Specialiștii au încercat să ofere o definiție intuiției, arătând că aceasta este o înțelegere imediată şi iraţională a realului, o sesizare directă a elementelor organizate spontan într-un ansamblu determinat, sau chiar „un fel de iluminare instantanee şi imprevizibilă” care ne permite să înțelegem imediat esenţa unei fiinţe sau soluţia unei probleme. Această capacitate nu este distribuită în egală măsură tuturor indivizilor. Intuitivi găsim atât printre scriitori şi cât şi printre savanţi. Mulţi cercetători, inclusiv matematicieni au apelat la intuiţie ca punct de plecare al descoperirilor sau invenţiilor lor. Einstein este exemplul perfect al omului de ştiinţă aflat în permanent contact cu intuiţia sa, iar celebra poveste a lui Edison, care a visat becul cu filament, confirmă că intuiţia se împleteşte cu ştiinţa şi că îndemnul intuitiv îşi poate face apariţia în visele noastre.
Descoperirile din domeniul neuro-ştiinţelor ne sugerează că intuiţia este un produs al creierului şi un rezultat al funcţionării unui anumit tip de neuroni, care sunt responsabili de alegerile pe care le facem și care ne ajută să apreciem dacă o persoană este de încredere şi potrivită să servească unui scop.
Conştientizarea intuiţiei
Nu trebuie să uităm că a ne recunoaşte şi a ne urma intuiţia este un proces natural. Ne-am născut cu această abilitate şi, chiar dacă am uitat-o sau am pierdut contactul cu ea, cu puţină practică o putem recăpăta.
Unul dintre motivele pentru care mulţi dintre noi nu îndrăznim să ne urmăm intuiţia este acela că, încă din copilărie, suntem instruiţi să ne conformăm, să respectăm anumite reguli de comportament, să ne reprimăm impulsurile şi să facem ceea ce se aşteaptă de la noi. În plus, învăţăm să căutăm răspunsuri şi îndrumări din afară, în loc să căutăm în noi înşine şi să ne ascultăm sentimentele.
Este foarte important să facem diferenţa între a percepe și a ne urma intuiţia. Aici apare provocarea. Ne întrebăm dacă putem avea suficientă încredere în acest presentiment, astfel încât să acţionăm în mod practic. Ceea ce ne împiedică să avem încredere în simţul nostru intuitiv şi să acţionăm ghidaţi de el este faptul că, de obicei, nu primim decât acea informaţie de care avem nevoie pe moment.
Intuiţia în activitatea de intelligence
Activitatea de intelligence este una complexă care presupune un ansamblu de cunoştinţe, aptitudini şi atitudini pe care ofiţerul de informaţii trebuie să le îmbine optim pentru a avea rezultatele scontate. Astfel, pe lângă cunoştinţele de bază, inteligenţă, logică, matematică, ofiţerul trebuie să-şi folosească intuiţia în luarea deciziilor în momentele critice şi nu numai.
Intuiţia, precum gândirea de ansamblu, viziunea pe termen lung şi inteligenţa emoţională sunt deosebit de importante. Având în vedere că se lucrează cu oameni, intuiţia joacă un rol deosebit de important pentru a performa.
Un ofiţer de informaţii desăvârşit este cel care excelează în arta relaţiilor interumane, fiind mai flexibil, mai colocvial, mai deschis față de interlocutor. Cu ajutorul empatiei, inteligenţei emoţionale și intuiţiei, acesta va şti să lucreze cu oamenii într-o manieră adecvată, creând un climat de încredere, deschidere şi flexibilitate.
În activitatea de informaţii nu putem fi niciodată siguri în legătură cu feed-back-ul primit, prin urmare trebuie să învăţăm să gestionăm situaţii cu diferite grade de incertitudine. Pe măsură ce ne bazăm tot mai mult pe date exacte, în încercarea de a afla adevărul într-o situaţie, suntem tot mai predispuşi să ignorăm oportunitatea de a merge mai departe, de a dezvolta inteligenţa emoţională şi de a ne cultiva imaginaţia.
Trăind într-o epocă în care este necesar să fim în avantaj, trebuie să ştim ce trebuie să facem mai departe. Avem rezultate dacă reuşim să convingem interlocutorul să acţioneze conform solicitărilor noastre. Însă, din cauza diferitelor obstacole s-ar putea să nu existe un singur răspuns corect sau o singură reacţie corectă.
Trebuie să fim conştienţi că în munca de intelligence, nu vom avea niciodată suficiente informaţii pentru o acțiune lipsită de riscuri. Adesea trebuie să ne bazăm pe capacitatea de a interpreta datele imediat captate pentru obţinerea unui avantaj, de cele mai multe ori definitor în câştigarea partidei. Dar, dacă vrem să demonstrăm că am avut dreptate, va trebui să acceptăm şi posibilitatea de a greşi, de a acţiona înainte de a fi siguri.
Steve Jobs considera că intuiţia este foarte importantă, mult mai importantă decât intelectul şi ea a avut un impact covârşitor asupra muncii sale. Este important ca, pe lângă dezvoltarea gândirii şi a raţionamentului logic, să acordăm atenţie şi modului în care gândim, să evaluăm ideile, să le îmbunătățim înainte de a le pune în practică. Deşi dispunem de date obținute în urma verificărilor sau a cunoștințelor acumulate, nu există certitudinea că decizia luată într-o anumită situație a fost cea mai bună. De foarte multe ori alegerea ţine de factorul subiectiv. Şi nu este foarte uşor de justificat faptul că o anumită decizie este luată pentru că aşa ne spune instinctul.
Nu întotdeauna reuşitele în activitatea specifică se bazează pe prezumţii logice. Ideile bune apar ca urmare a dorinţei şi a abilităţii de a face conexiuni între două aspecte care, aparent nu au nicio legătură. Fiecare dintre noi poate deveni o minte sclipitoare şi acest lucru este condiţionat de perspectiva pe care o avem asupra situaţiei existente şi a dorinţei de a face ceva semnificativ.
O altă perspectivă
Din perspectiva dezvoltării personale, autoarea Shakti Gawain susținea că a avea încredere şi a acţiona ghidându-ne după intuiţie este o artă. La fel ca orice altă artă sau disciplină, este nevoie de dăruire. Este vorba despre un proces în derulare, în cursul căruia încrederea în noi înşine este pusă la încercare în mod constant.
Dacă am fost educaţi să abordăm viaţa într-un mod raţional, să respectăm anumite reguli sau să ne revoltăm automat împotriva lor ori să acţionăm în conformitate cu ceea ce credem că alţii vor ca noi să facem sau se aşteaptă de la noi, atunci, a avea încredere şi a ne ghida după propriul simţ al adevărului reprezintă o serioasă turnură în viaţa noastră.
Când vom învăţa să luăm în calcul şi mecanismul intuitiv, vom descoperi că modul în care luăm decizii se schimbă. În loc să încercăm să desluşim totul bazându-ne pe raţiune, ar trebui să ne urmăm un timp doar intuiţia şi să lăsăm lucrurile să curgă de la sine. Pe parcurs, ne vom da seama că începem să luăm decizii corecte.
Abstract
Intuition can be of huge help in intelligence activities, as it is in all areas of life. Using our intuition can help us process information, take decisions, protect ourselves and interact better with others. Involving intuition in day to day activities leads to performance and acquiring a competitive advantage regarding the quality of our professional activity.
On a deeper level, following our intuition encourages creativity and leads to obtaining results that may amaze even us. Successful intelligence officers will trust in their intuition and guide themselves by it- sometimes subconsciously, consistently or in the key moments of their activity.
Autor: Tănasie Bogdan