Comunicarea în era tehnologiei

Tehnologia ne-a schimbat obiceiurile, modul de lucru, relațiile interpersonale, cu alte cuvinte ne-a schimbat modul de viață. O schimbare esențială pe care a adus-o tehnologia și pe care am adoptat-o cu toții se referă la modul de comunicare. Dacă în trecut vorbeam la telefon doar din casă sau de la telefoane publice și aveam grijă de impulsurile consumate, care erau limitate, acum există multe alte moduri de comunicare, devenite din ce în ce mai ieftine, care ne permit să discutăm și chiar să ne vedem cu persoane aflate la mii de kilometri distanță.

Aplicații care ne fac viața mai ușoară

Aplicații precum Facebook, Whatsapp, Instagram și Skype sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru a împărtăși cu prietenii fotografii, imagini amuzante, articole interesante sau videoclipuri și, chiar dacă ne fac viața mai ușoară din multe puncte de vedere, ne creează și un mare deserviciu: ne obișnuim să comunicam tot mai mult prin mesaje scurte, să înlocuim interacțiunea personală cu cea electronică.
Stăm acasă, pe canapea, ne gândim la un lucru pe care vrem să-l împărtășim cu prietenii, așa că încărcăm o postare pe Facebook; citim un articol interesant pe Internet, deschidem grupul de prieteni pe Whatsapp și îl copiem acolo pentru toți odată.

De sărbători, fenomenul se amplifică: trimitem un mesaj de felicitare tuturor contactelor din telefon, de multe ori nici nu ne mai obosim să-l personalizăm, ci retrimitem unul pe care l-am primit la rândul nostru. Și avem de unde alege, pentru că primim atât de multe mesaje, unele dintre ele de la persoane cu care nu am mai „vorbit” de un an, adică exact de la sărbătorile trecute când ne-am felicitat tot prin mesaje. Primim mesaje de la expeditori necunoscuți, care nu se semnează pentru că, probabil, consideră că dacă anul trecut s-au semnat nu mai e nevoie s-o facă și anul acesta, iar uneori primim mesaje de la persoane care nu ne salută când ne întâlnim pe stradă.

O realitate imaginară

Pentru unii, comunicarea în mediul virtual este foarte importantă și de aceea trebuie sa fie perfectă, chiar dacă nu reflectă realitatea. Așa se face că vedem diverse manifestări ale afecțiunii și fericirii pe Facebook, deși în realitate lucrurile nu stau chiar atât de bine. De fapt, mulți oameni se simt singuri și neapreciați, iar platformele de socializare le permit să se compare cu ceilalți, să caute aprecierea celorlalți, să iasă în evidență, să își creeze o imagine de care să fie mândri sau, dimpotrivă, să devină deprimați văzând ce viață minunată au ceilalți.

Nu înseamnă că este un lucru rău să comunicăm prin intermediul rețelelor de socializare, atâta timp cât nu ne afectează din punct de vedere psihologic și ne rămâne timp să ne bucurăm de adevărata relaționare, palpabilă, cu cei care contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, manifestată printr-o strângere de mână, o discuție față în față sau o îmbrățișare.

Stăpânirea tehnologiei

Era tehnologiei a adus o serie de avantaje fără de care nu mai concepem existența: mesageria electronică, prin care putem trimite orice, oriunde și oricând, agendele electronice care ne ajută să nu ne mai încărcăm memoria cu nume, numere de telefon, date de naștere, programări la medic sau alte evenimente, aplicațiile online care ne scutesc de cozile la bănci și furnizorii de servicii etc.

Dar aproape toate aspectele pozitive aduse de tehnologie în viețile noastre, din punct de vedere al comunicării, se pot transforma în dezavantaje dacă sunt utilizate excesiv, pentru că ne fac dependenți. Ce-ar fi dacă am utiliza mesajele text doar atunci când avem ceva urgent de comunicat și nu avem altă posibilitate de contact, dacă ne-am întâlni cu familia sau prietenii și am închide pentru un timp telefoanele mobile, bucurându-ne de compania lor sau dacă am petrece puțin mai mult cu copiii noștri, jucându-ne cu ei jocuri ce nu presupun utilizarea unei tablete?

Unii ar putea spune că pentru asta a fost inventată tehnologia și nu trebuie să ne întoarcem în trecut, și au perfectă dreptate, dar trebuie să avem grijă să nu ne pierdem identitatea și să nu ne îndepărtăm de lucrurile importante.

Probabil mulți se recunosc în următorul scenariu: copilul cere atenție, părinții sunt ocupați sau obosiți așa ca îi dau telefonul sau tableta și toata lumea este mulțumită. Nu e nimic rău în asta, copiii din ziua de azi s-au născut înconjurați de tehnologie și învață să o utilizeze de la cele mai fragede vârste. Problemele apar atunci când cei mici utilizează excesiv tehnologia, în locul interacțiunii cu părinții sau cu alți copii, în loc să scrie, să deseneze sau să citească o carte.

Probabil că mulți copii sunt mai inteligenți decât părinții lor dar, în multe cazuri, doar din punct de vedere al capacității de a face conexiuni între informațiile înmagazinate în memorie, de a le ordona eficient, nu și din punct de vedere al inteligenței emoționale.

Comunicarea dincolo de reţea

Savantul Albert Einstein exprima o temere pe care evoluţia tehnologică urma să o adeverească: „Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă decât relaţiile interumane. În lume va exista o generaţie de idioţi.”

Deşi ziua despre care vorbea Einstein a venit, în sensul că pentru mulţi oameni tehnologia este mai importantă decât relaţiile interumane, situaţia nu este generalizată şi depinde doar de noi, de fiecare dintre noi, ca acest lucru să nu capete amploare.

Chiar dacă aproape toţi suntem mai tentaţi să utilizăm tehnologia atunci când comunicăm, trăim sentimente mult mai puternice atunci când privim în ochi interlocutorul şi purtăm o discuţie faţă în faţă, nu prin intermediul ecranului. În felul acesta vom fi mai sinceri şi ne vom exprima mai bine sentimentele şi emoţiile, pentru că în lumea reală este mai dificil să ascunzi tristeţea, uimirea sau bucuria. Comunicarea faţă în faţă ne poate ajuta să evităm disconfortul psihic, pentru că atunci când comunicăm cu ceilalţi aflăm că lumea reală nu este atât de roz precum cea prezentată pe platformele de socializare, unde toţi par fericiţi în diverse decoruri idealizate. Aşadar, chiar dacă tehnologia ne-a oferit multiple moduri de comunicare, din ce în ce mai facile, comunicarea faţă în faţă este cea care uşurează socializarea şi ajută la consolidarea relaţiilor de prietenie.

Abstract

Technology has opened the door to many new and different communication methods that have evolved over the last few years. They are embraced especially by younger generations, but they can seriously affect face to face communication and can create a distorted image of the reality.

Autor: Gabriela Constandache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*