Spectrul radio, teatru de operaţiuni

Domeniul SIGINT – Signal Intelligence – alături de celelalte componente ale activităţii de informaţii, reprezintă un instrument puternic pentru obţinerea cunoaşterii care fundamentează deciziile strategice la nivel statal, oferind totodată un avantaj competitiv în relaţia cu partenerii strategici ai României. Când ne referim la „cunoaştere” în acest domeniu nu ne referim la un simplu concept filozofic, ci la un demers cognitiv elaborat care implică sub-procese de colectare a datelor, decriptare, interpretare, analizare, sintetizare şi coroborare a acestora pentru a genera un produs de intelligence.

Acest produs trece prin diverse procese laborioase de producţie, independente între ele, implicând aptitudini şi abilităţi specifice care se dezvoltă în timp doar în cadrul serviciilor de informaţii. Deşi în prezent tehnologia a devenit accesibilă tuturor (cu 200 de dolari oricine îşi permite sisteme SMART care înglobează propriile sisteme de operare, GPS, etc.), cea utilizată în domeniul SIGINT este specifică activităţilor de informaţii şi militare. Accesul la acest tip de tehnologie este limitat de anumite reglementări stabilite la nivel internaţional. Acest aspect oferă produselor SIGINT un caracter de unicitate, iar utilizarea acestora ţine strict de nivele de decizie în domeniul intelligence-ului strategic.

Impactul tehnologiilor moderne

O descriere a SIGINT este oferită de departamentul NSA/CSS (National Security Agency/Central Security Service) din Statele Unite, care arată că „SIGINT presupune colectarea informaţiilor străine din sisteme de comunicaţii şi informaţii şi furnizarea acestora către beneficiarii guvernamentali americani, cum ar fi înalţi oficiali civili şi militari”, scopul acestei activităţi fiind de „protejare a trupelor, susţinere a aliaţilor, combatere a terorismului, a criminalităţii internaţionale şi a traficului de droguri, susţinere a negocierilor diplomatice şi promovarea altor obiective naţionale importante”.

Creşterea rolului şi impactului acestui instrument de intelligence se datorează, în mare măsură, Revoluţiei Industriale 4.0, în care bariera dintre offline şi online dispare, iar utilizarea tehnologiilor moderne revoluţionează întregul concept de interconectare prin oferirea de soluţii alternative „wireless” în detrimentul celor „cu fir”. În consecinţă, noi concepte descriu societatea puternic tehnologizată, între acestea numărându-se şi acela de „Smart” („Smart City”, „Smart Home”, „Smart Car” etc.) care desemnează interconectarea prin semnale radio a diverselor dispozitive electronice. Spectrul radio, într-o lume tot mai digitalizată, reprezintă puntea de legătură dintre mediul real şi cel virtual şi totodată o verigă vulnerabilă.

În timp, progresul tehnologic a dus la apariţia a două subdomenii ale SIGINT şi anume ELINT (Electronic Intelligence) şi COMINT (Communication Intelligence). Domeniul ELINT oferă cunoaştere pornind de la caracteristicile semnalelor electrice, reuşind să determine inclusiv „modelul” echipamentului tehnic. Partea ofensivă a acestui domeniu este specifică războiului electronic (EW – Electronic Warfare), în care sunt derulate acţiuni de bruiere a semnalelor electrice „inamice” sau de reproducere a acestora în scopul creării fenomenului de „Fog of War”.

Se remarcă interesul Rusiei în dezvoltarea acestui tip de sisteme, respectiv Murmansk-BN, Krasukha sau Divnomorze, prin care „inamicul devine orb surd şi mut”. Domeniul COMINT oferă cunoaştere cu privire la comunicaţii text, voce şi date, literatura de specialitate fiind foarte generoasă în tratarea pe larg a acestuia. Totuşi, un aspect important în cadrul acestui domeniu este criptanaliza sau, în limbaj uzual, spargerea codurilor. În această activitate, pe lângă resursele materiale, un factor determinant îl are personalul tehnic specializat şi calificat.

Radiaţia electromagnetică transformată în intelligence

În momentul în care discutăm despre rezultatul activităţii de intelligence ne referim la un produs ce oferă o anumită cunoaştere (scop şi semnificaţie). Teoretic, în domeniul SIGINT se porneşte de la un semnal radio (radiaţie electromagnetică) care a fost pus în evidenţă de un senzor. La prima vedere, acesta nu reprezintă decât un fenomen fizic ce poate fi descris prin formule matematice având o anumită reprezentare grafică, un anumit tip de propagare etc., fără a avea aparent ceva în comun cu zona de intelligence.

Privind mai atent, din punct de vedere tehnic, observăm că un semnal radio este caracterizat de peste 60 de detalii privind frecvenţele individuale şi de peste 30 de parametri tehnici, iar aceste elemente fac posibilă identificarea şi clasificarea respectivului semnal. Astfel, de la un semnal obţinem în acest moment o serie de date care sunt supuse unei analize tehnice, rezultând un conţinut ce poate fi atribuit acţiunilor unor entităţi sau terţi.

În acest stadiu urmează o analiză prin care sunt identificate tendinţele ameninţărilor sau oportunităţile pentru stat sau beneficiari. Un proces de sinteză şi integrare prin care se stabilesc fapte şi legături asociate contextului realizării emisiei, permite conturarea unui produs finit. Perspectiva obţinută în acest fel oferă cunoaştere asupra unei zone geostrategice, devenind astfel un produs de intelligence. Scopul principal al unui astfel de produs este de a oferi un avantaj strategic în zona de „competitive intelligence”, punând la dispoziţia structurilor de comandă (managementului strategic) cunoașterea necesară pentru un anumit domeniu de acţiune.

