Terorismul, în pas cu moda tehnologiei digitale

Realitatea ultimilor ani a adus în atenția serviciilor de informații schimbări esențiale în privința manifestării fenomenelor de natură teroristă, în speță a propagandei teroriste, precum și a diseminării materialelor cu conținut violent, care instigă la punerea în practică a unor acțiuni extreme, transformând intenția unei persoane de a comite un…
Vezi articol
Share

„Criza umanităţii“ şi capcana fricii

La începutul anului 2017, spațiul euro-atlantic rămâne profund marcat de schimbările structurale recente ale lumii în care trăim. Atentatele sângeroase din perioada sărbătorilor de iarnă, de la Berlin și Istanbul, sunt doar o dimensiune a amenințărilor care tind să devină noua normalitate. Acestor evenimente fără precedent în istorie li se…
Vezi articol
Share

Securitatea europeană după Brexit

Fără echivoc, rezultatul referendumului din 23 iunie a.c. va schimba semnificativ arhitectura construcţiei europene, determinând cele 27 de state membre rămase să identifice, să implementeze şi să aplice o nouă paradigmă, de natură să răspundă actualelor vulnerabilităţi, riscuri şi ameninţări. Evident, aceasta presupune şi noi modalităţi de parteneriat pe care…
Vezi articol
Share

Migrația ilegală sau cum se importă riscurile de securitate

Migrația ilegală este o formă de manifestare a criminalității organizate care, din cauza amplorii înregistrate și a modului perfecționat de derulare, are consecințe directe asupra situației economice, sociale și de securitate din statele de tranzit ale migranților sau refugiaților și din cele de destinație. În contextul actual, este importantă clarificarea…
Vezi articol
Share

Sistemul de prevenire a conflictelor şi avertizare timpurie din cadrul Uniunii Europene

Avertizarea timpurie a constituit, în mod constant, o provocare majoră pentru toate serviciile de informații ca și pentru organizațiile internaționale implicate în managementul crizelor: cum pot fi anticipate crizele viitorului, cum poate o organizație să se pregătească pentru ceea ce pare la o primă vedere imprevizibil și deci, impredictibil? În…
Vezi articol
Share

Dimensiunea securității energetice

Securitatea energetică, temă aflată constant pe agenda de discuții și dezbateri a factorilor decizionali de la nivel european, activi în domeniul politicii energetice, trebuie să se constituie ca parte integrantă a strategiilor economice comunitare ale căror obiective vizează analizarea și integrarea piețelor, precum și armonizarea reglementărilor legislative, dezvoltarea sustenabilă și…
Vezi articol
Share

Tratatul de Reformă de la Lisabona – cadrul juridic adecvat promovării intereselor naționale

Dezbaterile privind disoluţia autorităţii statale, chiar cedarea progresivă şi ireversibilă din atributele fundamentale – argumentată, uneori forţat, prin invocarea principiului preeminenţei dreptului comunitar – continuă să determine confuzii grave la nivelul percepţiei publice (şi nu numai). Reconceptualizarea statului-naţiune Pornind de la succesul Tratatului de Reformă a Uniunii Europene, semnat la…
Vezi articol
Share