Pe urmele traficului global de cocaină

Capitalismul cocainei ca element central al economiei globale. Aceasta este perspectiva care l-a transformat pe Pablo Escobar într-un adevărat Copernic al crimei organizate, spune Saviano în noua sa carte. „ZeroZeroZero” este denumirea ironică a cocainei de cea mai înaltă calitate, cu o aluzie evidentă la făina 000, ideală pentru paste. „Nicio altă afacere nu este mai dinamică, mai inovativă și mai loială spiritului pur al pieței libere decât afacerea globală cu cocaină”. Cu toate că pare să fie o afirmație simplă, Roberto Saviano îi atribuie o putere revoluționară și un rol de referință în explicarea lumii post-moderne.

După ce prima sa carte, „Gomorrah”, s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume, jurnalistul italian Roberto Saviano trăiește sub amenințarea directă a mafiei napoletane. Expunerea publică a afacerilor Camorrei a adus atât amenințări cu moartea, cât și protecția permanentă a poliției italiene. Viața sa nu îi mai aparține în totalitate. Spre deosebire de fatwa lui Salman Rushdie, la care ayatolahii iranieni au renunțat în urma negocierilor cu Marea Britanie, condamnarea la moarte emisă de Camorra este pe viață.

„ZeroZeroZero” este dedicată „tuturor carabinierilor din escorta sa. Celor 38.000 de ore petrecute împreună. Și celor pe care le vor mai petrece. Oriunde”. Cu toate că libertatea de mișcare i-a fost îngrădită, paradoxal, tocmai din cauza libertății sale de exprimare, determinarea sa investigativă este tot mai pregnantă. Cu o luciditate exemplară, „ZeroZeroZero” reconstituie traseul comerțului global cu cocaină și cooperarea internațională din spatele acestuia, din dealurile andine, până în cluburile de noapte din Statele Unite și Europa.

Afirmațiile lui Saviano au întotdeauna un fundament numeric solid. De exemplu, atunci când ilustrează marja uriașă de profitabilitate a traficului de cocaină. Dacă un kilogram este achiziționat din Columbia cu 1.500 de dolari, acesta ajunge să coste între 12.000 și 16.000 de dolari în Mexic și să fie apoi distribuit în Europa Occidentală cu 77.000 de dolari. La 40 de ani de la „globalizarea” traficului de droguri, cifrele de afaceri ating cote alarmante. În ultimii ani, ’Ndrangheta calabreză a depășit Cosa Nostra siciliană, devenind cea mai puternică organizație mafiotă din Italia, cu un profit anual estimat la 53 de miliarde de euro anual. Aproape jumătate din această cifră se datorează traficului de droguri.

Tocmai profiturile colosale alimentează spirala violenței narco-traficanților. Capitolul dedicat economiei alimentate de cocaină ilustrează diferența substanțială dintre investițiile bursiere și cele destinate traficului ilegal. „O investiție de 1.000 de euro în acțiuni Apple la începutul anului 2012 ar fi adus 1.670 de euro după un an; însă o investiție de 1.000 de euro în cocaină ar aduce 182.000 de euro în aceeași perioadă”, ne spune Saviano.

Într-o perspectivă sumbră, „ZeroZeroZero” pornește de la premisa unei relații extrem de apropiate între capitalism și organizațiile criminale. Cu toții am fi predispuși ignorării acestei legături structurale pentru că gândim în termenii unei distincții clare între piața neagră și piața legală. În societățile occidentale, un mafiot condamnat la închisoare este perceput ca un infractor. Roberto Saviano pune la îndoială această credință comună și susține percepția gangsterului ca om de afaceri, al cărui business este piața neagră, care a devenit treptat cea mai mare piață din lume.

Dincolo de aspectele ce pot fi criticate în structura cărții lui Saviano, care apare pe alocuri ca o Wikipedia a narco-traficanților globali, „ZeroZeroZero” are o contribuție incontestabilă la una dintre cele mai importante dezbateri din ultimii ani. Este oare prohibiția cea mai adecvată abordare în combaterea traficului de stupefiante? Exemplul Mexicului ne arată că măsurile punitive extreme conduc paradoxal la un nivel și mai mare de violență. O nouă abordare globală asupra acestui fenomen este mai necesară ca oricând, iar „ZeroZeroZero” este o puternică pledoarie pentru schimbare.

Abstract

Cocaine capitalism seen as the central piece of global economy. In his recent book Roberto Saviano says this worldview has changed Pablo Escobar into a modern-day Copernicus of organised crime. The highest quality cocaine is called „ZeroZeroZero”, as an obvious hint to the best flour, ideal for pasta. „There is no other business more dynamic, more innovative and more loyal to the pure spirit of free trade than the global trade in cocaine”, says Saviano.

Following his first best-seller „Gomorrah”, Roberto Saviano lives under the 24-hour protection of Italian police. Serious death threats from the Camorra pushed Saviano a life that does not belong to him anymore. „ZeroZeroZero” is dedicated „to all my Carabinieri bodyguards. To the fifty-one thousand hours we’ve spent together and to those still ahead.” Written mostly as a journalistic investigation, the book draws a clear picture of the global trade in cocaine, from the Andes to the nightclubs in the US and Europe.

Despite the fact that the storytelling seems to lead sometimes to a sort of Wikipedia of global drug trafficking, „ZeroZeroZero” is a powerful contribution to one of the most important debates in recent years. Is prohibition the most adequate approach against drug trafficking? Unfortunately, Mexico is a solid proof that punitive measures can lead to even more violence.

Autor: Mihai Dinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*