Se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii. Acest moment aniversar, în care Serviciul a intrat în perioada maturităţii sale instituţionale, vine după o etapă bogată în realizări şi evenimente de importanţă strategică la nivel naţional, internaţional, dar şi instituţional.
De-a lungul celor 20 de ani, Serviciul Român de Informaţii a evoluat progresiv, trecând prin etape succesive de consolidare, axate pe schimbări structurale. În prezent, se află în desfăşurare o transformare amplă, de fond, pe baza unei strategii comprehensive, generate de complexitatea şi dinamica mediului de securitate.
Reformele structurale au fost urmate de un proces de adaptare, care susţine dezvoltarea capacităţii de a anticipa vulnerabilităţile şi oportunităţile şi de a combate eficient ameninţările, pornind de la o abordare extinsă a securităţii naţionale.
În afara adoptării unor concepte inovatoare de intelligence, a unor sisteme noi de culegere şi de procesare a informaţiilor, transformarea presupune şi implementarea unor schimbări ample de proces, în scopul asigurării unui nivel de cunoaştere care să nu reprezinte doar informaţie pură şi raţionament logic, ci să pătrundă în profunzimea evenimentelor şi să convingă. Altfel spus, cunoaşterea în profunzime poate constitui viziunea Serviciului. Pentru a atinge acest deziderat este nevoie de consolidarea capacităţii şi a componentei analitice şi de prognoză, optimizarea managementului resurselor umane şi creşterea performanţei manageriale.
Obiectivele transformării converg spre asigurarea unui sistem eficient de avertizare timpurie, fundamentarea adecvată a procesului de decizie, precum şi dezvoltarea capacităţilor asimetrice defensive şi ofensive necesare pentru a răspunde ameninţărilor de securitate actuale şi viitoare.
Crearea unui sistem multianual de planificare integrată, aflat în curs de implementare, asigură congruenţa obiectivelor şi capabilităţilor necesare cu resursele alocate, prin dimensionarea unor proiecte concrete, care să răspundă priorităţilor instituţionale.
În acelaşi timp, Serviciul nu poate acţiona singur într-o lume a interdependenţelor complexe, iar, din această perspectivă, promovarea cooperării interne şi internaţionale este critică atât pe zona prevenirii, cât şi pentru reacţia rapidă la ameninţările de securitate.
Transformarea este un proces complex, care impune o modificare de paradigmă ce poate fi sintetizată prin „mâine, astăzi va fi ieri” şi presupune capacitatea de adaptare continuă la cerinţe şi provocări. Principalul vector îl constituie resursa umană, iar din acest punct de vedere, Serviciul Român de Informaţii acordă o importanţă majoră atragerii specialiştilor de valoare, promovării şi dezvoltării profesionale. Îmbinarea simbiotică a inteligenţei, practicilor creative şi a tehnologiilor avansate – deziderat important al serviciilor de informaţii – nu poate fi susţinută fără o investiţie majoră în resursa umană.
Doresc să mulţumesc personalului SRI pentru abnegaţia şi devotamentul de care dă dovadă şi să îl felicit pentru modul profesionist în care înţelege să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, de cele mai multe ori în condiţii dificile.
Cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informaţii, le adresez tuturor urări de sănătate, împliniri personale şi realizări profesionale!
Autor: gl.bg. Ion Grosu, adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii