Cum ne alegem adevărul

În ultima sa carte, „21 de lecții pentru secolul XXI”, istoricul Yuval Noah Harari, autor a 2 bestselleruri internaționale („Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” și „Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului”), dedică un capitol întreg dezinformării și știrilor false. Istoricul argumentează că abilitatea de a crea și crede în ficțiuni…
Vezi articol
Share

Media literacy – ghidul navigatorului în oceanul informaţional

Pe parcursul epocii moderne s-au dezvoltat modalităţi specifice de producere şi diseminare a informaţiei. Acestea aveau în centrul lor o elită literată cu abilităţi dezvoltate de obţinere, selectare, verificare şi transmitere a informaţiilor relevante despre realităţile sociale, politice sau ştiinţifice. Aceste modalităţi tradiţionale de comunicare se transformă sub ochii noştri.…
Vezi articol
Share

Adevărul, între democratizare şi cenzură

Informaţia utilă este costisitoare. Prin contrast, propaganda este gratuită, deoarece în acest caz consumatorul este cel vândut (în general, companiilor de publicitate, dar şi altor entităţi interesate de persuadarea indivizilor – de la partide politice până la servicii secrete). Deşi, în prezent, ştirile false reprezintă în primul rând o sursă…
Vezi articol
Share