Criminalitate organizată şi proliferare. Zece repere pentru înţelegerea pericolelor

Grupările de criminalitate organizată urmăresc obţinerea de profituri ilegale din trafic de droguri, criminalitate informatică, migraţie ilegală, contrabandă sau evaziune fiscală de mare amploare, activităţi ce alimentează economia subterană şi privează bugetul naţional sau comunitar de fonduri financiare importante. Monopolul pe care îl pot obţine într-o regiune sau domeniu de…
Vezi articol
Share

România, frontieră externă a Uniunii Europene pentru terorism şi crimă organizată

Schimbările sociale, economice şi politice cunoscute de statul român în ultimul secol permit elaborarea unor concluzii cu privire evoluţia fenomenului infracţional manifestat pe teritoriul României în acest interval de timp. Evoluţiile social-politice au fost reflectate în schimbările legislaţiei naţionale. Astfel, dacă în perioada monarhiei legislaţia penală viza cu preponderenţă infracţiuni…
Vezi articol
Share

Războiul hibrid. Arme şi alarme

Începutul celui de-al treilea mileniu a adus în lumina reflectoarelor mutaţii puţin aşteptate, cu efecte diverse, începând de la nivelul individului şi continuând până la cel al actorilor statali şi non-statali. Prezentul apare ca un adevărat conglomerat de oportunităţi, evoluţie, globalizare şi ameninţări, toate acestea funcţionând într-o întrepătrundere de neimaginat…
Vezi articol
Share

Crima (dez)organizată

Luna mai 2016. În decursul unei singure săptămâni, două dintre cele mai grave activități de criminalitate organizată – traficul de persoane și migrația ilegală – fac obiectul unei largi operațiuni de impunere a legii, sub coordonarea Europol. Datele vorbesc de la sine. Până pe 5 iunie 2016, 6.709 persoane, 4.156…
Vezi articol
Share

Criminalitatea organizată, sub lupă

Organizațiile criminale și-au extins treptat raza de acțiune la nivel internațional, adaptându-și în permanență modalitățile de maximizare a profiturilor obținute din acțiunile ilegale și exploatând oportunitățile oferite. Astfel, încheierea unor alianțe între grupările criminale, în vederea împărțirii piețelor și zonelor de influență, a fost favorizată de deschiderea granițelor interne ale…
Vezi articol
Share

Rezistența din spațiul civil

În pofida faptului că reprezintă un fenomen multidimensional (a cărui primă definiție a fost dată în 1919, la Chicago), cu implicații transnaționale concrete, vizibile, decelabile, literatura juridică nu oferă o definiție cuprinzătoare a acestuia, ci numai o varietate de asocieri cu o gamă largă de infracțiuni grave: omor, privare de…
Vezi articol
Share