Serviciul Român de Informaţii organizează și răspunde, potrivit legii, de colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia, pe teritoriul României, a corespondenţei ce conţine informaţii secrete de stat, informaţii secrete de serviciu precum şi a corespondenţei oficiale între autorităţile şi instituţiile publice, agenţii economici cu capital integral sau parţial de stat, precum şi alte persoane de drept public ori privat, deţinătoare de asemenea informaţii.
În aplicarea dispoziţiilor legale, Serviciul Român de Informaţii realizează, pe teritoriul României, prin unitatea sa specializată, Sistemul de Colectare, Transport, Distribuire şi Protecţie a Corespondenţei Clasificate.
Sistemul de Colectare, Transport, Distribuire şi Protecţie a Corespondenţei Clasificate reprezintă ansamblul resurselor umane şi materiale, punctelor de lucru, punctelor de colectare – distribuire şi traseelor de deplasare a echipelor de curieri militari, organizate într-o concepţie unitară de unitatea specializată a Serviciului Român de Informaţii, în scopul asigurării, între unităţile beneficiare, în condiţii de siguranţă şi operativitate, a circulaţiei corespondenţei clasificate. Transportul corespondenţei se realizează de către echipe de curieri, reprezentate de subunităţi înarmate, compuse dintr-un număr adecvat de militari, care execută misiuni speciale, ce constau în colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia corespondenţei clasificate, pe trasee de deplasare.
În scopul prevenirii oricăror acţiuni periculoase, echipele de curieri ale Serviciului Român de Informaţii execută controlul antiterorist al tuturor catego-riilor de corespondenţă care prezintă suspiciuni că ar conţine materiale explozive, substanţe toxice ori de altă natură, ce pun în pericol viaţa, integritatea fizică sau sănătatea persoanelor destinatare.
Înfiinţat prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române nr. 341 din 01.05.1951, sub denumirea de Serviciul Poştal Special în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Sistemul Naţional de Colectare, Transport, Distribuire şi Protecţie a Corespondenţei clasificate, până la forma actuală, a cunoscut un şir întreg de transformări, adaptându-şi funcţiile pentru care a fost creat fiecărei etape istorice parcurse de România în ultima jumătate de secol.
La 23.12.1989, urmare a desfiinţării Departamentului Securităţii Statului, unitatea a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (Comandamentul Trupelor de Transmisiuni).
După înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii în luna martie 1990, s-a adoptat H.G. nr. 948/1990 prin care unitatea a fost transferată de la Ministerul Apărării Naţionale la SRI.
În anul 1992 a fost adoptată H.G. 426/1992 privind colectarea, transpor tul şi distribuirea corespondenţei secrete.
La data de 27.11.2002, în aplicarea Legii nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a fost adoptată H.G. 1349 prin care Serviciul Român de Informaţii a fost abilitat să organizeze şi să răspundă, potrivit legii, de colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia, pe teritoriul României, a corespondenţei ce conţine informaţii secrete de stat şi informaţii secrete de serviciu, între autorităţile şi instituţiile publice, agenţii economici cu capital integral sau parţial de stat, precum şi alte persoane de drept public ori privat, deţinătoare de asemenea informaţii, denumite unităţi beneficiare.
Autor: Georgică Budu și Voicu Voineag