Serviciul Secret de Informații al Armatei Române. Evoluție și inovație

Atribuțiile de apărare a statului român și intereselor naționale pe frontul nevăzut au fost îndeplinite, în perioada 1917 – 1940, de mai multe structuri, de regulă subordonate sau aflate în componența armatei (Biroul II din Marele Stat Major, Serviciul „S” – Secret), a Ministerului de Interne (Direcția Poliției de Siguranță,…
Vezi articol
Share

Lucia Caragea: Prințesă, doamnă de onoare, poetă și… spioană

Descendentă a celebrei familii fanariote Caragea, care a dat doi domnitori pe tronul Munteniei și numeroase personalități în viața politică, economică și culturală a României, prințesa Lucia Caragea (1894-1950) este cel de-al treilea copil (din cinci) al entomologului de renume mondial, membru al Academiei Române, prințul Aristide Caragea (1861-1955), și…
Vezi articol
Share

Confruntări pe frontul secret. Spionajul românesc împotriva Puterilor Centrale

Ca urmare a lipsei de informații a conducerii statului în contextul răscoalei din 1907, comisarul Iancu Panaitescu a fost însărcinat să organizeze, în cadrul Ministerului de Interne, o nouă structură de poliție centralizată cu atribuții informative. Pe 17 martie 1908 a fost înființată, prin Legea de organizare a poliției, Direcțiunea…
Vezi articol
Share

Zece istorii ale contraspionajului românesc

Cel mai mare succes în domeniul contraspionajului din toate timpurile ar trebui să ne prezinte situaţii spectaculoase cu spioni capturaţi sau omorâţi. Nu este cazul întotdeauna, căci realitatea este adeseori surprinzătoare. Astfel, scriitorii şi istoricii numesc „focul grecesc” ca fiind cea mai bine păzită reţetă din lume, dar acest succes…
Vezi articol
Share

Serviciile de informaţii româneşti în Primul Război Mondial. Eşecul păstrării secretului

Secolul XX a reprezentat „o adevărată epocă de aur a spionajului și contraspionajului“, în condițiile în care a devenit evident că superioritatea militară pe câmpul de luptă nu era suficientă în absența atuurilor pe frontul secret. Evoluţia operaţiunilor militare din primul Război Mondial, inclusiv cele desfăşurate de trupele române, nu…
Vezi articol
Share

Secrete în vreme de război

Poziţia strategică a teritoriilor româneşti a exercitat întotdeauna o atracţie pentru ţările vecine, dar mai ales pentru marile puteri europene. Pe lângă conflictele armate clasice în care statul român a fost implicat, trebuie amintit şi un alt gen de război, cel purtat pe frontul secret. Primul Război Mondial. Perioada neutralităţii…
Vezi articol
Share

Şcoala spionilor. Pregătirea pentru activitatea de informaţii în perioada interbelică

Din punct de vedere al pregătirii teoretice a tinerilor ofiţeri, un manual care să explice cum trebuie abordată activitatea de intelligence nu a existat la momentul declanşării primului război mondial, situaţia menţinându-se şi la debutul celei de-a doua conflagraţii mondiale. În fapt, iniţiaţii îşi bazau pregătirea teoretică, mai mult empirică,…
Vezi articol
Share