Global Ties US, inițial denumită National Council for International Visitors (Consiliul Național pentru Vizitatori Internaționali), servește drept partener privat Departamentului de Stat american pentru prestigiosul program Internațional Visitor Leadership Program (IVLP), împreună cu organizațiile sale membre; în calitate de partener non-profit al Departamentului de Stat al SUA, Global Ties US susține o rețea care coordonează programele de schimburi internaționale și aduce lideri actuali și viitori din întreaga lume în comunitățile de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Lideri mondiali precum fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher sau fostul președinte al Mexicului Felipe Calderon au dezvoltat legături strânse cu Statele Unite prin experiența lor ca participanți IVLP.
Programul IVLP, precum și membrii rețelei Global Ties, joacă de zeci de ani un rol important în formarea relațiilor internaționale ale Statelor Unite. Începând cu anul 1940, mai mult de două sute de lideri au participat la IVLP. Guvernul Statelor Unite a început primul program de schimb profesional și cultural din istoria sa prin invitarea unor personalităţi culturale și a unor jurnaliști din întreaga lume în calitate de participanți la program.
În anul 2014, 4 665 de lideri din 192 de țări au sosit în SUA pentru a lua parte la IVLP; printre ei se numărau 35 de șefi de stat și de guvern în funcţie și 300 de foști astfel de demnitari, membri ai IVLP. Participanţii nu aplică la acest program, ci sunt nominalizați și selectați anual de către personalul ambasadelor Statelor Unite din întreaga lume.
IVLP ajută la consolidarea parteneriatului SUA cu țările din întreaga lume și cultivă relații de durată, prin conectarea liderilor străini actuali și posibili cu omologii lor americani, prin intermediul vizitelor pe termen scurt în Statele Unite ale Americii. Vizitatorii internaționali fac schimburi culturale și de idei asupra celor mai bune practici și perspective culturale cu gazdele lor din Statele Unite.
Global Ties US urmărește creșterea puterii și a eficienței membrilor săi prin oferirea de parteneriate, prin dezvoltarea leadershipului, precum și prin resurse profesionale, la care aceștia nu ar avea acces altfel.
Aspecte importante precum schimburile educaționale și culturale în politică au adus, de-a lungul timpului, mari beneficii în domeniul securității naționale și totodată susţin o importantă dezvoltare economică pe termen lung pentru fiecare parte implicată. Beneficiile interne și cele economice ale programelor de schimb ale Departamentului Educațional și Cultural al Departamentului american de Stat au contribuit cu mai mult de 22,7 miliarde de dolari la economia Statelor Unite. În anul 2014, IVLP aduce o contribuție de 30 de miliarde USD economiei locale.
Competitivitatea economică a programelor de schimb creează oportunități pentru oameni de afaceri, organizații non-profit, guverne locale, cât și pentru instituții academice, de a împărtăși idei cu omologi din întreaga lume, iar aceste relații devin fundamentul oportunităților de afaceri și parteneriat. Mulțumită conexiunii cu Global Ties, liderii și comunitățile care au participat și participă la aceste schimburi internaționale au câștigat, de-a lungul timpului, un mare bagaj de cunoștințe, cât și o mai bună înțelegere, o cunoaștere mai profundă a relațiilor interculturale – fapt ce facilitează competitivitatea economică.
Un exemplu de influență pozitivă a relațiilor interculturale din programele de schimb îl reprezintă Întunirea Națională a NCIV din 2012, care a avut loc la Washington; aceasta a servit drept oportunitate pentru schimburi de idei, dezvoltarea de cunoștințe și aptitudini pentru sprijinirea IVLP, precum și pentru alte tipuri de schimburi. A fost astfel scoasă în evidență puterea schimburilor internaționale, a angajamentului civic, precum și puterea conexiunii umane de a dărâma barierele culturale, cu accent pe demonstrarea impactului acestor schimburi internaționale, al angajamentului global şi al diplomației.
Un alt exemplu al relațiilor interculturale prospere stimulate de IVLP este vizita președintelui chinez Xi Jinping în Muscatine, Iowa, din anul 2012; acesta declara: „Știu că diplomația publică funcționează. Am văzut cu ochii mei. Așa că sunt încântat să vorbesc despre diferitele moduri în care putem măsura și evalua diplomația publică – fapt ce este critic în asigurarea succesului nostru”.
Vizita demnitarului chinez demonstrează totodată că relațiile dintre participanți dezvoltate datorită acestor programe de inter-relaționare au o mare valoare și pot aduce multe beneficii comunităților americane. Diplomația publică poate aduce beneficii poporului american prin construirea unor medii/ anturaje pozitive cu oameni de pretutindeni – față în față, prin schimburi educaționale și culturale, precum și prin intermediul mass-media.
Lansarea oficială a asociației române IVLP a avut loc pe 20 noiembrie 2013. Scopul evenimentului a fost centrat pe relațiile culturale dintre România și Statele Unite, principalul obiectiv al asociației fiind de a facilita schimburile multiculturale naționale și internaționale cu scopul promovării drepturilor și a libertăților fundamentale, al promovării statului de drept și a democrației, transparenței și politicilor anticorupție.
În calitate de președinte al programului român IVLP, consider că este foarte important să cultivăm și să menținem aceste schimburi interculturale cu Statele Unite și cu celelalte țări membre. Acest lucru va aduce mari beneficii din punct de vedere economic, social și cultural ambelor comunități, precum și celorlalte comunități implicate, dar și un bagaj mare de cunoștințe din care toți avem de învățat.
Autor: Ioan Gruia Bumbu