Securitatea, între concept și drept cetățenesc

Vreme de vreo două milenii, umanitatea a fost caracterizată de expresia dramaturgului antic Plaut: Homo homini lupus est (Omul este lup pentru om). Iar materializarea acestei expresii rămâne vizibilă și în zilele noastre. Organizarea lumii în state (cu diferite forme de guvernare) exprimă administrativ identitatea individuală la nivel colectiv. Cetățenii…
Vezi articol
Share

Securitatea României. Provocări noi şi foarte noi

Apariţia unor zone noi de conflict la nivel mondial, dar şi executarea unor atacuri teroriste în diferite ţări europene au determinat creşterea importanţei măsurilor de securitate şi adaptarea direcţiilor de acţiune la noile provocări de securitate. Terorismul Fenomenul terorismului a cunoscut o intensificare pe continentul european, întâi prin atacuri concertate…
Vezi articol
Share

Propaganda digitală şi securitatea naţională

Securitatea naţională reprezintă cel mai important „bun public“ oferit de stat cetăţenilor săi, o condiţie sine qua non a oricărei societăţi. Acest „bun“ depinde foarte mult de percepţia şi modul de raportare a populaţiei la dinamica riscurilor, vulnerabilităţilor şi ameninţărilor într-un climat aflat în continuă schimbare. Unul dintre obiectivele-cheie ale…
Vezi articol
Share

OSINT puzzle

Sursele deschise de informaţii au fost multă vreme privite cu reticenţă de serviciile secrete, fiind adesea lăsate într-un con de umbră şi considerate inferioare celor care presupun operaţiuni secrete. Pe parcursul evoluţiei şi dezvoltării intelligence-ului modern, analiza OSINT a fost, uneori, ignorată în comparaţie cu surorile ei vitrege (HUMINT, SIGINT…
Vezi articol
Share

Cultură de securitate. Prevenire prin educaţie

Cultura de securitate reprezintă conştientizarea problemelor unui stat, implicarea activă în soluţionarea acestora şi sprijinirea demersurilor pe care instituţiile statului le desfăşoară în scopul prevenirii şi contracarării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Sprijinindu-se pe un demers cognitiv, cultura de securitate este constituită dintr-un ansamblu de informaţii, atitudini, convingeri şi valori…
Vezi articol
Share

Diabetul zaharat, o problemă de securitate naţională?

Prin prisma implicațiilor la nivelul sănătății populației și a eforturilor bugetare pe care România trebuie să le suporte, putem vorbi despre diabetul zaharat ca despre o problemă majoră de securitate națională. Diabetul zaharat este un ansamblu de tulburări metabolice caracterizat printr-o hiperglicemie cronică (nivel înalt de glucoză în sânge) și…
Vezi articol
Share