Republica Islamică Iran: Ideologie și politică de securitate

Ideologia reprezintă un ansamblu de valori morale și principii socio-economice care se exprimă, în faza sa inițială, sub formă teoretică. Frecvent, se concretizează în doctrine filozofice sau religioase ce reflectă interesele unei comunități care urmărește să se impună politico-militar. Ulterior, în momentul obținerii puterii, fie pașnic, fie violent, grupul (socio-economic,…
Vezi articol
Share

Sayyid Qutb și influența sa ideologică asupra grupărilor islamiste contemporane

Egipteanul Sayyid Qutb (1906-1966) reprezintă una din cele mai importante figuri în dezvoltarea ideologiei salafiste jihadiste. În ciuda faptului că provenea dintr-un cartier sărac de-a lungul Văii Nilului, Qutb, cel care avea să devină viitorul ideolog al Frăţiei Musulmane, a beneficiat atât de o educaţie occidentală, cât şi de una…
Vezi articol
Share

Problema compatibilității dintre Islam și democrație

Mitul democraţiei reprezintă o temă controversată, abordată tot mai des în ultimele decenii, de conducători, oameni politici, lideri religioşi (ulama), activişti islamişti, precum şi de intelectualii lumii islamice sau occidentale. Sunt islamismul şi democraţia compatibile? Pentru a răspunde la întrebare, este necesară o observaţie de ordin general: tendinţa religioasă presupune…
Vezi articol
Share

Islamul și curentele sale

Universul islamului cu principalele sale curente (sunnismul – as-sunnah praxisul islamic, datina -, şiismul – aş-şiya secţiune, sectă, separare -) este unul extrem de mozaicat, reunind reacţii psihologice variate şi revendicând pentru fiecare curent principal o apropiere cât mai fidelă de adevărul cuprins în paginile Coranului. Unitatea islamului se bazează…
Vezi articol
Share