Securitatea României. Provocări noi şi foarte noi

Apariţia unor zone noi de conflict la nivel mondial, dar şi executarea unor atacuri teroriste în diferite ţări europene au determinat creşterea importanţei măsurilor de securitate şi adaptarea direcţiilor de acţiune la noile provocări de securitate. Terorismul Fenomenul terorismului a cunoscut o intensificare pe continentul european, întâi prin atacuri concertate…
Vezi articol
Share

Războiul hibrid. Arme şi alarme

Începutul celui de-al treilea mileniu a adus în lumina reflectoarelor mutaţii puţin aşteptate, cu efecte diverse, începând de la nivelul individului şi continuând până la cel al actorilor statali şi non-statali. Prezentul apare ca un adevărat conglomerat de oportunităţi, evoluţie, globalizare şi ameninţări, toate acestea funcţionând într-o întrepătrundere de neimaginat…
Vezi articol
Share

Inventar hibrid în războiul din Ucraina

Majoritatea politologilor şi experţilor militari occidentali apreciază că în cadrul implementării „politicii hibride“ neo-imperialiste Rusia a desfăşurat şi continuă să desfăşoare împotriva Ucrainei un război total, hibrid ca formă şi asimetric din punct de vedere al conţinutului. Acesta a început din momentul proclamării independenţei Ucrainei şi a continuat până în…
Vezi articol
Share

Elefanţii lui Hanibal vs omuleţii verzi

În momentul invadării peninsulei Italice, în secolul al III-lea a.Hr., armata lui Hannibal a folosit în luptă ceva nemaivăzut: elefanţii! Inamicul este nepregătit. Efectul psihologic contribuie şi el la succesul cartaginezilor. Un analist contemporan evenimentelor comentează lapidar: ameninţare hibridă. Din păcate, pentru romani, comentariul a venit post factum. În prezent,…
Vezi articol
Share

Război hibrid şi atacuri cibernetice

Sfârșitul Războiului Rece și evoluțiile geopolitice actuale au determinat o schimbare a provocărilor și amenințărilor la adresa păcii, prosperității și securității statelor, lista fiind completată cu amenințări în domenii noi în care actorii sunt reprezentați atât de entități statale, cât și non-statale. Statele și organizațiile internaționale au fost nevoite să…
Vezi articol
Share

Securitatea cibernetică, de la „perla coroanei“ în IT spre „business as usual“ în societate

În ultimele două decade am fost martorii unui alt fel de „revoluție”, a informației. Este o revoluție prin care formidabila putere de calcul a calculatoarelor și a tot mai diversificatelor dispozitive fixe sau mobile este conectată în rețele de bandă largă, adevărate autostrăzi informaționale ce leagă întreaga lume. Aceasta a…
Vezi articol
Share