Mărturii istorice privind desfășurarea unor activităţi de intelligence prin serviciile poștale – partea a II-a

Odată cu formarea voievodatelor și organizarea lor administrativă (1250) se înființează un serviciu poștal format din curieri călare însărcinați cu transportul poruncilor domnești către cele mai îndepărtate părți ale țării și aducerea informațiilor necesare unei bune administrări. Pentru păstrarea păcii și integrității statelor lor, domnitorii români stabilesc relații de prietenie…
Vezi articol
Share

Constantin Brâncoveanu (1688-1714), un precursor al diplomației secrete și al informațiilor

„Ceea ce impresionează la Constantin Brâncoveanu, dincolo de dimensiunea cultural-artistică și cea religioasă, este durata domniei sale. A fost unul dintre cei mai longevivi conducători ai Țării Românești, domnind neîntrerupt vreme de peste 25 de ani. De la Basarab I și Mircea cel Bătrân și până la Mica Unire, doar…
Vezi articol
Share

Premise ale activităţii de informaţii în spaţiul românesc. Momente şi acţiuni până la domnia lui Al. I. Cuza. Perioada lui Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714)

Constantin Brâncoveanu a îmbinat cu abilitate diplomaţia cu arta de a folosi informaţiile, în scopul menţinerii independenţei statale şi asigurării propriei domnii. … şi şăzu domnul în scaun… În 29 octombrie 1688, la învestirea într-o manieră inedită în scaunul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu se adresa boierimii prezente şi stăruitoare astfel:…
Vezi articol
Share