Intelligence și tehnologie. Modelul israelian

Israelul este, fără îndoială, un stat care se confruntă cu provocări de securitate speciale, iar într-o astfel de situație orice altă economie ar putea fi afectată de concentrarea resurselor pentru consolidarea unui aparat militar şi de intelligence. Totuşi, Israelul a găsit o modalitate să transforme aceste dezavantaje în atuuri, reuşind să creeze o economie puternică, canalizând resurse umane şi financiare din sistemul de securitate, care este foarte bine finanţat, către sectoarele de înaltă tehnologie.

Situaţia geografică şi politică a Israelului a forţat statul să intervină activ în crearea unui ecosistem economic unic. Piaţa internă mică (de aproximativ 9 milioane de locuitori), resursele naturale aproape inexistente şi necesităţile de securitate, dar şi forţa de muncă foarte bine educată şi pregătită, au dus la dezvoltarea prioritară a sectorului de înalte tehnologii cu accent pe securitatea cibernetică.

Notorietatea în rândul publicului larg, a permis crearea unei legături puternice între instituţiile de intelligence şi mediul privat, dar cel mai important a fost acceptarea de către opinia publică şi piaţa privată a implicării în economie a unor agenţii, care au ca principal scop spionajul şi, mai mult, căutarea activă a foştilor ofiţeri pentru a-i angaja în aceste companii. În acelaşi timp, agenţiile de intelligence au fost deschise la colaborarea cu mediul de business şi (permisive la inovațiile din exterior) au acceptat să fie influenţate de idei din exterior.

Cum se construiește o superputere tehnologică

Reuşita cooperării dintre mediul privat şi cel de intelligence a făcut ca Israelul să devină o superputere tehnologică, iar în centrul acestui ecosistem stă în prezent Unitatea Militară 8200, autoritatea care se ocupă cu securitatea cibernetică a statului, a cărei reputație o face căutată pentru parteneriate cu firme private, astfel de colaborări fiind văzute ca avantaje pentru aceste companii.

Unitatea 8200 este recunoscută la nivel mondial ca o marcă (un simbol) a excelenţei în securitate cibernetică, fiind pe podium lângă NSA din Statele Unite sau GCHQ din Marea Britanie, deşi are un număr de angajaţi mult mai mic decât aceste agenţii. Unul dintre atuurile sale este accesul la cele mai înalte tehnologii din domeniu. Asta face ca orice inginer care a trecut printr-un stagiu la această unitate să aibă cunoştinţe despre tehnologii care probabil vor exista în spaţiul privat în următorii ani, iar deprinderile pe care le obţine sunt foarte profitabile pentru orice companie. În acelaşi timp, companiile au încredere în Unitatea 8200 care funcţionează ca o pepinieră pentru întreg mediul privat din Israel, prin procesul riguros de selecţie şi pregătirea pe care o oferă.

Totuşi, nu orice student poate fi admis în Unitatea 8200, iar procesul de selecţie şi pregătire creat pentru această agenţie este recunoscut la nivel mondial. Selecţia pentru viitorii membri începe prin programe voluntare de pregătire, la nivel de liceu, după orele de curs, pentru elevi care au o inteligenţă peste medie, dar şi capacitatea de analiză şi de a lua decizii rapid. Dar, cea mai importantă calitate este capacitatea de adaptare, pentru că doar cei care o au, sunt cei care vor putea ţine pasul cu tehnologiile care vor exista în viitor şi care probabil, acum nu există nici măcar în faza de proiect. Unitatea 8200 are de asemenea posibilitatea să-şi aleagă recruţii, care vor parcurge stagiul  militar obligatoriu de 3 ani, având prioritate faţă de alte arme sau departamente, ceea ce asigură că cei mai buni şi inteligenţi dintre tinerii israelieni, vor trece prin această agenţie.

Odată selectați, angajaţii întâlnesc un mediu complet diferit de cel dintr-o unitate militară. Aici se pune accentul pe creativitate, găsirea de soluţii în afara tiparelor, indiferent de backgroundul sau gradul celui care le formulează şi un mediu liber în care ai posibilitatea să te exprimi şi să pui la îndoială orice presupuneri, un sergent având oricând voie să contrazică un colonel.

Susținerea mediului privat

La originea parteneriatului dintre Unitatea 8200 şi piaţa privată sunt conexiunile pe care foştii angajaţi le au, care întăresc relaţiile dintre agenţie şi mediul privat, transferul de know-how, prin intermediul cărora foştii ofiţeri se ajută pentru a obţine joburi în companii de tehnologie sau pentru a crea start-up-uri. Tot cu ajutorul acestor conexiuni, foştii membri pot obţine finanţare. EISP 8200 este un accelerator de business care a fost creat de foşti angajați ai Unităţii, în prezent antreprenori de succes în domeniul tehnologiei, dar care acceptă idei din orice domeniu nu doar de la angajaţi ai agenţiei. Prin intermediul EISP 8200 aceştia pot avea acces la surse de finanţare dar şi mentorat din partea unor antreprenori care cunosc deja mediul de business.

Ceea ce îi face pe antreprenorii care provin din 8200 să aibă succes, are foarte mare legătură cu procedura de selecţie, dar, şi cu o serie de deprinderi pe care le exersezi doar într-o instituţie militară. Investiţiile în domenii high-risk (foarte riscante) se bazează în principal pe echipa din spatele ideii şi nu pe o singură persoană, astfel că foştii angajaţi ai Unității, care au învăţat în timpul stagiului militar spiritul de echipă, vor avea cele mai mari şanse să reuşească. În acelaşi timp autonomia în acţiuni şi capacitatea de a-şi asuma riscuri au fost identificate ca esenţiale pentru un antreprenor de succes, iar printre tinerii antreprenori, Unitatea 8200 a primit porecla „ascensorul” pentru modul în care experienţa din interior îi poate propulsa în mediul de afaceri. Totuşi EISP 8200 este doar una din iniţiativele ce susţin start-up-urile şi vin din partea comunităţii de intelligence. Chiar şi serviciul extern israelian, Mossad, a anunţat public crearea unui fond de investiţii propriu, Libertad Ventures, încă din 2017.

Unitatea 8200 a reuşit să devină un promotor puternic al tehnologiei şi antreprenoriatului, nu numai în Israel dar şi internaţional, creând companii cu impact la nivel mondial. Deşi se spune că modelul israelian nu ar putea fi replicat, acest sistem are la bază, de fapt, doar o mentalitate diferită şi un alt mod de a vedea instituţiile de intelligence, care pune accent pe susţinerea inovaţiei, lucrul în echipă şi spiritul antreprenorial.

Abstract

Israel has created a success model for intelligence services to support technology and innovation. By channeling the money allocated to defense spending and national security to the high technologies sector, it has laid the foundation for an infrastructure that boosted both the economy and security sector. The partnership between intelligence institutions and private companies has proven mutually beneficial. Israel has managed to create a unique kind of society and mentality through education and the values fostered by intelligence agencies. It proves that intelligence services can build a solid partnership with the society and the economy to the benefit of all the citizens.

Autor: Cristian Alexandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*