Informaţia din interior – premiul cel mare

Atacurile de tip „spear-phishing” urmăresc obţinerea de informaţii confidenţiale, cum ar fi nume de utilizator şi parole, pentru accesul în sisteme informatice de interes major (staţii individuale sau reţeaua informatică a unei organizaţii), în beneficiul unei entităţi agresoare. Între consecinţele acestor atacuri se numără furtul de proprietate intelectuală, obţinerea neautorizată…
Vezi articol
Share

Garduri la graniţe. Rezilienţa frontierei digitale

În mediul actual de securitate, caracterizat prin asimetrie și incertitudine, lista pericolelor este completată cu un nou tip de ameninţare – cibernetică – unde actorii sunt reprezentaţi de entităţi statale şi non-statale. În ultimii ani, amenințarea cibernetică a reprezentat una dintre cele mai persistente și dinamice amenințări la adresa securității…
Vezi articol
Share

Forumurile de criminalitate cibernetică, un motor al economiei subterane

Societatea contemporană este caracterizată, printre altele, prin asediul informaţional zilnic la care este supusă. În spatele acestui flux continuu de imagini, sunete şi semne funcţionează un sistem socio-profesional a cărui complexitate şi anvergură sunt nebănuite. Evoluţia tehnologică şi apariţia Internetului au determinat o serie de mutaţii în ceea ce priveşte…
Vezi articol
Share

Cyberterorism: Status quo în 2015

Atentatul împotriva revistei satirice franceze Charlie Hebdo ce a avut loc la Paris, la 7 ianuarie 2015, în care au fost ucise 12 persoane, a reprezentat pentru întreaga lume – inclusiv pentru specialiștii din serviciile de informații – o confirmare a evaluărilor precedente conform cărora terorismul reprezintă una din cele…
Vezi articol
Share