Societate și intelligence. O misiune comună

În ultimii ani, s-a putut observa o extindere a dimensiunii democratice pentru a putea include și societatea civilă în mecanismul de supraveghere și monitorizare a sectorului de securitate, implicit asupra serviciilor de intelligence. Cu toate acestea, securitatea națională în general și comunitatea de intelligence în particular, sunt privite ca având…
Vezi articol
Share

Securitatea, între concept și drept cetățenesc

Vreme de vreo două milenii, umanitatea a fost caracterizată de expresia dramaturgului antic Plaut: Homo homini lupus est (Omul este lup pentru om). Iar materializarea acestei expresii rămâne vizibilă și în zilele noastre. Organizarea lumii în state (cu diferite forme de guvernare) exprimă administrativ identitatea individuală la nivel colectiv. Cetățenii…
Vezi articol
Share

Știrile false. Tipuri și stereotipuri

Propagarea dezinformării pe rețele sociale este un fenomen complex, a cărui analiză necesită abordarea din perspective multiple. Dacă responsabilitatea legală a creatorilor de conținut cu privire la veridicitatea informațiilor transmise este indubitabilă, la fel ca și cea a publicațiilor pentru conținutul promovat, responsabilitatea companiilor care dețin rețele sociale în controlul…
Vezi articol
Share

Rezistența din spațiul civil

În pofida faptului că reprezintă un fenomen multidimensional (a cărui primă definiție a fost dată în 1919, la Chicago), cu implicații transnaționale concrete, vizibile, decelabile, literatura juridică nu oferă o definiție cuprinzătoare a acestuia, ci numai o varietate de asocieri cu o gamă largă de infracțiuni grave: omor, privare de…
Vezi articol
Share