Terorismul – de la graffiti, la ofensiva cibernetică

Spațiul cibernetic oferă agresorilor cibernetici o mare diversitate de oportunități, amplificate de o serie de caracteristici specifice – dinamism, conectivitate, anonimat, lipsa de trasabilitate și accesul rapid și facil la aplicații malițioase – și le permite astfel implicarea în agresiuni cibernetice împotriva aproape oricui, din orice colț al lumii. Societatea…
Vezi articol
Share

Garduri la graniţe. Rezilienţa frontierei digitale

În mediul actual de securitate, caracterizat prin asimetrie și incertitudine, lista pericolelor este completată cu un nou tip de ameninţare – cibernetică – unde actorii sunt reprezentaţi de entităţi statale şi non-statale. În ultimii ani, amenințarea cibernetică a reprezentat una dintre cele mai persistente și dinamice amenințări la adresa securității…
Vezi articol
Share

Sistemele de control industrial. Vulnerabilităţi şi scenarii

Sistemele de automatizare folosite pentru monitorizarea și controlul proceselor industriale sau al infrastructurilor critice, cum ar fi stațiile electrice sau de gaz au mai multe denumiri: sisteme de control industrial (ICS), sisteme pentru monitorizare, control și achiziție de date (SCADA) și sistem de control distribuit (DCS). Sistemele ICS au evoluat constant…
Vezi articol
Share

Reinventarea terorii în online

Prin amploarea şi formele sale de manifestare, terorismul a devenit o problemă globală fiind una dintre ameninţările cele mai grave, atât la adresa stabilităţii şi ordinii publice interne a statelor, cât şi la adresa păcii şi ordinii internaţionale. Odată cu extinderea Internetului şi cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei informaţiei, terorismul…
Vezi articol
Share