Democrația, de la grecii antici până la generația Z

Evaluarea competiției pentru supremație mondială dintre democrație şi autoritarism nu se poate limita la o analiză geostrategică şi nici măcar geopolitică, întrucât confruntarea se exprimă şi într-o dimensiune civilizațională. Pe fondul acestei constatări, vom prezenta, în continuare, o evoluție a democrației ca sistem politic de valori în cadrul civilizației occidentale.…
Vezi articol
Share

Serviciul Secret de Informații al Armatei Române. Evoluție și inovație

Atribuțiile de apărare a statului român și intereselor naționale pe frontul nevăzut au fost îndeplinite, în perioada 1917 – 1940, de mai multe structuri, de regulă subordonate sau aflate în componența armatei (Biroul II din Marele Stat Major, Serviciul „S” – Secret), a Ministerului de Interne (Direcția Poliției de Siguranță,…
Vezi articol
Share

Imperiile din Heartland. De la Atila şi Genghis Han până la Petru cel Mare şi Stalin

Heartlandul a fost leagănul nașterii a numeroase populații sau teritoriul în care s-au așezat triburi apărute la întrepătrunderea lui cu Rimlandul (indo-europene, turco-mongole, fino-ugrice), aflate într-o migrație continuă în Eurasia (cauzată de schimbări climatice, năvălirea cotropitorilor, căutarea de pământuri pentru pășunat sau agricultură etc.). În Antichitate, pe fondul subdezvoltării demografice…
Vezi articol
Share

Spionaj și decizie geostrategică. Uniunea Sovietică

Orice acțiune prin care un stat urmărește să își îndeplinească obiectivele geostrategice se realizează pe baza unei decizii a factorilor politici. Decizia reprezintă, însă, ultima etapă a unui proces complex care implică, în prealabil, obținerea de informații și analiza lor. Pentru a-și asigura fondul de date necesar, factorii responsabili mizează…
Vezi articol
Share

Un spion bine plasat. Cum a fost prevenit Armaghedonul nuclear

La mijlocul anilor 1950, Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu prima ameninţare reală la adresa superiorităţii strategice în plan internaţional de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În acel moment, SUA ajunseseră la convingerea că Uniunea Sovietică deţinea capabilităţi superioare în domeniul rachetelor balistice şi că ar fi…
Vezi articol
Share