Occidentul și China. Noua competiție geostrategică pentru supremație mondială

În ultima perioadă, Australia și-a crescut, în mod evident, profilul geostrategic devenind un actor important pe scena relațiilor internaționale din zona indo-pacifică. Pentru aceasta, și-a dezvoltat potențialul militar și a aderat la formule de cooperare regională, inițiate de SUA, pentru a contracara influența Chinei, aflată în plină expansiune. În 2020,…
Vezi articol
Share

Crizele de după criză. O lume fără busolă și fără hegemon

Paradoxul în cazul evenimentelor catalogate drept crize, indiferent de domeniul supus analizei (politic, economic, social, cultural, tehnologic, medical, ecologic etc.) este că ele primesc acest „statut” ulterior producerii lor și că rareori specialiștii se raportează a priori la o astfel de situație înțelegând deplin dimensiunea critică pe care o înglobează.…
Vezi articol
Share

Yoshiko Kawashima, prințesa spion

Într-un domeniu guvernat de bărbați, prezența femeilor în cadrul serviciilor secrete din prima jumătate a secolului al XX-lea a schimbat imaginea spionajului internațional. Faptele acestora au influențat istoria și au trecut peste pragurile înrădăcinate în societate cu privire la rasă, religie sau gen. Deși importanța femeilor în domeniul spionajului a…
Vezi articol
Share

Ascensiunea Chinei căte statutul de superputere

Daca anii 1990 au reprezentant deceniul unipolarismului american, perioada 2000-2010 a evidentiat ascensiunea puterilor emergente: China, Rusia, India si Brazilia, dintre care cel mai rapid spre statutul de superputere se îndreapta Republica Populara China. Rețeta chineză “Îmbogățiți-vă, dar cu glorie!” La 1 octombrie 1949, Mao Zedong, liderul Partidului Comunist Chinez…
Vezi articol
Share