi importantă la progresul de substanţă al activităţii de ansamblu a Serviciului Român de Informaţii.

Autor: gl.bg. George-Viorel Voinescu, Adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*