VPN. Diferenţa dintre a promite şi a garanta

Deoarece majoritatea populației nu are încredere în companiile de telecomunicații și le bănuiește că stochează informații și date personale despre utilizatori, a apărut ideea folosirii unui VPN (Virtual Private Network – rețea virtuală privată) pentru a trece tot traficul unui client printr-un tunel criptat, astfel încât ISP-ul (Internet Service Provider – furnizorul de internet) să nu mai aibă acces la el. Deși un VPN are mult mai multe roluri, în acest articol ne vom concentra pe funcționalitatea amintită mai sus.

În ultima perioadă, mediul online este bombardat cu reclame la diverse VPN-uri care le garantează utilizatorilor anonimitatea și le promite că furnizorul de internet nu va mai avea acces la traficul din rețeaua lor privată. Dar acest lucru generează o problemă: dacă nu ai încredere în compania care îți furnizează accesul la internet, de ce ai avea încredere într-un VPN?

Tehnologia din spatele unui VPN nu îți poate garanta că traficul de internet nu este monitorizat de către compania care îți vinde serviciul. Singurul lucru care te protejează este doar promisiunea comerciantului care, din nefericire, nu este mereu onest.

Cât de anonim ești cu un vpn?

Un VPN îți ascunde adresa IP (Internet Protocol Address). Companiile mari precum Google sau Facebook nu se bazează doar pe IP pentru a îți urmări activitatea pe internet. Acest lucru nu este limitat la un simplu cookie (date transmise de un site și stocate pe computerul utilizatorului) care poate fi șters foarte ușor sau care poate să nu fie acceptat de sistem.

Trackerele folosesc amprenta ta digitală, care este formată din browserul tău, extensiile instalate, rezoluția monitorului, setări pe care le-ai făcut, dispozitivul folosit, sistemul de operare și multe alte elemente care nu sunt așa de ușor de ascuns. Dar poate cel mai simplu mod în care poți fi urmărit este prin conturile tale de Google, Facebook sau alte rețele de socializare pe care le folosești. VPN-ul nu este un simplu instrument pe care doar îl activezi și devii instant anonim online.

Asta înseamnă că un vpn nu este util?

Nu. Un VPN poate oferi foarte multe avantaje și poate fi un pas spre anonimizare, dar nu este suficient să instalezi un VPN pe dispozitiv pentru a fi pe deplin anonim. Informațiile pe care le publici pe internet riscă să fie folosite de terți în alte scopuri, cum ar fi marketing-ul.

Pot folosi un VPN gratuit?

VPN-ul gratuit prezintă o altă problemă. Atunci când plătești un serviciu ești sub incidența unui contract care are termeni clari, iar încălcarea acestuia îți dă posibilitatea de a te adresa instanței sau organelor de control care se ocupă de astfel de probleme. În cazul folosirii unui produs gratuit, nu ai aceleași beneficii.

Tehnologia are un cost care trebuie recuperat de către un investitor. Un VPN gratuit poate fi mai rău pentru anonimitatea ta decât lipsa unui astfel de serviciu. Pentru a obține profit, companiile pot să aleagă să îți vândă datele, să îți insereze reclame în pagini sau chiar să compromită securitatea dispozitivului pe care îl folosești.

Un VPN nu trebuie să fie neapărat scump, dar trebuie ales cu atenție, deoarece poate provoca probleme mai mari decât navigarea simplă folosind conexiunea directă oferită de furnizorul de internet. Cel mai bun mod ca informațiile tale să rămână în siguranță este să nu le expui deloc.

Abstract

If you don`t trust your Internet Service Provider (ISP), a Virtual Private Network provides you a safer internet navigation due to a safer data encription. But if you don’t trust your ISP, why should you trust a VPN provider? Although a VPN hides your IP adress, there are various ways to track your Internet activity. Many internet related companies use cookies or webtrackers for customer surveillance purposes. Nevertheless, installing a VPN is not completely useless, but we must always remember that the best way to protect our personal data is not sharing them at all.

Autor: Cezar Nagîţ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*