Securitatea umană în era tehnologiilor emergente

Tema securității umane, o constantă în evoluția omenirii, a cunoscut diferite adaptări impuse de problemele specifice perioadelor care au marcat istoria, precum foametea, războaiele dintre națiuni și bolile, ce reprezentau amenințări la adresa integrității individuale. De-a lungul timpului, termeni precum „securitate”, „insecuritate”, „amenințare” și „responsabilitatea de a proteja” au început…
Vezi articol
Share

Tendințe și perspective ale globalizării și apartenența statelor la tratatele regionale

Începutul secolului XXI reprezintă intervalul de timp în care are loc o puternică revoluţie în domeniul militar, revoluţie generată de descoperirile obţinute în cercetarea ştiinţifică, de noutăţile apărute în organizarea economică şi instituţională, de tendinţe manifestate în sfera socialului, politicii, mentalului, etc. Fără îndoială, acest început de secol a marcat…
Vezi articol
Share

Amenințările biologice și globalizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la concluzia că, indiferent de gradul de dezvoltare, de dimensiunea geografică sau de mărimea populaţiei, nicio ţară nu este capabilă să facă faţă unor dezastre naturale majore, accidente tehnice sau umane de proporţii, acţiuni criminale sau teroriste bine organizate. O problemă aparte, care poate…
Vezi articol
Share