Investiţia în cunoaşterea semnalelor

Puţini sunt cei care înţeleg mecanismele care conduc la luarea unei decizii strategice la nivel politic şi la fel de puţini sunt şi cei care înţeleg mecanismele prin care tehnologia devine parte integrantă a societăţii actuale. Între cei care le înţeleg pe amândouă sunt lucrătorii din domeniul SIGINT. Pentru o astfel de activitate, pe lângă integritatea morală de care trebuie să dea dovadă, personalul trebuie să aibă capacitatea de a înţelege tendinţele ameninţărilor sau oportunităţilor relevate de datele obţinute în acest domeniu, să poată previziona o stare ideală viitoare, să aibă abilitatea de a percepe, sintetiza şi integra elemente care funcţionează ca un întreg pentru atingerea scopului. Unitatea SIGINT din Israel (8200), de exemplu, este celebră deoarece în cadrul ei au activat unii dintre cei mai buni ingineri şi vizionari tehnologici din lume. Revista Forbes a numit-o „maşina secretă de startup-uri a Israelului”. „Ofiţeri ai acestei unităţi au fondat companii digitale sau au dezvoltat aplicaţii cu impact mondial cum ar fi: Viber, Wix, Juno, Cellebrite, Intuition Robotics, Team 8, Check Point etc.”

Spre deosebire de domenii similare ale culegerii de informaţii, regăsite sub diverse forme şi în zona civilă (HUMINT, OSINT etc., preluate sub diverse denumiri specifice activităţilor economice în vederea creşterii performanţelor companiilor), SIGINT este o activitate cu specific militar, cu implicaţii directe asupra luării deciziilor geostrategice. Acest domeniu a oferit un avantaj strategic constant încă din perioada Războiului Rece. Astfel, ţări precum Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Regatul Unit au înţeles importanţa informaţiilor obţinute din SIGINT şi au investit în acest domeniu, construind staţiile RAF Menwith Hill, în Marea Britanie, Pin Gap, în Australia, Maisawa Air Base, în Japonia etc. Acestea au fost folosite în cadrul proiectului cunoscut sub numele de cod ECHELON, cel mai mare program SIGINT derulat prin cooperare internaţională. Stațiile funcţionează şi în prezent. Guvernele statelor menţionate au înţeles că avantajul strategic depinde şi de cunoaşterea obţinută prin instrumentele de tip SIGINT cu aplicabilitate în domeniul militar.

Investiţiile în aceste tehnologii au continuat, fiind achiziţionate platforme operaţionale SIGINT la sol (Australia, Cuba, Franţa, Germania, Rusia, Turcia şi SUA), navale (China, Danemarca, Franţa, Germania, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Suedia şi SUA), submarine (Australia, Canada, Chile, China, Danemarca, Egipt, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Israel, Olanda, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Regatul Unit, SUA), pe aeronave (Argentina, Australia, Chile, China, Franţa, Germania, Israel, India, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit, SUA) și chiar platforme SIGINT pe satelit (SUA, Rusia, Franţa etc.). Interesul şi preocuparea permanentă statelor de a avea capabilităţi SIGINT, adică de a avea acces la date ce provin din radiaţia electromagnetică (ELINT) şi din comunicaţii (COMINT) dezvăluie intenţia acestora de a deveni jucători activi la nivel global în domeniul militar.

De ce e important domeniul SIGINT pentru România

Membră a NATO şi UE, România este situată în zona de falie dintre Est şi Vest şi din această poziţie contribuie la asigurarea unui climat de securitate şi stabilitate în zona Mării Negre. Pe fondul anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea, a conflictului armat din estul Ucrainei şi a noilor direcţii adoptate de Turcia în politica externă, dinamica de securitate în zona Mării Negre s-a modificat.

Intensificarea prezenţei militare NATO şi a Rusiei demonstrează că zona Mării Negre a devenit una generatoare de riscuri de securitate. Cunoaşterea obţinută din SIGINT cu privire la dinamica riscului generat de zonele respective de conflict, reprezintă un pilon important pentru decizia la nivel strategic a statului, dar şi la nivelul partenerilor, contribuind la asigurarea unui echilibru de securitate în zonă. În acest context, investiţia statului în tehnologie SIGINT ar trebui să se deruleze concomitent cu achiziţia de tehnică modernă de luptă. Ameninţările din zona Mării Negre pot fi conturate într-o foarte mare măsură prin activităţi specifice de SIGINT, deoarece toate sistemele moderne ce sunt desfăşurate în zona Mării Negre poartă o „amprentă electronică” ce transformă spectrul radio într-un posibil teatru de operaţiuni.

Abstract

Signals Intelligence (SIGINT) is a major component of intelligence collection. Its contribution consists in intercepting signals and systems used by designated targets. Unlike similar intelligence sources, which are also used in civilian fields (HUMINT, OSINT etc.), SIGINT is almost exclusively specific to the military domain.

The process of obtaining and producing actionable SIGINT intelligence is directly dependant on keeping up with the latest technology (available primarily or exclusively to state actors), acquiring good cryptanalysis skills and maintaining a wide variety of language capabilities.

Romania’s proximity to the Black Sea area theaters of operations places our country in an advantageous position for using SIGINT to outline threats originating from these conflict areas.

Autor: Petrică Claudiu Alupoaie

Total
1
Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*