Evoluţia tehnologică este un proces aflat în plină desfășurare care modifică profund modul de viață de astăzi. Asigurarea angajabilității oamenilor (capacitatea de a găsi, păstra sau schimba un loc de muncă folosind competențe și abilități cerute de piața muncii n. ed.) într-o societate în care roboții, dronele și imprimantele 3D preiau o parte tot mare din sarcinile repetitive efectuate în mod tradițional de oameni creează noi provocări și oportunități. Inteligența artificială și securitatea cibernetică sunt domenii cheie deoarece aceste tehnologii sunt necesare pentru buna funcționare a sistemelor robotizate. Ele trebuie să facă parte din bagajul de cunoștințe al tuturor angajaților viitorului.
Industria 4.0 și noile locuri de muncă
La nivelul politicilor din Uniunea Europeană se întâlnește frecvent termenul de A Patra Revoluție Industrială sau Industry 4.0. Termenul provine din Germania, unde este folosit pentru a denumi unul din principalele programe guvernamentale ce au în vedere modernizarea bazei industriale. În Statele Unite ale Americii găsim conceptul similar de Internet of Things (IoT) care are o semnificație ceva mai largă. În esență, cele două denumiri desemnează același lucru: apariția sistemelor fizico-cibernetice și impunerea acestora ca principali factori de producție.
Așa cum îi spune și numele, A Patra Revoluție Industrială a fost precedată de alte trei mari valuri de industrialism. Istoric vorbind, societatea industrială a fost precedată de societatea agricolă care a început să dispară la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Miza principală a schimbărilor tehnologice este dată de apariția unor noi câștigători și a unor noi pierzători atât la nivel individual cât și la nivel de companii și țări. În lumea Industriei 4.0 experții în securitate cibernetică și inteligență artificială vor fi din ce în ce mai solicitați. Este valabil atât pentru aplicații civile cât și pentru cele militare. Continuitatea funcționării sistemelor fizico-cibernetice este o cerință esențială într-o lume în care majoritatea bunurilor și serviciilor provin de la roboți, imprimante 3D și drone.
Conceptul de ordine publică se extinde în momentul de față și la spațiul cibernetic. Pe măsură ce numărul de roboți și drone din industrie se va înmulți, va crește și numărul de experți în securitate cibernetică și inteligență artificială necesari pe piața muncii.
Societățile care sunt acum avansate în domeniul securității cibernetice și al inteligenței artificiale au șanse sporite să aibă cetățeni situați printre noii câștigători. Așa cum s-a întâmplat când societatea agricolă a înlocuit-o pe cea industrială, unele dintre societățile cu o poziție privilegiată în ordinea mondială vor lăsa locul altora. Numărul de specialiști în securitate cibernetică și inteligență artificială este un factor major de influență în ceea ce privește șansele unei societăți de a fi printre noii câștigători ai evoluției istorice.
Makerspace-urile și producția aditivă
Una din caracteristicile Industriei 4.0 este accentul pe produse complexe din punct de vedere tehnologic care sunt realizate de către echipe mici și creative de experți cu educație transdisciplinară. Imprimantele 3D fac posibilă producția aditivă, care este mult mai eficientă din punct de vedere economic decât cea substractivă.
Producția aditivă presupune construirea de obiecte tridimensionale de orice formă prin adăugarea, nivel cu nivel, a unor straturi de material (plastic, metal etc.). În producția clasică industrială obiectele sunt realizate în mod substractiv, în sensul că se pleacă de la o cantitate mai mare de material din care este extras obiectul dorit. Spre exemplu, pentru realizarea unei figurine din lemn prin metode industriale, se pleacă de la o bucată mai mare de lemn din care este extrasă figurina. În cazul producției aditive, aceeași figurină poate fi realizată prin adăugarea unor straturi diferite de material extrudat (topit și modelat) de o imprimantă 3D.
Avantajele producției aditive sunt multiple, plecând de la costuri mai reduse (consum redus de material și forță de muncă) până la posibilitatea de a realiza rapid obiecte necesare pentru a menține în funcțiune instalații complexe. Spre exemplu, în cazul defectării unei componente a unui vehicul, înlocuirea piesei defecte se poate face pe loc prin imprimarea 3D a unui model predefinit. Producția aditivă aduce beneficii atât în aplicații industriale cât și în domeniul militar unde se pot produce pe loc anumite componente necesare.
Makerspace-urile sunt spații transdisciplinare în care se pot realiza în mod creativ și colaborativ obiecte complexe din punct de vedere tehnologic folosind roboți, imprimante 3D și drone. Ele sunt un fel de laboratoare ale viitorului, în care experți cu educație transdisciplinară pot opera sau construi sisteme fizico-cibernetice. Este de remarcat că una din principalele caracteristici ale makerspace-urilor este transdisciplinaritatea, care presupune gestiunea simultană a dinamicii mai multor niveluri ale lumii înconjurătoare. Makerspace-urile sunt esențiale pentru implementarea Industriei 4.0 deoarece reprezintă spațiile în care sunt realizate noile produse și servicii bazate pe tehnologii și materiale avansate. Numărul de makerspace-uri este actualmente redus, însă pe măsură ce numărul de roboți va crește, acestea vor înlocui clasicele linii de asamblare industriale. Makespace-urile vor fi în viitor principalul spațiu de producție de bunuri și servicii cu valoare economică.
Securizarea din punct de vedere cibernetic a makerspace-urilor este vitală pentru succesul comunităților care își construiesc avantajele competitive în jurul tehnologiilor avansate. Un eventual atacator nu trebuie să distrugă fizic makerspace-uri pentru a cauza daune. Este suficient să altereze sistemele software sau să extragă, în mod imperceptibil, datele care reprezintă rezultatele muncii creative a experților din makerspace-urile atacate. Neavând costuri de cercetare-dezvoltare, atacatorul va putea să arunce pe piață produse la cost mai mic realizate în makerspace-urile sale.
O importanță deosebită o au makerspace-urile educaționale deoarece copiii trebuie să învețe de mici să gândească transdisciplinar. Pentru a fi angajabili în societatea viitorului, copiii de astăzi trebuie să învețe să fie creativi tehnologic, să gândească transdisciplinar, să programeze computere, să aibă abilități critice, să stăpânească modalități de expresie a ideilor complexe prin digital storytelling.
În concluzie, putem afirma că securitatea cibernetică și inteligența artificială reprezintă domenii cheie pentru cei care doresc să fie printre câștigătorii Industriei 4.0. Securizarea sistemelor fizico-cibernetice, care vor funcționa frecvent în makerspace-uri, este un aspect esențial într-o lume în care datele și software-ul devin principalele valori economice.
Abstract
The article presents the importance of cybersecurity and digital intelligence in the context of ensuring employability in the age of Industry 4.0. Cybersecurity is an important area of expertise for the new winners of Industry 4.0 because data and software are becoming a key component of the new economic system based on cyber-physical systems. The second section of the article describes the importance of makerspaces and additive production. An important contribution of the article is that it presents a set of key skills required to work in makerspaces.
Autor: prof. univ. dr. Răzvan Bologa, Academia de Studii Economice, Bucureşti