De la stereotipuri la profesionalism

Stereotipul este un șablon mental construit pe baza educației, a influenței mediului și societății, precum și a propriilor percepții. O organizație dinamică și flexibilă nu poate acționa eficient permițând influența stereotipurilor culturale negative asupra resursei umane angrenate în activități complexe.

În urmă cu zeci de ani era un lucru obișnuit să existe diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește drepturile salariale și responsabilitățile ce le reveneau la locul de muncă.. Aceste diferențe proveneau dintr-o cultură învechită a stereotipurilor de gen, unde se considera că bărbații au calități superioare femeilor.

Depășind stereotipuri

Elemente ale acestei culturi învechite s-au regăsit și în societatea noastră și, implicit, în cadrul serviciilor de informații. Schimbările legislative, dar și de generații, au adus și schimbarea de mentalitate: egalitatea dintre femei și bărbați se regăsește atât în drepturile ce se acordă angajaților, cât și în percepțiile și atitudinile personalului serviciilor de informații.

Vom enumera câteva din vechile stereotipuri de gen privind femeile care aleg o carieră în domeniul intelligence.
Mult timp, stereotipurile de gen au influențat imaginea femeilor care alegeau o carieră în domeniul intelligence. Unul dintre acestea este imaginea fetelor „James Bond”, conturată de celebra serie de filme în care femeile erau portretizate ca fiind tinere atrăgătoare cu un rol pasiv, cu nume amuzante, îmbrăcate sumar, atrase de aventură și care aveau nevoie de protecția unui bărbat puternic.

Un alt stereotip este cel al „femeii fatale”, creat după al Doilea Război Mondial, când numeroase cărți și filme portretizau femeile implicate în activități de spionaj ca pe niște personaje sexy care creau situații compromițătoare sau periculoase pentru a obține informații.

Subliniem că scenariile de filme nu fac parte din activitatea cotidiană a unui serviciu de informații modern, iar personajele din filmele cu spioni nu prea sunt de găsit printre ofițerii acestuia. Stereotipurile culturale de gen sunt greu de eliminat pentru că se găsesc în constructul atitudinal al fiecăruia, dar putem învăța o lecție importantă: să găsim acele abilități și calități superioare, indiferent de gen.

O abordare diferită

Ce calități și abilități au femeile în plus față de bărbați? Sunt caracteristici care le permit o altă abordare a activității de intelligence. O perspectivă nouă, pe care un serviciu de informații trebuie să o integreze și să o dezvolte, pentru a se adapta.

Mossad și CIA sunt servicii de informații cu experiență care au depășit bariera stereotipurilor. Primii au o tradiție bogată din perspectiva egalității dintre genuri, femeile fiind integrate în forțele armate. La nivelul celor două servicii au fost elaborate analize asupra activității desfășurate, rezultând că femeile au calități diferite de ale bărbaților, care le pot ajuta în activitatea de informații. Nu vom face un portret al femeilor care pot lucra în domeniul intelligence, ci doar vom menționa câteva dintre calitățile care le oferă noi perspective.

Femeile au o capacitate deosebită de a „citi” oamenii. Fiecare dintre noi ne exprimăm emoțiile prin diferite semne ale limbajului non-verbal, iar cele mai evidente apar atunci când mințim. Este un mare avantaj pentru un ofițer de informații capacitatea de a observa foarte repede într-o discuție unde se termină adevărul și unde începe minciuna. Practic, unele femei au o abilitate dezvoltată pentru a descifra aceste semne mult mai eficient decât bărbații.

Un stereotip este acela că bărbații sunt mai puternici din punct de vedere fizic decât femeile. Reversul acestui construct este acela că femeile au calități de adaptare și reziliență care le permit o evaluare corectă a situațiilor periculoase și o acțiune mult mai eficientă „pe teren”.

„Instinctul matern” este Probabil prima acțiune de conștientizare a pericolelor care există în lume vine de la mama fiecăruia dintre noi și este transmisă prin instinctul matern. „Să nu treci strada pe roșu” sau „Să îți pui fular că bate vântul” sunt sfaturi pe care fiecare dintre noi le-a primit acasă și pe care le transmitem mai departe în familie. S-a constatat că instinctul matern se poate activa în special în situațiile în care o femeie știe că persoanele cu care lucrează pot fi expuse unor pericole.

Disponibilitatea de asculta și a orienta discuția este o calitate extrem de importantă, în condițiile în care scopul principal al serviciilor de informații este obținerea de date în domeniul securității naționale. Legenda creată de o femeie pentru a-și ascunde adevărata identitate, pare să trezească mult mai rar suspiciuni decât în cazul unui bărbat.

Dar să privim puțin mai departe, din perspectiva utilizării eficiente a resurselor disponibile. Un serviciu de informații nu trebuie să cadă în capcana stereotipurilor ci trebuie să caute soluții pentru a preveni și contracara amenințările folosind resursa umană de care dispune, indiferent de gen. Bărbați și femei, trebuie să fie pregătiți în diverse domenii de activitate, să aibă calități și abilități diferite, dar complementare. O analiză primară a activității desfășurate ne arată că au fost obținute rezultate foarte bune în situațiile în care echipele implicate în rezolvarea diferitelor sarcini au fost mixte.

În descrierea angajatului apt pentru activitatea de informații, Serviciul Român de Informații menționează că atât bărbații, cât și femeile au aceleași responsabilități și realizează aceleași activități. De altfel, ca organizație aflată în plin proces de transformare, SRI încurajează o evoluție în carieră egală pentru femei și bărbați. Atragerea resursei umane se bazează pe evaluări profesionale obiective, care țin cont de calitățile și abilitățile angajaților indiferent de criterii precum etnia sau genul.

Într-o postare a Serviciului pe Facebook din august 2017 se menționa că 23 de femei lucrează în structurile de intervenție ale Brigăzii Antiteroriste, una din unitățile în care sunt necesare calități fizice și mentale deosebite.

Cifre mai recente ne arată că, în 2020, procentul femeilor în SRI era de aproximativ 36%, fiind în creștere față de 2019. În structurile de conducere superioară și mediană sunt încadrate femei care și-au demonstrat de-a lungul timpului calitățile, abilitățile, pregătirea și competența în acțiuni complexe.

O organizație flexibilă nu intenționează să angajeze un procent anume de bărbați și femei, ci să valorifice calitățile și abilitățile personalului propriu în activitățile pe care le desfășoară. Într-un climat de muncă normal în cadrul unui serviciu de informații, eliberat de stereotipuri, vor fi apreciate munca în echipă, gândirea critică, inteligența socială, reziliența și responsabilitatea.

Abstract

A flexible organization does not plan to employ a certain percentage of men and women, but to employ the qualities and abilities of its human resources to the outmost and within the right field of activity. In a normal working environment within an intelligence service that is free from stereotypes, team-work, critical thinking, social intelligence, resilience, and responsibility will be valuable assets.

Autor: Mihai Țeican

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*