Moment aniversar pentru Serviciul Român de Informații

Dragi colegi,

Acest moment aniversar reprezintă, pentru fiecare dintre noi, un prilej de reflecţie asupra drumului parcurs de Serviciu în aceşti 20 de ani, asupra stadiului în care ne aflăm din perspectiva rolului SRI în societatea română, precum şi asupra aşteptărilor noastre, ale celor din interiorul instituţiei.

După un proces lung şi sinuos, suntem astăzi o instituţie solidă, capabilă să răspundă provocărilor de securitate specifice secolului al XXI-lea şi adaptată standardelor de performanţă ale comunităţii euro-atlantice, respectată atât de factorii de decizie în stat şi partenerii noştri externi, cât şi, din ce în ce mai mult în ultima perioadă, de opinia publică.

Nu a fost un proces lipsit de dificultăţi: de la adaptarea lentă a cadrului normativ la evoluţiile de securitate, din ce în ce mai dinamice şi imprevizibile, până la asocierea cu fosta Securitate – o sursă de stereotipuri cu impact direct şi pe termen lung asupra imaginii publice a SRI.

Am parcurs mai multe etape de restructurare şi modernizare, răspunzând necesităţilor de securitate ale României şi, mai ales în ultimii ani, cerinţelor asociate calităţii ţării noastre de membru al NATO şi UE.

Serviciul Român de Informaţii nu ar fi ceea ce este în prezent fără implicarea şi eforturile celor care au lucrat în această instituţie, cărora le mulţumim şi la care ne gândim cu recunoştinţă.

Evoluţia SRI este cu atât mai evidentă pentru cineva care a putut vedea, din interior, transformările prin care am trecut. Am intrat în Serviciu în urmă cu 18 ani, ca student al Academiei Naţionale de Informaţii, şi mă aflu astăzi în echipa de conducere a SRI, după ce am parcurs etapele carierei de ofiţer de informaţii. Sunt, astfel, unul dintre cei care pot depune mărturie asupra diferenţelor semnificative dintre Serviciul de acum şi instituţia de la începutul anilor ’90.

2010 este un an important pentru noi nu doar ca moment aniversar, ci şi pentru că marchează finalul procesului de modernizare a instituţiei lansat în urmă cu 4 ani. Ne-am propus, şi cred că am reuşit, să devenim un serviciu de informaţii mult mai eficient, flexibil, capabil de reacţii rapide şi, dincolo de acestea, o organizaţie nu doar cu norme şi proceduri noi, ci şi cu o altă atitudine şi mentalitate. Media de vârstă a ofiţerilor din Serviciu spune multe despre schimbările prin care am trecut, iar tinerii din organizaţia noastră conferă acea energie instituţională necesară modernizării şi adaptării continue.

Ştim cu toţii că perioada pe care o traversăm este una extrem de solicitantă, atât din perspectiva ameninţărilor pe care trebuie să le gestionăm, generate de criza economică, criminalitatea organizată transfrontalieră, criminalitatea cibernetică, terorismul internaţional etc., cât şi prin prisma obligaţiilor noastre de susţinere, prin informaţii corecte şi de calitate, a unor decizii cu impact asupra obiectivelor de securitate şi dezvoltare ale României.

Rezultatele pe care le obţinem în fiecare zi sunt posibile datorită realizării unor operaţiuni de mare complexitate, care presupun asumarea, de către ofiţerii Serviciului, împreună cu partenerii interni şi externi, a unor riscuri, adesea consistente, precum şi a unor sacrificii, personale sau care se repercutează asupra familiilor lor, cărora le suntem recunoscători pentru înţelegere şi sprijin.

Trebuie să fim sinceri cu noi înşine în identificarea problemelor cu care ne confruntăm şi să valorificăm experienţa acumulată în interiorul Serviciului, precum şi valoroasa expertiză a aliaţilor/partenerilor noştri pentru a găsi cele mai bune soluţii. Unele nu depind de noi, precum necesara adoptare a pachetului legislativ privind securitatea naţională, altele trebuie să le rezolvăm prin eforturile proprii.

Sunt convins că putem realiza ceea ce ne-am propus, chiar dacă drumul pe care îl avem de parcurs nu e întotdeauna presărat cu satisfacţii, iar rezultatele nu vin imediat.

Suntem, însă, o echipă tânără, cu un foarte bun potenţial de creştere, în care elementele esenţiale sunt loialitatea necondiţionată faţă de interesele naţionale, calitatea profesională şi determinarea personală de a fi mai bun.

Ne bazăm pe fiecare dintre membrii acestei echipe pentru a contribui, în continuare, la identificarea celor mai bune soluţii, cu accent deosebit pe schimbarea unor mentalităţi, atât la nivelul Serviciului, cât şi al opiniei publice.

Vă mulţumesc pentru eforturile pe care le depuneţi şi vă urez succes!

Autor: gl.bg. Florian Coldea, prim-adjunct al Directorului Serviciului Român de Informaţii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*