Socializarea în lumea virtuală. Magia algoritmilor

Este dificil să ne imaginăm prezentul fără internet, fără accesul la un volum uriaș de date și informații, fără comunicarea instantanee prin intermediul platformelor de socializare (Meta, Instagram sau LinkedIn) sau fără posibilitatea de a împărtăși ceea ce ne-a impresionat. Înzestrat cu o creativitate precoce pentru vremurile sale, inventatorul Nikola…
Vezi articol
Share

Vinovații fără vină. Diseminarea neintenționată a mesajelor false

Contextul comunicațional actual este dominat de o creștere a facilităților hi-tech de transmitere a informațiilor, însă tinde să fie viciat, la nivelul conținutului vehiculat, de fenomenul în creștere al diseminării neintenționate de informații false. Dacă fake-news-urile ar circula și nu ar produce efecte sociale, probabil că nu ar suscita interes…
Vezi articol
Share

Internetul, teatru de război. Militarizarea informației

Ultimele decenii au relevat manifestarea accentuată a unor tendințe de transformare a modului de derulare a războaielor, prin utilizarea resurselor și a capabilităților non-militare. Ca modalități principale, se remarcă războiul informațional, de factură insidioasă, purtat de obicei prin diverși intermediari (proxy), precum și cel economic, care utilizează ca armă impunerea…
Vezi articol
Share

Dezinformare și divizare. Cercul vicios al neîncrederii

Din cauza amplificării și diversificării practicilor de dezinformare, fenomenul devine o amenințare reală la adresa democrației, concluzia fiind surprinsă atât din conținutul unor reglementări oficiale (Raportul Parlamentului European, adoptat în februarie 2022, referitor la ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv dezinformarea), cât şi din percepțiile…
Vezi articol
Share

De la fake news la dezordinea informațională

Contextul pandemiei de COVID-19 și recentele evenimente externe au crescut interesul, dar și preocuparea față de utilizarea informațiilor false sau înșelătoare, termenul fake news devenind tot mai des utilizat la nivelul publicului, deși acesta nu avea o definiție clară sau agreată. În paralel, în literatura de specialitate și la nivelul…
Vezi articol
Share

Știrile false. Tipuri și stereotipuri

Propagarea dezinformării pe rețele sociale este un fenomen complex, a cărui analiză necesită abordarea din perspective multiple. Dacă responsabilitatea legală a creatorilor de conținut cu privire la veridicitatea informațiilor transmise este indubitabilă, la fel ca și cea a publicațiilor pentru conținutul promovat, responsabilitatea companiilor care dețin rețele sociale în controlul…
Vezi articol
Share

Provocările societății digitale

Într-o perioadă în care digitalizarea societății cunoaște un ritm accelerat, beneficiile care contribuie la progresul general nu trebuie să ascundă riscurile inerente oricărei transformări. Dezvoltările tehnologice recente au schimbat regulile jocului, însă, dintr-o anumită perspectivă, nu au adus nimic nou. Vreme de sute de ani, statele au căutat să intervină…
Vezi articol
Share