Cunoscut drept cea mai deschisă disciplină a ecosistemului analitic al Serviciului Român de Informații (SRI), domeniul „surse deschise”, sau Open Source Intelligence (OSINT), a reprezentat o preocupare a Serviciului încă de la înființarea sa, în 26 martie 1990. Un domeniu mereu în transformare și expus la schimbări disruptive, OSINT a traversat un moment-cheie în dinamica sa odată cu reconfigurarea statutului internațional al României, materializat prin aderarea la NATO (2004) și la UE (2007), care a permis și valorificarea multiplelor oportunități de colaborare.
OSINT, între mit și realitate
Care este mitul? Citim ziare, stăm toată ziua pe rețelele sociale și avem motoare de căutare prin intermediul cărora regăsim, într-un timp foarte scurt, orice informație.
Cum arată realitatea? Structura specializată a SRI în domeniul OSINT a fost înființată în urma procesului de modernizare a Serviciului și îndeplinește misiuni de alertă-colectare, procesare-analiză și modernizare OSINT. Analiza de intelligence din surse deschise furnizează avertizări timpurii, evidențiază oportunități și oferă cunoaștere suplimentară pentru prevenirea și contracararea riscurilor la adresa securității naționale. Toate acestea sunt valorificate în interiorul Serviciului, precum și la beneficiari legali și parteneri externi.
Pentru realizarea atribuțiilor, structura desfășoară activități de selectare, evaluare și procesare analitică a datelor relevante din surse deschise, de alimentare a fluxurilor informaționale existente la nivelul Serviciului, de identificare anticipativă, analizare a provocărilor și a oportunităților strategice cu semnalarea acestora către beneficiari, de extindere a cooperării în domeniul OSINT cu parteneri externi și de consolidare a acestei componente în cadrul UE și NATO, de susținere a procesului de dezvoltare a culturii de securitate și a comunicării instituționale.
Răspunsul la schimbările tehnologice
În egală măsură, structura OSINT a dovedit, de-a lungul deceniilor, și o foarte bună capacitate de adaptare la schimbările tehnologice. Perioada de după 2015 a fost, probabil, cea mai dinamică din istoria „surselor deschise” în Serviciu, când structura, care avea, deja, o identitate instituțională proprie, nu doar că a ținut pasul – prin dezvoltarea de noi capabilități investigative, analitice și de suport operațional online –, dar a și anticipat schimbările inerente din mediul online, care erau produse de o lume prinsă, la acel moment, într-un amplu proces de digitalizare. Multiplicarea surselor și democratizarea consumului de informație au generat, inevitabil, dificultăți de procesare a unor volume de date care se aflau, deja, într-o creștere fără precedent.
Prin urmare, anul 2017 a repoziționat OSINT, odată cu transformările sistemice și tehnologice care s-au produs în întregul Serviciu, prin creșterea aportului surselor deschise la misiunile Serviciului. Atunci, ca și acum, tehnologia a jucat un rol esențial: ca principal motor al schimbării, aceasta a favorizat diversificarea și specializarea, într-un timp relativ scurt, a activităților OSINT. Această dezvoltare rapidă a reprezentat o adevărată „augmentare tehnologică” pentru toate segmentele de activitate ale structurii.
De la analog la digital
Trecerea de la analog la digital s-a resimțit, inclusiv, în modificarea setului de competențe și de abilități necesare pentru definirea specialiștilor OSINT – cunoașterea metodelor și a tehnicilor de căutare și de validare a informațiilor, a modului de propagare a mesajelor, a unor fenomene precum fake news, dezinformare, deepfake ori a ingineriei sociale – și a reclamat crearea unui centru care să gestioneze, în mod integrat, pregătirea profesională în domeniul surselor deschise. O astfel de structură dedicată – Centrul de Excelență OSINT – a fost înființată, în 2018, în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, a fost populată cu o echipă de experți și a urmărit: să deruleze proiecte de cercetare-inovare specifice domeniului OSINT; să menţină, la zi, cunoașterea mutațiilor și a inovațiilor în domeniu; să formeze personal cu abilități în exploatarea specializată a surselor deschise și să devină un hub (inter)național în cadrul unei rețele extinse de experți – din Comunitatea Națională de Informații, mediul privat, mediul academic, servicii partenere externe, inclusiv în format multilateral UE și NATO –, cu rolul de a furniza cunoaștere teoretică și practică în domeniul OSINT. În plus, definirea OSINT ca profil profesional distinct din punctul de vedere al competențelor şi al mediului de lucru a favorizat, în anul 2021, și includerea standardului ocupațional „expert surse deschise” în nomenclatorul privind Clasificarea Ocupațiilor din România (COR).
Structura OSINT a SRI s-a consacrat ca furnizor de expertiză și în cadrul comunității internaționale de intelligence. Obiectivele clare avute în derularea activităților și deschiderea către lucrul în echipă au determinat tot mai mulți parteneri – servicii de informații, civile sau militare, precum și structuri euro-atlantice – să recunoască capabilitățile OSINT ale SRI, iar acest fapt a creat premisele atât pentru dezvoltarea cooperării cu structuri similare din servicii partenere naționale și internaționale, în format bilateral și multilateral, cât și pentru creșterea contribuției României în NATO și în UE pe teme specifice.
Abstract
Open Source Intelligence, also known as the most open discipline of the Romanian Intelligence Service analytic community, was an institutional pursuit since the beginning of the organization on the 26th of March 1990.
The ever-growing number of sources and the boom of the information consumers generated processing issues, as the data volume was expanding like never before. The organizational and technological changes widened the input of Open Source Intelligence to the Romanian Intelligence Service missions, after 2017. The OSINT division established itself as a tradecraft provider within the international intelligence community, fostering partnership with similar bodies.
Autor: CSD